Διασυλλογικός κόμβος D-star Πηλίου SV4J

 

Όλο το team που βοήθησε στο δύσκολο έργο! (Είναι κατηφόρα, δεν έχουμε το ίδιο ύψος).

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ψηφιακός κόμβος D-star του Πηλίου, αντιμετώπιζε πολλά τεχνικά προβλήματα.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δύσκολη πρόσβαση των κινητών και φορητών σταθμών, αλλά και η περιορισμένη εμβέλεια του επαναλήπτη.

Ψυχή του κόμβου είναι ο αγαπητός μας φίλος Δημήτρης SV4LAD που επί χρόνια παλεύει με το ‘θηρίο’ μόνος του.

Φυσικά, όλοι θυμόμαστε το ‘μεγαλείο’ της τεράστιας ραδιοκάλυψης του συγκεκριμένου επαναλήπτη και την απίστευτη ομάδα των συναδέλφων Ραδιοερασιτεχνών της Μαγνησίας.

Όπως είχαμε υποσχεθεί, μέλη του Διασυλλογικού δικτύου μετέβησαν στο κέντρο εκπομπής του Πηλίου και βοήθησαν στην αποκατάσταση των βλαβών που είχαν προκύψει.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκαν οι εξής βλάβες που αποκαταστάθηκαν:

1. Η προηγούμενη κεραία παρουσίαζε υψηλά στάσιμα και αντικαταστάθηκε με 4 UHF δίπολα υψηλής απολαβής
2. Το υπάρχον καλώδιο Heliax ½’’ είχε πολλά χτυπήματα και σημεία παραμόρφωσης μα αποτέλεσμα την αλλοίωση των τεχνικών του χαρακτηριστικών. Έγινε αντικατάσταση του με καλώδιο μεγαλύτερης διατομής 7/8΄΄.
3. Ο δέκτης του επαναλήπτη υπέφερε από παρεμβολές που υπήρχαν λόγω των δυνατών παράλληλων εκπομπών που υπάρχουν στο σημείο και αντιμετωπίστηκε με ζωνοπερατό φίλτρο της εταιρίας Procom.
4. Η ισχύς εξόδου του επαναλήπτη μετά το διπλέκτη ήταν μόλις 400mw και έγινε αντικατάσταση του με άλλον που είχαμε προ-συντονίσει στην Αθήνα.

Ευτυχώς ο καιρός ήταν ιδανικός και δεν δυσκόλεψε καθόλου τις εργασίες, έτσι όλα πήγαν καλά και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Πραγματικά όσοι δοκίμασαν το συγκεκριμένο κόμβο μετά τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, κατάλαβαν πως πρόκειται για τεράστια βελτίωση της προσβασιμότητας και ακρόασης του επαναλήπτη.

Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύουμε πως τα μέλη του Διασυλλογικού ψηφιακού δικτύου REF045, λειτουργούν ομαδικά και βοηθούν στη βελτίωση όλων τοων κόμβων που συμμετέχουν σε αυτό.

Ακολουθεί μπόλικο φωτογραφικό υλικό που περιγράφει τις εργασίες και εμφανίζει τους συναδέλφους που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

DSC00891

Συνάδελφοι μέλη του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας βοηθάνε στην δρομολόγηση του καλωδίου Heliax 7/8”

DSC00934

Ο SV4LAD ‘μασάει’ σίδερα και δεματικα!

DSC00941

O SV1EDZ προς την κορυφή του πυλώνα.

DSC00958

Αντικατάσταση του διπλέκτη και τοποθέτηση του ζωνοπερατού φίλτρου.

DSC00960

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους που βοήθησαν και να με συγχωρέσουν που δεν θυμάμαι τα διακριτικά τους.

Ελπίζουμε η αναβάθμιση του επαναλήπτη να προσφέρει τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης και να ακούσουμε καινούρια διακριτικά στο δίκτυο.

Σας περιμένουμε όλους για δοκιμές στο Διασυλλογικό δίκτυο REF045.

73! SV1EDZ

4 thoughts on “Διασυλλογικός κόμβος D-star Πηλίου SV4J

  1. …¨¨ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ !!! Εκπληκτος Δημήτρης SV4LAD σήμερα το απόγευμα,επιστρέφοντας απο ταξίδι ¨αστραπή¨ πρός Βόλο, άκουγε τον Λευτέρη SV2NFK να ¨μπαίνει¨στον SV4J απο….ΚΑΣΤΟΡΙΑ !!!Β έβαια απο τον σταθμό βάσης του αλλά με ΜΟΛΙΣ 15 βάτ είχε ΤΕΛΕΙΑ πρόσβαση ,πλέον, στο Πήλιο !!! Εγώ μόλις πρίν λίγες ώρες απολάμβανα mobile τον αναμεταδότη (όπως ΚΑΙ το RU752 του ΣΥΡΜΑ FM αναλογικά) Αρκετά ΠΡΊΝ την ΘΗΒΑ ( παλιά εθνική ,απο Καζα,)με κατεύθυνση ΒΟΡΕΙΑ …Απο το ύψος ,δε, της Λειβαδιάς και μετά πρός ΜΠΡΑΛΛΟ ,παραλάσσοντας το Ορος Χλωμό,είχα την ΙΔΙΑ πρόσβαση ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ,ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ (SV1J)…ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία στις βελτιώσεις…ΘΕΡΜΑ συγχαρητήρια στην …ΟΜΑΔΑ…ΟΡΕΙΝΩΝ….ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ !!!!
    73 de SV2LLJ/m

    Like

  2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΕΑΜ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΙΝ 73 SV4LBS

    Like

  3. αισθητά βελτιωμενος ο SV4J, συνεχιζουμε και παιρνουμε reports απο παντου. χθες 31/5 απο ζαγορά πηλιου, πρωτη φορα επαφή με τον SV4FFP/ SV4J. μπραβο στους συναδελφους.

    Like

  4. Περνώντας οι μέρες ,λοιπόν και συνεχίζοντας τις …δοκιμές των συστημάτων,ισχυροποιείται συνεχώς η άποψή μου περι ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΑΤΗΣ αναβάθμισης των Dstar συστημάτων…
    Το πρόβλημα ,όμως, παραμένει στο Πήλιο ειδικά με κάποια ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ…Έχουμε συζητήσει με τον Δημήτρη SV4LAD περί αυτού…Τις προάλλες ,δέ, όντας στην βιομηχανική περιοχή του Βόλου ΑΚΟΥΓΑ το παράσιτο στην είσοδο του επαναλήπτη 3-4 Smeter …Σκεφτείτε ΤΙ τραβάει στο Πήλιο ο επαναλήπτης…Λογικό είναι (άν και…παράλογο…) να μήν μπορούμε ,σε κάποιες στιγμές, να έχουμε πρόσβαση στο σύστημα…
    Υπομονή…
    Το κακό είναι οτι το παράσιτο ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟ !!! ΔΕΝ είναι σταθερο δηλαδή σε μία συχνότητα ,αλλά μεταφέρεται πάνω-κάτω στην μπάντα…
    Ολα θα γίνουν…
    Χρόνος χρειάζεται γιατί…
    ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ !!!
    Πάντως ένα έχω να πω…
    ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ…
    ΑΥΤΑ.. ΚΑΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
    73 de SV2LLJ
    Γιάννης

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.