HABE , a Greek adventure

HABE , a Greek adventure

Εληξε με πολλά απρόοπτα, αλλά με ευτυχή κατάληξη, η πτήση 2 μπαλονιών με την κωδική ονομασία ΗΑΒΕ, από τον Adam Cudworth στα πλαίσια happening διεθνούς συνεδρίου που φιλοξενείται στην Αττική. Τα μπαλόνια έφυγαν από χώρο έξω από την Κόρινθο, με προορισμό τους βόρειους πρόποδες της Πάρνηθας.

Μετά από πολύωρη καθυστέρηση (λόγω Vodafone) η εκτόξευση έγινε κάτω από πίεση και με λάθος χειρισμό από τον Adam καθώς τα δύο μπαλόνια μπλέχτηκαν μεταξύ τους στα πρώτα μέτρα, με αποτέλεσμα όλη η πτήση να φύγει σχεδόν εκτός ελέγχου.
Ομως η επιμονή του Adam τον δικαίωσε και πρίν χαθεί κάθε επαφή, πάρθηκαν τα τελευταία πακέτα τηλεμετρίας.
habe_725    Παραμένει προς απάντηση το ερώτημα γιατί το shift του RTTY δεν ήταν 850 όπως είχε δηλωθεί αλλά 725 στην κωδικοποίηση του σήματος, ώστε οι μή έμπειροι να μη μπορούν να το αποκωδικοποιήσουν και τελικά εκτός του Adam κανείς να μην ανεβάσει τηλεμετρία ( Η εικόνα από το blog του SV1XV)

Στο χώρο της εκτόξευσης παραβρέθηκε ο Μάνος SV1DAY που για λογαριασμό της ομάδας ΑΙΟΛΟΣ συντόνιζε και επικοινωνούσε την εξέλιξη της δραστηριότητας μέσω ασυρμάτου στους SV1QT, SV1BJY, SV1NJX . Παρών στο κύκλωμα και ο Πάνος SV1GRN.

Από το όλο γεγονός, η ομάδα ΑΙΟΛΟΣ, άντλησε πολύτιμα συμπεράσματα και τεχνικές πληροφορίες για επερχόμενες πτήσεις. Και οι βρετανοί όμως κατανόησαν ότι η Ελλάδα δεν είναι σαν το Νησί και τέτοιες δραστηριότητες απαιτούν προσεκτικό και λεπτομερή σχεδιασμό.

Περιμένουμε νεώτερα από τη βρετανική ομάδα.

Αναρτήθηκε στο  drmac.gr/

Στο ίδιο site υπάρχει και μια προηγούμενη αρνάρτηση που έχει ξεπεραστεί αλλά αξίζει να αναδημοσιευτεί.:

 

Μπαλόνια στην Αθήνα

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ώρα 11πμ , ο βρετανός Adam Cudworth με τον James Bromley θα πετάξει δύο μετεωρολογικά μπαλόνια από το Λέχαιο Κορινθίας με στόχο την Αττική.  Στην προσπάθειά του θα συμβάλει συμβουλευτικά η ομάδα ΑΙΟΛΟΣ (J43VHF)

Η αποστολή των βρετανών έχει την κωδική ονομασία HABE Greek Adventure. Τα μπαλόνια HABE και HABE 2 θα είναι εξοπλισμένα με 3 πομπούς τηλεμετρίας στη μπάντα των UHF (SSB mod) . O Adam ζητά τη συμμετοχή των ελλήνων ραδιοερασιτεχνών για την καταγραφή της τηλεμετρίας. Η αποκωδικοποίηση των πακέτων με ταυτόχρονο “ανέβασμα” στο ιντερνετ, γίνεται με το πρόγραμμα DL-FLDIGI, παραλλαγή του γνωστού FLDIGI. Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Οι λεπτομέρειες των trackers:

  $$HABE       434.200MHz USB RTTY 50 baud 425Hz shift ASCII-7 no parity 1 stop bit

  $$HABE       434.650MHz USB RTTY 50 baud 850Hz shift ASCII-8 no parity 1 stop bit

$$MAN         434.300Mhz USB RTTY 50 baud 425Hz shift ASCII-7 no parity 1 stop bit

Οσοι συνάδελφοι μπορούν να βοηθήσουν με τη λήψη τηλεμετρίας, ας κατεβάσουν το πρόγραμμα και να έχουν τις κεραίες στραμένες στη διαδρομή Γεράνεια –  Πάρνηθα.

 

Αναδημοσίευση από το site drmac.gr

 

Επίσης πληροφορίες θα βρείτε εδώ 2mdes.blogspot.gr

με αρκετές φωτογραφίες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.