Ηλιακά στο shack

Σήμερα θα δούμε ένα γενικό τεχνικό θέμα που θέλω να πιστεύω ενδιαφέρει αρκετούς συναδέλφους, την μόνιμη προσθήκη ηλιακών στοιχείων για την τροφοδοσία των συσκευών τους.

Όταν αγόρασα τον πρώτο μου ασύρματο (IC-730) το 1982, (ήταν η εποχή που ξεκινούσες αναγκαστικά από τα hf), επειδή δεν είχα χρήματα να πάρω τροφοδοτικό και βιαζόμουν πολύ για να τον χρησιμοποιήσω, τον τροφοδότησα με ένα απλό τροφοδοτικό 13,8V 2A με προστασία ρεύματος εξόδου που είχα, και μια μπαταρία μολύβδου 80Ah παράλληλα. Το σύστημα δούλεψε εξαιρετικά ακόμα και με την προσθήκη του πρώτου VHF αργότερα για πολλά χρόνια. Από τότε, παρόλο που είχα πλέον τροφοδοτικά για όλες τις συσκευές, συνέχισε να λειτουργεί, και πάντα υπήρχε μια μπαταρία και δικτύωση 12V στο Shack, που τροφοδοτούσε όλες τις ασύρματες συσκευές, δίνοντας μου μια αρκετή αυτονομία για πάνω από μία μέρα.

Φυσικά έκτοτε φρόντιζα όλες οι συσκευές μου να δουλεύουν στα 12V, ακόμα και οι routers, τα switch, τα τηλέφωνα, ένα τουλάχιστον PC κλπ κλπ. και η μπαταρία έχει  φανεί ήδη ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολλές διακοπές της ΔΕΗ. Στο τελευταίο μου shack, που όλο το δίκτυο είναι εναέριο και υπάρχει πολύ υγρασία, οι διακοπές ρεύματος είναι αρκετά συχνές, σε ρυθμό 1 φορά την εβδομάδα και για χρόνο γύρω στα 1 με 30 λεπτά, η δε μέγιστη διακοπή τροφοδοσίας τον τελευταίο χρόνο, έχει κρατήσει 9 ώρες. Επειδή η ζωή μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την αδιάλειπτη ηλεκτρική τροφοδοσία, σκέφτηκα την προσθήκη και μιας άλλης μορφής ενέργειας, σχετικά σταθερής στη χώρα μας, που θα μεγαλώσει την αυτονομία του shack και κάποιων επιπλέον συσκευών για περισσότερο, αφού ως γνωστόν “το χειρότερο είναι αυτό που δεν έχει συμβεί ακόμα”.

Έτσι προμηθεύτηκα ένα ηλιακό panel 140wp με έναν αντίστοιχο φθηνό φορτιστή (max 10A), για να συνδεθεί στο όλο σύστημα. Όπως θα διαπιστώσετε το κόστος τους (συνολικά 140€ από Τσεχία), ήταν ελάχιστο σε σχέση με τα υπόλοιπα που μπήκαν, αφού ήθελα να τα κάνω όσο γίνεται πιο άψογα.

Ηλιακό πάνελ 135 wp και ο φορτιστής 10 A.

Η κατάσταση μέχρι στιγμής περιελάμβανε εκτός από το τροφοδοτικό και την μπαταρία, ένα κουτί διανομής 12V DC, με δυνατότητα διέλευσης 30 A, και με τα σχετικά όργανα μέτρησης τάσης και ρεύματος

Διανομέας 12V με όργανα τάσης και έντασης ρεύματος

και επιπλέον κουτιά-μπάρες διανομής 12V με μπόρνες, για την διανομή στις επιμέρους συσκευές.

Διανομέας με μπόρνες 12V

Εκ πρώτης όψεως τα πράγματα δείχνουν απλά, συνδέεις την έξοδο του φορτιστή στην μπαταρία, και αυτή φορτίζεται κανονικά όσο υπάρχει ηλιοφάνεια. Όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, φορτίζεται από το τροφοδοτικό. Το θέμα είναι ότι το τροφοδοτικό μπορεί να δίνει 30 A (απαραίτητο για να δουλεύεις και το HF) και η μπαταρία τώρα πλέον είναι 130 Ah που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει τεράστια και εν δυνάμει επικίνδυνα ρεύματα κυρίως αν γίνει κάτι κακό και δεν είμαι παρόν.

Το θέμα της ασφάλειας λοιπόν με υποχρέωσε να φτιάξω ένα ηλεκτρικό πίνακα για την διασύνδεση όλων αυτών των πηγών ενέργειας, αλλά και την απομόνωση του κάθε κυκλώματος με ξεχωριστές ασφάλειες – ασφαλειοδιακόπτες. Η έξοδος του πίνακα μας πάει στο σύστημα ελέγχου και διανομής των 12V που ήδη δούλευε με ασφάλεια στα 30A και που από εκεί και πέρα να διανέμεται (όπως γινόταν ήδη) σε 3 διαφορετικές συγκεντρωτικές παροχές με μπόρνες, και ασφάλειες 20 A και για την κάθε μία και από αυτές να φεύγουν οι επιμέρους 12βολτες παροχές για την κάθε συσκευή με ξεχωριστή ασφάλεια για αυτή τη συσκευή. Τα HF συνδέονται απευθείας με δική τους ασφάλεια πάνω στο κεντρικό κουτί ελέγχου διανομής.

Είναι προφανές ότι κάθε επί μέρους παροχή πρέπει να έχει την δική της ασφάλεια, γιατί το οποιοδήποτε βραχυκύκλωμα θα τραβήξει αμέσως πολύ ρεύμα, ικανό αν κρατήσει αρκετή ώρα να δημιουργήσει πυρκαγιά. Αυτό το σύστημα προϋπήρχε ήδη και τώρα σε αυτό θα μπει ο νέος πίνακας και το σύστημα απομόνωσης με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα ηλιακά είναι ότι το ρεύμα ηρεμίας με το ρεύμα βραχυκυκλώματος έχουν μικρή διαφορά. Στο panel που επιλέχθηκε (Schutten solar STP6-135/36) to Imp είναι 7,67Α ενώ το Isc δηλαδή το ρεύμα σε βραχυκύκλωμα είναι 8,41Α που μου έδωσε την δυνατότητα χρήσης ασφάλειας στα 8Α με την ελπίδα ότι αν βραχυκυκλώσει θα καεί.

Το μεγάλο πρόβλημα με τους πίνακες συνεχούς ρεύματος είναι ότι τα αντίστοιχα εξαρτήματα, ασφάλειες – διακόπτες, όργανα, είναι πιο εξειδικευμένα, δυσεύρετα και ακριβά.

Το αρχικό σχέδιο της διασύνδεσης είναι αυτό:

Αρχικό απλό σχέδιο για την προσθήκη του panel

Το ηλεκτρολογικό κουτί ράγας, θα μπορούσε να είναι σχετικά μικρό, αλλά ακολουθώντας την συμβουλή καλών συναδέλφων, αγοράστηκε μεγαλύτερο, δύο σειρών, κάτι που όπως θα δούμε ήταν πολύ χρήσιμο στο τέλος. Η αρχική του σχεδίαση και κατασκευή, ήταν όπως δείχνει η κάτω εικόνα.

Το κουτί περιλαμβάνει 5 ασφάλειες συνεχούς, ένα διακόπτη τετραπλό συνεχούς (το πλέον ακριβό κομμάτι μαζί με το αντικεραυνικό που θα δούμε αργότερα), ένα αμπερόμετρο συνεχούς που μετράει το ρεύμα που έρχεται από τα ηλιακά, και ένα ψηφιακό βολτόμετρο, που μετράει την μπαταρία και την τάση εξόδου, (το 2ο βολτόμετρο που φαίνεται για την τάση εισόδου, ατύχησε και αποσύρθηκε αργότερα). Για την μέτρηση της κατανάλωσης υπήρχε ήδη άλλο όργανο όπως είδαμε στο κουτί διανομής.

Το τροφοδοτικό μαζί με την δίοδο ρυθμίστηκε να δίνει τάση 12,9V ώστε να δουλεύει χαλαρά και μόνο όταν είναι απαραίτητο, δηλαδή την νύκτα. Η εύρεση της σωστής τάσης γίνεται με ένα αμπερόμετρο που μετράει σε πια τάση η ήδη φορτισμένη μπαταρία, σταματάει να φορτίζει και περιορίζει το ρεύμα στο min. Εγώ το κατέβασα λίγο παρακάτω, δεν αδειάζει όμως κάτω από το 15% της χωρητικότητας. Έτσι την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να την κάνει μόνο ο φορτιστής των ηλιακών την ημέρα. Αυτό έγινε για να αποφύγω τις συνεχείς φορτίσεις -εκφορτίσεις της μπαταρίας, ώστε να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό το τροφοδοτικό μπορεί να δώσει επίσης το πλήρες ρεύμα αν απαιτηθεί από τις καταναλώσεις, ενώ δεν κουράζεται ιδιαίτερα με την φόρτιση της μπαταρίας. Τέλος χρησιμοποιήθηκαν και 2 κλέμες ράγας για την σύνδεση του αμπερόμετρου και του αρνητικού των ηλιακών και άλλες δύο κλέμες μικρότερες, σαν βάσεις για την μηχανική στήριξη του ψηφιακού βολτομέτρου (βόλευε η κεντρική τρύπα που είχαν). Το αμπερόμετρο μπήκε στην πόρτα του πίνακα, με εύκαμπτο χοντρό καλώδιο για να ανοιγοκλείνει εύκολα.

Δεξιά φαίνεται ο φορτιστής του ηλιακού, βιδωμένος έξω από το κουτί αφού χώραγε στο πλάι του και εκεί ψύχεται καλύτερα.

Η σωστή τοποθέτηση του πίνακα, επειδή οι απώλειες στις χαμηλές τάσεις μεγαλώνουν πολύ με την απόσταση, πρέπει να είναι όσο γίνεται δυνατόν πιο κοντά στα ηλιακά, αλλά και στην μπαταρία.

Στήριξη

Για την στήριξη του panel στην ταράτσα, πήρα 8 μέτρα αλουμινιογωνιά 40 x 40 x 4 mm, που βρέθηκε σε μεγάλη αποθήκη εμπορίου αλουμινίου.

Για την κάθε μία από τις δύο στηρίξεις, χρησιμοποίησα, τρία κομμάτια, ένα του 1m για το κάθετο, 90 cm για την βάση, και 1.40 m για την υποτείνουσα (εξαρτάται από το ύψος του panel), που δένει πάνω στο panel. Για να δέσουν τα δύο τρίγωνα μεταξύ τους (εκτός από το panel). χρησιμοποίησα δύο κομμάτια των 68 cm (εξαρτάται από το φάρδος του panel). Τέλος από τα περισσεύματα χρησιμοποίησα 2 κομμάτια των 50 cm σαν αντηρίδες για ενίσχυση της υποτείνουσας σε κάποιο μεσαίο σημείο.

Σχέδιο για την στήριξη του ηλιακού πάνελ

Οι τρύπες που άνοιξα κατόπιν σχεδίασης ήταν ώστε η κλίση να είναι στις 50 και 60 μοίρες μεταβλητό, αποβλέποντας κυρίως στον χειμερινό ουρανό που είναι πιο δύσκολος, αφού το ρεύμα είναι αρκετό και υπερκαλύπτει την μπαταρία για το καλοκαίρι με την μεγάλη ηλιοφάνεια.

Να σημειώσω εδώ ότι οι κατασκευαστές ηλιακών προτείνουν 30 μοίρες, αποβλέποντας στην μέγιστη απόδοση όλο τον χρόνο. Αν όμως το σύστημα δεν είναι για πώληση ρεύματος, αλλά σύστημα “backup”, τότε αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καλύτερη απόδοση τον χειμώνα που η ηλιοφάνεια είναι μικρή και οι διακοπές ΔΕΗ ίσως πιθανότερες.

Το panel για να έχει μικρότερη αντίσταση στον αέρα δεν πρέπει να ακουμπάει στην βάση του, αλλά να έχει ένα ύψος 5-10 cm από την ταράτσα, για να κυκλοφορεί ο άνεμος. Το ύψος αυτό σε συνδυασμό με το μήκος του panel και κυρίως τις πάνω τρύπες σύνδεσης του, καθορίζουν και το ύψος της πλευράς που είναι και κομμάτι της υποτείνουσας του τριγώνου. Στην περίπτωσή μου για να αποφύγω το πολύ επιπλέον υλικό για την μόνωση που θα έπρεπε να περάσω, έφτιαξα 6 ποδαράκια από 12 γωνιές (το μόνο μη ανοξείδωτο που μπήκε), που έχουν μικρή επιφάνεια για να καλυφθούν με το υλικό της στεγανοποίησηςτης ταράτσας, και που σήκωσε το panel αρκετά από το έδαφος για να κυκλοφορεί και ο αέρας ανεμπόδιστα.

Η τοποθέτηση του panel δίπλα στον ηλιακό θερμοσίφωνα

Η αγκύρωση στην ταράτσα έγινε με 6 ανοξείδωτα ούπα πάκτωσης δίπλα στον ηλιακό θερμοσίφωνα. Και φυσικά όλη η κατασκευή και οι βίδες –παξιμάδια κλπ είναι ανοξείδωτα (εκτός από τα ποδαράκια όπως είπαμε που είναι βαμμένα και τελικά τα κάλυψε η μόνωση), δεδομένου ότι στην περιοχή που είναι το shack, υπάρχει συχνά θαλασσινή υγρασία.

Μια συμβουλή: Προσπαθήστε να υπολογίσετε και σχεδιάσετε τις διαστάσεις όσο γίνεται καλύτερα, για να σας κόψουν τα κομμάτια εκεί που θα τα πάρετε στις διαστάσεις που θέλετε, θα τα κόψουν τέλεια.

Αντικεραυνική προστασία

Όπως είπα ήδη, η ασφάλεια είναι το παν. Οτιδήποτε έρχεται από την ταράτσα, όπως οι συνδέσεις των κεραιών, έχει ήδη αντικεραυνική προστασία και αν κάτι ξεφύγει, όλα τα άλλα θα είναι άχρηστα. Ειδικά τα 12V που μοιράζονται σε όλες τις συσκευές, είναι πιθανή πύλη εισόδου υπερτάσεων που μπορεί να κάψει τα πάντα. Έτσι ενώ το σύστημα ήταν έτοιμο για εγκατάσταση, προμηθεύτηκα και τοποθέτησα επιπλέον ένα “τριπλό αντικεραυνικό dc type 2” και επιπλέον varistors στα 50 Volts σε κάθε γραμμή, καθώς και μεταξύ θετικού και αρνητικού αμέσως μετά την ασφάλεια.

Έτσι το τελικό σχέδιο αναδιαμορφώθηκε μετά από 7 ενδιάμεσες εκδοχές από το αρχικό κάπως έτσι:

Το Τελικό σχέδιο

Τα αντικεραυνικά τύπου 2 αναφέρονται σε εγκαταστάσεις που στο κτίριο δεν υπάρχει αλεξικέραυνο, και η πιθανότητα για απευθείας κεραυνό μικρή, δηλαδή προστατεύουν από υπερτάσεις που δημιουργούνται επαγωγικά από πτώσεις κεραυνών σε κοντινές περιοχές, όχι όμως στο ίδιο κτίριο. Τα varistors μπήκαν, γιατί το αντικεραυνικο άγει σε μεγάλες τάσεις πάνω από 1000V ενώ τα συγκεκριμένα varistors “πιάνουν” και τις μικρότερες, από 50 volts και πάνω.

Τα 3 varistors τοποθετούνται έτσι:

Διάγραμμα σύνδεσης varistors για προστασία από υπερτάσεις

Για να επάγουν κάθε υπέρταση και επιπλέον να ρίξουν την ασφάλεια.

Έτσι ο πίνακας τελικά έγινε έτσι:

Η τελική μορφή του ηλεκτρολογικού πίνακα

Κάτω αριστερά στο κουτί και στην έξοδο του τροφοδοτικού, μεσολαβεί μια διπλή δίοδος schottky (διπλή για μελλοντική χρήση, ίσως καμιά ανεμογενήτρια;), μαζί με την ψήκτρα της, που θα μας εξασφαλίσει το τροφοδοτικό από οτιδήποτε κακό, παρόλο που έχει όλες τις σχετικές προστασίες, έτσι στο τροφοδοτικό δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής ρεύματος.

Η δεύτερη ασφάλεια στο αρνητικό της εισόδου από τα ηλιακά, μπήκε στα 12 A όχι τόσο για λόγους ασφαλείας (αφού μόνο μία από τις δύο θα καιγόταν ακόμα και να ήταν ίδιες), αλλά σαν διακόπτης για να μπορώ να απομονώνω με το χέρι, τελείως το κύκλωμα από την ταράτσα, αν χρειαστεί.

Η εγκατάσταση αφότου ολοκληρώθηκε δουλεύει πάντα στο “ρελαντί”, δηλαδή όσο έχει ήλιο τα ηλιακά φορτίζουν τελείως την μπαταρία και μετά, δίνουν ένα ρεύμα 2-3 Α, όσο δηλαδή οι μόνιμες καταναλώσεις μου και η τάση ανεβαίνει στα 14.4V. Αντίστοιχα το ρεύμα στην έξοδο του τροφοδοτικού μηδενίζεται. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και με ελαφριά συννεφιά, με βαριά συννεφιά, κατεβαίνουν μόνο 100-500 mA και το τροφοδοτικό αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Το βράδυ η μπαταρία πέφτει στα 12.9V και μένει εκεί εφόσον την υποστηρίζει το τροφοδοτικό, όσο ρεύμα και να τραβήξω. Το πρωί πάλι “φουλάρει” πολύ γρήγορα από τα ηλιακά.

Λίγο πριν την κρίση προμηθεύτηκα και ένα inverter καθαρού ημιτόνου, για να χρησιμοποιηθεί τόσο σε υπολογιστή, όσο το σπουδαιότερο στο ψυγείο. Γιατί χωρίς pc την βγάζεις, αλλά με σάπια κρέατα υπάρχει πρόβλημα. Οι πρώτες δοκιμές που έγιναν δείχνει ότι στο ψυγείο παρόλο που είναι χαμηλής κατανάλωσης, το σύστημα ζορίζεται και χρειάζεται μεγαλύτερη μπαταρία. Όσο υπάρχει ηλιοφάνεια βέβαια δουλεύει άψογα και ελπίζω να με προστατέψει τουλάχιστον στις προγραμματισμένες πολύωρες πρωινές διακοπές της ΔΕΗ συχνές στη γειτονιά μου. Το βράδυ σε λίγες ώρες θα ξελιγώσει την μπαταρία, αν και δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Το pc δείχνει αρκετά συμμαζεμένο στις καταναλώσεις του, το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο το δουλεύω σπάνια, και προτιμώ το laptop. Για τα laptop υπάρχουν στο εμπόριο φθηνότερες λύσεις: Έτοιμα μικρά τροφοδοτικά που παίρνουν 12V και βγάζουν απευθείας 18V με μικρή δική τους κατανάλωση, ειδικά για τα laptop.

Δυνατότητες βελτίωσης

Το σύστημα όπως είναι, μπορεί στην επόμενη αλλαγή της μπαταρίας (που θα είναι και πιο εξειδικευμένη για αυτή τη χρήση) να τροφοδοτήσει μια μεγαλύτερη μπαταρία 200Ah, θέλω να πιστεύω χωρίς προσθήκη άλλου panel. Αν χρειαστεί προσθήκη panel για αναβάθμιση στα 250-280 Wp θα χρειαστεί και άλλος φορτιστής που να δίνει 20A και ίσως και τεχνολογίας MPTT που έχει καλύτερη απόδοση. Παρόλα αυτά το “κουτί”  με αλλαγή μιας ασφάλειας μόνο, μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει άψογα και με τον νέο φορτιστή. Η μονιμοποίηση του inverter και η σταθερή δικτύωση 220v μέχρι το ψυγείο του σπιτιού που είναι σχετικά μακριά, είναι κάτι που θα γίνει επίσης στο μέλλον.

Ο Solar Controller επιπλέον έχει ήδη την δυνατότητα απευθείας τροφοδοσίας από τον φορτιστή των ηλιακών (και μόνο όσο η μπαταρία είναι πάνω από 12,6V) σε δωδεκάβολτα φώτα led έξω από το σπίτι, που θα δουλεύουν το βράδυ με την προσθήκη ενός αντίστοιχου διακόπτη “λυκόφωτος”. Ο χώρος είναι αρκετός για να μπουν επιπλέον ασφάλειες για κάθε αντίστοιχη μελλοντική προσθήκη.

Τέλος ο απομεμακρυσμένος έλεγχος μέσα από web της παραγόμενης και αποθηκευμένης ενέργειας και της συνολικής κατανάλωσης του συστήματος, είναι κάτι ενδιαφέρον για την εύκολη παρακολούθησή του και την μελλοντική του αναβάθμιση.

Ο ακριβός τετραπλός διακόπτης δεν ήταν απαραίτητος αφού με τους ασφαλειοδιακόπτες κόβεται η παροχή. Εγώ απλά ήθελα έναν διακόπτη πανικού για τα άλλα πρόσωπα που είναι στο σπίτι, ώστε να κλείσουν τα πάντα αν κάτι πάει στραβά και λοίπω από το σπίτι.

Ελπίζω να δημιούργησα καλές και χρήσιμες ιδέες, καλές σχεδιάσεις και εγκαταστάσεις.

Υλικά προμηθεύτηκα από τους:

http://www.ev-power.eu/

http://www.greenenergyparts.com/

http://www.kafkas.gr/

http://www.detail.gr/

SV1RD

3 thoughts on “Ηλιακά στο shack

 1. Τάσο καλημέρα, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου με το φ/β. Αυτό τον καιρό εργάζομαι στην υπο κατασκευή εξοχική μου κατοικία και στήνω ένα αυτόνομο σύστημα φ/β με παρόμοιες κατασκευές. Μάλιστα χθες συναρμολογούσα τον πίνακα. Ο φορτιστής που χρησιμοποιείς έχει από μόνος του νομίζω κάποια βαρίστορ στην είσοδο του φ/β για αντικεραυνική προστασία, ωστόσο και εγώ έχω δώσει μεγάλη σημασία στην θωράκιση από τέτοιο κίνδυνο κυρίως με χρήση μεταλλικών σπιράλ σε όλες τις καλωδιώσεις και γειώσεις από όλες τις γωνίες του κτιρίου σε ειδικές ράβδους. Για την ιστορία: προσπαθώ να το κάνω αυτόνομο και από ρεύμα (2KW) και από νερό, συλλέγοντας με υδρορροές το νερό της βροχής από εγκυβωτισμένες στέγες 120τμ. (Και ίντερνετ από το “γείτονα”!!!)
  Καλή συνέχεια 73…
  2Μδης

  Like

  1. Γεια σου Γιάννη,
   Ναι συνήθως όλα αυτά έχουν, το θέμα είναι η δουλειά να γίνει πριν φθάσει εκεί, και φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον με κάποια άλλη συσκευή.
   Το σύστημά μου είναι “Stand Bye” Που σημαίνει ότι τώρα βολεύομαι με την μπαταρία που ήδη είχα, και όταν αλλαχθεί άντε να διπλασιασθεί.

   Το δικό σου σύστημα που στηρίζεται εξολοκλήρου στα ηλιακά (ιδανικό για σπίτι διακοπών και καλοκαίρι), θέλει πολλές μπαταρίες και είναι πανάκριβες στη χώρα μας, από το εξωτερικό δε έρχονται δύσκολα και με ιδικές συνθήκες (θεωρούνται εύφλεκτα υλικά, μόνο οδικώς, δεν περνάνε από σήραγγες κλπ).
   Το άλλο πρόβλημα είναι ο χρόνος ζωής τους, αν αδειάζουν κάθε μέρα κάτω από το 50% που μικραίνει πολύ και άντε πάλι από την αρχή.

   Φυσικά αν υπάρχει η δυνατότητα είσαι ο καλυτερότερος. Ενδιαφέρον έχει και το WiFi από το γείτονα, το θέμα είναι αυτός το ξέρει;

   Like

 2. Λόγω ..σπουδών…κάποτε,βρίσκω τις πληροφορίες και το άρθρο ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ…Και το σχόλιο του Γιάννη BJY είναι εποικοδομητικό προς αυτή την κατεύθυνση!!!
  Εγώ θα ήθελα να προσθέσω μόνο οτι καλά θα ήταν για τις συσκευές “βαριάς” κατανάλωσης ρεύματος να προτιμήσετε τις…ξεχασμένες αλλά λειτουργικότατες συσκευές αερίου που ήδη (ξανα)κυκλοφορούν στην χώρα μας με τιμές πολύ συμφέρουσες..Ειδικά στην περίπτωση της καινούργιας κατασκευής κατοικίας…Ενα ψυγείο αερίου απο …τροχόσπιτο (που είναι πολλαπλής κατανάλωσης με αέριο,επιπλέον με 12 βόλτ και 220 βόλτ) ισως εξυπηρετούσε καλύτερα…Το ζήτημα του κόστους είναι το μόνο αρνητικό αλλα ΔΕΝ αγοράζεις κάθε μέρα ψυγείο !!! ¨οπως και ο φούρνος-κουζίνα…Πλέον υπάρχουν υγραερίου λειτουργικότατες…επίσης ακόμη και θερμοσίφωνες αερίου αν χρειαστεί…Απλά βασίζονται σε..άλλους τρόπους παραγωγής έργου …Πχ…Ψυγείο τροχόσπιτου που αντί για φρέον π.χ.και κομπρεσσέρ με την συνηθισμένη διάταξη δηλαδή,έχουν ως αέριο την…αμμωνία !!!ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΨΥΞΗ…ΚΑΤΑΨΥΞΗ !!!!Και με ελαχιστότατη κατανάλωση αερίου και ρεύματος…Για ..άπειρα χρόνια κυκλοφορούν ανάμεσά μας,κάνουν την δουλιά τους ΑΘΟΡΥΒΑ και κυρίως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ και…ούτε πάει ο νούς μας σ’αυτά!!!Αξίζει τον κόπο και τα έξοδα για ένα τέτοιο,πιστέψτε ‘με….Θα εκπλαγείτε…Εάν ,λοιπόν, αφαιρέσουμε τις συσκευές βαριάς κατανάλωσης ρεύματος τότε μας μένει ΜΟΝΟ ο φωτισμός που μπορούμε άνετα να τον διαχειριστούμε με λάμπες LED που είναι αποδοτικότατες και οικονομικές πλέον….Αρα λοιπόν,όταν θα έχουμε ΜΟΝΟ τον φωτισμό και τις συσκευές χαμηλής κατανάλωσης στην…δικαιοδοσία του inverter,τότε τα πράγματα είναι απείρως ευκολότερα…Ας μου επιτραπεί να προτείνω τον…ΓΕΡΜΑΝΟ για τις μπαταρίες !!!Χωρίς να έχω ΚΑΜΜΙΑ διάθεση διαφήμισης θα έλεγα να δείτε με κάποιον απο τους πωλητές του εργοστασίου, την δυνατότητα αγοράς μπαταριών απο την SUNLIGHT…Απειρες φορές έχω πάει για την δουλιά μου στο εργοστάσιο στην Ξάνθη (και θα ξαναπάω βέβαια…) και έχω ιδίαν άποψη για την ποιότητα και ποσότητες παραγωγής μπαταριών ΚΑΘΕ ΤΥΠΟΥ ειλικρεινά…Νομίζω οτι θα μπορούσαμε ,για παράδειγμα,να ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ μια συγκεκριμένων στοιχείων, συστοιχία ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ χρησιμοποιώντας ΣΤΟΙΧΕΙΑ που θα μας κοστίσουν πολύ λιγότερο και θα είναι ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ…Η γκάμα παραγωγής είναι…ΤΕΡΑΣΤΙΑ και το εννοώ…ΟΤΙ διάσταση και τύπο μπαταρίας και στοιχείου θέλεις,ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝΕ οι άνθρωποι…Υπάρχει και μια διαφήμιση που λέει “μέχρι μπαταρίες υποβρυχίων” κλπ…ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΝ !!!
  Αυτά εν ολίγοις…
  73 de SV2LLJ

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.