Επικοινωνία Multiprotocol με απλά μέσα.

Η πολυπλοκότητα των νέων ψηφιακών πρωτοκόλλων και η πληθώρα συσκευών που υπάρχουν για το κάθε σύστημα-δίκτυο, είναι ίσως ανασταλτική για την εξέλιξη της σχετικής προσπάθειας ανάπτυξής τους, ειδικά σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση και το κόστος των συσκευών μεγάλο.

Μέχρι να δοκιμαστούν τα διάφορα συστήματα και να φανεί τι έχει αξία και τι όχι, υπάρχει η δυνατότητα να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όλα με απλά και φθηνά μέσα και όταν λέω να τα χρησιμοποιήσετε, εννοώ να τρέξετε και διάφορες εφαρμογές που αξιοποιούν τις δυνατότητες του κάθε δικτύου, όπως αποστολή data, gps, σύνδεση σε servers κλπ.

Το πρόβλημα λύνεται με διάφορους τρόπους, εμείς θα δούμε μερικές δυνατότητες με αφορμή αυτή που προσφέρει η North-West DigitalRadio.

Αρχικά κατασκεύασαν έναν απλό πομποδέκτη τον URDX-440
για Packter Radio και APRS με ισχύ 25W στα 70cm (430-450 MHz).


Το σύστημα έχει εκτός από την έξοδο της κεραίας:

  • μια linuxομηχανή (Debian Linux & AX25 stack σε ένα εξειδικευμένο hardware Linux SBC,
  • ένα Ethernet interface για να ελέγχεται μέσω ενός web browser από οπουδήποτε στο Internet,
  • 4 πόρτες USB που μπορούν να συνδεθούν:

GPS,

stick σύνδεσης WiFI (μπορεί να γίνει και Access Point το ίδιο),

Τηλεμετρία ή σταθμός WX,

Σύνδεση στα 2μ με ένα tnc ή με ένα Sound Modem,

ένα stick για αύξηση της μνήμης του (storage).

Οι έτοιμες εφαρμογές που υπάρχουν ήδη είναι:

Winlink Client, Gateway
APRS Tracker, Igate
D-Star Gateway
D-Star DD Digital Data
DV με AMBE με προαιρετική κάρτα ή dongle

To όλο project αναβαθμίζετε και αντί να χρησιμοποιεί το SBC σαν υπολογιστή, μεταφέρθηκε σαν interface του Raspberry PI, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες, μικρότερο μέγεθος, χαμηλότερη τιμή, αλλά επιπλέον εργασία από την πλευρά του χρήστη για να ρυθμίσει το σύστημα και να ενεργοποιήσει – παραμετροποιήσει όλες τις σχετικές εφαρμογές με το κατάλληλο hardware που θα προσθέσει.

Γιατί από ότι καταλαβαίνετε αν θέλετε σύνδεση σε ψηφιακά συστήματα χρειάζονται επιπλέον εργασίες. Όπως η προμήθεια και εγκατάσταση της PiDV Digital Vocoder Card, που κουμπώνει πάνω στο Raspberry ή στο URDX και που έχει την δυνατότητα εκτός από Dstar και για DMR, dPMR, Fusion-c4fm,
ή του ThumbDV AMBE+2 Vocoder USB interface, που έχει την δυνατότητα εκτός από Dstar και για DMR, dPMR, Fusion-c4fm, P25 (αν και εκτός Dstar δεν είναι έτοιμες ακόμα οι σχετικές εφαρμογές).

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες λύσεις αν θέλετε να βγείτε ψηφιακά με την βοήθεια του Raspberry PI όπως τα “DVAP” (με mini πομποδέκτη 2m)

ή του “dvMega board” με πομποδέκτη v-u.

Επίσης για το Raspberry PI και όχι μόνο, υπάρχει το “DV4mini” επίσης USB stick, που περιλαμβάνει και πομποδέκτη UHF 10mW με δυνατότητα εκπομπής Dstar, DMR και σύντομα Fusion.

Θα μου πείτε γιατί να μπλεχτώ με το Raspberry PI και να μην επιλέξω ένα στικάκι από αυτά για το pc μου, και θα έχετε δίκιο, ένα pc με Windows, Mac ή Linux αρκεί, αλλά πρέπει να έχετε ανοικτό πάντα το pc σας.

Το Raspberry είναι στην ουσία ένα φθηνό μικρο-pc, δουλεύει μόνο με 5 ή 12 V, μπορείτε αν θέλετε να ενσωματώσετε μια touch ή απλή οθονούλα 7 ιντσών, και με ένα απλό μενού να το χρησιμοποιείτε σαν ανεξάρτητη συσκευή εκπομπής (ένα μινι mobile σύστημα) ή στο δίκτυο σαν server με ελάχιστη κατανάλωση για συνεχή λειτουργία, και να το τηλεχειρίζεστε από το pc σας όποτε θέλετε.

Μπορείτε επιπλέον να συνδέσετε WiFi ή Bluetouth και να το τηλεχειρίζεστε από ένα smart-phone ή μία USB sound card και να φτιάξετε ένα απλό Dummy repeater, να συνδέσετε επιπλέον ένα SDR USB και να έχετε ένα επιπλέον δέκτη ή πομποδέκτη ακόμα και στα HF για ψηφιακή εκπομπή dstar ή c4fm. Οι δυνατότητες και οι συνδιασμοί από ότι καταλαβαίνετε είναι ατέλειωτοι. Με την προσθήκη ενός DMK URI μπορείτε να συνδέσετε ένα αναλογικό FM με ένα dstar σύστημα κ.ο.κ

Θα βρείτε στο Internet αναλυτικές πληροφορίες και software για την κάθε περίπτωση και το πως θα παραμετροποιηθούν κατάλληλα τα διάφορα συστήματα, τι εφαρμογές υπάρχουν και πιθανόν στο μέλλον να δούμε τέτοιες λύσεις αναλυτικά εδώ.

SV1RD

One thought on “Επικοινωνία Multiprotocol με απλά μέσα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.