APRS-DPRS ΜΕΡΟΣ…3ο

APRS-DPRS ΜΕΡΟΣ 3

Συνέχεια του άρθρου APRS-DPRS Μέρος 2

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΩΝ
Όλο λέω να γράψω για τις κατά τύπο συσκευής ρυθμίσεις και όλο μου… προκύπτουν διάφορα θέματα, όπως το σημερινό σημείωμα , που θεωρώ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να αναλύσω ΠΡΙΝ όλα τα άλλα… Στο προηγούμενο σας ανέφερα ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ-ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ….ΟΝ ,ΤΟΥ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ REGISTRATION… Βλέπετε τι τραβάω και εγώ !!!

Ας δούμε ,λοιπόν τις βασικές ρυθμίσεις (και κατόπιν θα περάσουμε στις…. παραμέσα !!)
Όπως ΗΔΗ είναι γνωστό σε όλους, οι DSTAR πομποδέκτες μας έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν ΚΑΙ με διαμόρφωση FM ή και NFM…πέραν αυτού, όμως, ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ !!!
Το μόνο, ίσως, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ΚΑΙ στο DSTAR είναι το… Shift…Την διαφορά στην εκπομπή-λήψη… ΟΥΤΕ υπότονοι, ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ !!!

Τα μηχανήματα DSTAR είναι έτσι κατασκευασμένα που εκπέμπουν και λαμβάνουν ένα σήμα αρχής εκπομπής και καταλαβαίνει ο επαναλήπτης ότι είναι διαμόρφωση Dstar, για να προβεί στα… δέοντα !!!

ΟΛΑ τα μηχανήματα λοιπόν, έχουν κάποιες ΒΑΣΙΚΕΣ ρυθμίσεις όπως, πιθανά ήδη γνωρίζετε… Και είναι οι εξής…
Σε κάποια από τα αρχικά μενού θα δείτε το MY CALLSIGN ………/…… Εκεί γράφουμε το ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΔΗΛΩΣΑΜΕ ΣΤΟ REGISTRATION και ΜΕΤΑ την κάθετο γράφουμε οτιδήποτε θέλουμε να δηλώσουμε… π.χ. πολλοί γράφουν το μοντέλο της συσκευής που εκπέμπουν ή το όνομά τους ή την τοποθεσία από όπου βρίσκονται ή οτιδήποτε τέτοιο… Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός στο πόσους χαρακτήρες δέχεται η κάθε συσκευή… ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ , εγώ γράφω SV2LLJ/5100 στο μηχάνημα του αυτοκινήτου ή στο φορητό SV2LLJ*Ρ/ Ε31 στο φορητό μου, γιατί ΕΤΣΙ το δήλωσα στο registration….Επίσης συνήθως υπάρχει μια λίστα στο υπομενού από όπου μπορούμε να διαλέξουμε ποιο θέλουμε να εκπέμπεται εκείνη την στιγμή… Το γράφουμε στην λίστα, το περνάμε στην μνήμη και χρησιμοποιούμε… Κατά το δοκούν !!!

Κατόπιν σ’ αυτό το ΒΑΣΙΚΟ μενού υπάρχει το UR Το οποίο είναι και ΒΑΣΙΚΟ εργαλείο διαχείρισης του πομποδέκτη μας… Από εδώ κάνουμε τις συνδέσεις-αποσυνδέσεις τους ελέγχους μας και ¨ΟΛΑ αυτά που επιτρέπονται να κάνουμε βάσει του πρωτοκόλλου Dplus…Τις λεγόμενες ¨ΕΝΤΟΛΕΣ DPLUS”…Και ΑΥΤΕΣ είναι …αλλουνού ..παπά Ευαγγέλιο!!! (Θα τις δούμε ΟΛΕΣ και θα εξηγήσουμε το ΤΙ κάνει η καθεμιά σε άλλο σημείωμα)…

Η βασική ρύθμιση που πρέπει να έχουμε είναι το CQCQCQ το οποίο έχουν ΟΛΟΙ οι πομποδέκτες (θα το βρείτε μέσα στα υπομενού των μηχανημάτων) Και θα σας εξηγήσω το ΓΙΑΤΙ αμέσως μετά. Να θυμάστε μόνο ότι οι «θέσεις» και τα διαστήματα είναι ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΚΤΩ (8)

Κατόπιν έχουμε το REP1 και ακολούθως το REP2 …
ΕΔΩ είναι το… παιχνίδι !!! ΚΑΤΙ… ΣΤΡΑΒΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ….ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΣΤΡΑΦΙ !!! ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΓΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΑΣ !!!

ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΟΚΤΩ (8) ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΉΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ REP2 ΠΑΡΑΚΑΤΩ…
ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ 1 (REP1) Γράφουμε το διακριτικό του επαναλήπτη στον οποίο «πατάμε» και στην ΟΓΔΟΗ θέση βάζουμε το από πού μπαίνουμε… Αυτό ΔΙΕΘΝΩΣ είναι καθορισμένο να αναφέρονται σαν A,B και C και αυτό ΔΙΟΤΙ με αυτά, καθορίζουμε το ΠΟΙΑ ΜΠΑΝΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ…

Το Α υποδηλώνει την μπάντα SHF (1,2 Ghz)
Το Β την μπάντα UHF ( 430-440 Mhz)
Το C την μπάντα VHF (144-146 Mhz)

Έτσι λοιπόν, ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΕΜΨΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ, πρέπει να έχουμε

1) Τα δικά μας στοιχεία (στο MYCALLSIGN)

2) Στο REP1 τα στοιχεία του επαναλήπτη π.χ. ( SV4J***B) όπου αστεράκι, κενό, και στην ΟΓΔΟΗ ΘΕΣΗ το Β γιατί το SV4J του Πηλίου είναι στα UHF.

3) Στο REP2 τα στοιχεία του επαναλήπτη π.χ. (SV4J***G) επίσης όπου αστεράκι ΚΕΝΟ και στη ΟΓΔΟΗ ΘΕΣΗ το G που σημαίνει GATEWAY, για μας ¨περάσει ¨ ο επαναλήπτης στο Δίκτυο και να ακουστούμε παρακάτω…(το ΠΟΥ θα ακουστούμε, επίσης είναι αλλουνού Παπά Ευαγγέλιο !!! …Καταλάβατε…)

4) Στο UR Ας ΑΦΉΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΆ ΤΟ CQCQCQ για Γενική Κλήση !!!

Αν τυχόν έχετε κάποιες απορίες για τα μέχρι στιγμής, κάντε ένα σχόλιο στην Ομάδα στο Facebook ή στο www.digitalmode.gr ή στο blog μου sv2llj.blogspot.gr
όπου θα δείτε τα άρθρα δημοσιευμένα και θα σας απαντήσουνε οι… GURU του Dstar στην Ελλάδα !!!
Στο επόμενο οι ΓΕΝΙΚΕΣ ρυθμίσεις DV …
ΟΧΙ !!! ΔΕΝ ΤΑΖΩ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ !!!
ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ…
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ…
73 de SV2LLJ

Συνέχεια στο 4ο μέρος.

One thought on “APRS-DPRS ΜΕΡΟΣ…3ο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.