Με ποιο σύστημα να ασχοληθώ;

Με την ευκαιρία της συνάντησης για καφέ με την παρέα digitalmode στο Athens Heart, είχα μια κοντινή επαφή με μηχανάκια Fusion και DMR, καθώς και με διαφορετικές εμπειρίες χρηστών που έχουν δουλέψει 2 ή και τα 3 διαφορετικά modes.

Θα προσπαθήσω εν συντομία να μεταφέρω την εικόνα που πήρα σαν διάκριση από το dstar του οποίου έχω κάποια εμπειρία, ελπίζοντας να μην έχω καταλάβει λάθος, και σαν εφαλτήριο για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για το θέμα, μια και οι ήδη χρήστες πολλαπλών πρωτοκόλλων δεν μας έχουν ακόμα πει κάτι για την εμπειρία τους, τα πλεονεκτήματα ή τις διαφορές που βλέπουν.

DSTAR – GMSK

To Dstar αν και είναι το παλαιότερο και το πλέον εξαπλωμένο στην Ελλάδα, δείχνει να έφθασε στα όριά του, και η πιθανότητα επέκτασης του δικτύου είναι μικρή. Δεν παύει όμως να έχει παγκόσμια την μεγαλύτερη κάλυψη, και αρκετά εξαιρετικά μηχανάκια v-uhf που χρησιμοποιούνται ήδη. Επίσης έχει πολλές λύσεις στην κατασκευή αναμεταδότη ή hotspot, φθηνών με non-Icom λύσεις.

Από πλευράς χρήσης είναι λίγο πιο πολύπλοκο από τα υπόλοιπα, με την ανάγκη εκτός του registration, να έχει ανάγκη ρύθμισης ανά κλήση των ur, r1, r1, my, για να δρομολογηθεί η κλήση σωστά, κάτι που στις νεότερες συσκευές εν μέρει έχει λυθεί με την λίστα όλων των αναμεταδοτών που εμπεριέχεται στο κάθε μηχάνημα, ή με τους reflectors που ομαδοποιούν χρήστες. Δηλαδή βάζεις μόνο τον επαναλήπτη σου στο r1 και στο r2 με το G στο τέλος, και από την στιγμή που οι περισσότεροι αναμεταδότες είναι συνδεδεμένοι στον σχετικό reflector μιλάς με όλη την Ελλάδα.
Έχει ταυτόχρονα την δυνατότητα για αποστολή χαμηλών δεδομένων, αλλά και ειδικό δίκτυο στους 1200 MHz, για επικοινωνία υψηλότερης ταχύτητας (πολύ ακριβή λύση) που δεν φαίνεται να υπάρχει στα υπόλοιπα.

FUSION X- C4FM

Το νεώτερο σύστημα της Yaesu. Σύμφωνα με κάποιους χρήστες, έχει καλύτερη ποιότητα φωνής σε σχέση με το dstar, αλλά μικρότερο εγκατεστημένο δίκτυο. Δεν χρειάζεται registration ή προ ρύθμιση. Με του που συνδέεσαι στον επαναλήπτη, σου δίνει όλες τις επιλογές σε menu για σύνδεση όπου επιθυμείς. Πολύ φιλικό στον χρήστη. Αν και οι επαναλήπτες μάλλον είναι ακριβότεροι.
Δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για επικοινωνία δεδομένων, που ελπίζουμε σύντομα να γίνει.

DMR

Τεχνολογικά ανώτερο, και το μόνο με ανοικτό πρότυπο σε αντίθεση με τα άλλα δύο.
Η χρήση two-slot TDMA, δίνει την δυνατότητα στον ίδιο επαναλήπτη να επιλέγεις ένα από δύο ξεχωριστά κανάλια, ή να δουλεύουν ταυτόχρονα 2 χρήστες, χωρίς να επηρεάζει ο ένας τον άλλον. Στον επαναλήπτη του Υμηττού αυτή τη στιγμή, το ένα κανάλι είναι συνήθως στο διεθνές δίκτυο, το άλλο σε ένα ελληνικό κανάλι που μπορούν όλοι οι Έλληνες να συνομιλήσουν.
Δυστυχώς οι κατασκευαστές που είναι αρκετές εταιρείες, δεν ενδιαφέρονται μέχρι στιγμής ιδιαίτερα για τους ραδιοερασιτέχνες, με αποτέλεσμα:

  • Να μην υπάρχουν V-U συσκευές, αλλά ξεχωριστά vhf ή uhf, τόσο φορητά όσο και mobiles.
  • Τα μηχανάκια δεν μπορούν να ρυθμιστούν κατά την χρήση, αλλά πρέπει να προ ρυθμιστούν σε κανάλια (δεν βλέπεις συχνότητα) με έναν υπολογιστή, ακόμα και για απλό FM.
  • Δεν έχουν έξτρα δυνατότητες ραδιοερασιτεχνικού περιεχομένου όπως tnc και APRS που έχει λανσάρει για παράδειγμα τελευταία η Yaesu. Δεν εκπέμπει το call μας αλλά ένα νούμερο το οποίο απαιτεί registration. Για να καλέσετε κάποιον άλλο συνάδελφο, πρέπει να γνωρίζετε το νούμερο που του αντιστοιχεί.

Για αποστολή και data (κάτι για το οποίο δεν έχει γίνει δοκιμή και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες) υπάρχει ειδική κατηγορία συσκευών με το σχετικό επιπλέον βύσμα και είναι κατά τι ακριβότερα από τα συνηθισμένα.
Για την απλή χρήση του δικτύου σε φωνή, υπάρχουν πολύ ποιο φθηνές λύσεις από τα υπόλοιπα, και τα μηχανήματα δείχνουν πολύ πιο γερά και στιβαρά.
Το δίκτυο, μόλις άρχισε να δημιουργείται στη χώρα μας αν και στην Ευρώπη είναι πολύ διαδεδομένο.
Υπάρχουν δύο ξεχωριστά διεθνή δίκτυα με servers που δεν φαίνεται να επικοινωνούν μεταξύ τους, ένα των συνηθισμένων επαναληπτών και ένα άλλο των χρηστών του DV4.

Τέλος στις διαφορές να προσθέσω ότι οι επαναλήπτες του Dstar δεν έχουν την δυνατότητα dual mode, δηλαδή να δουλεύουν ή gmsk ή fm analog. Αντίθετα και το Fusion και το DMR μπορούν να δουλέψουν και FM. Μάλιστα το Fusion έχει και την δυνατότητα σύνδεσης από το αναλογικό στο δίκτυο ολόκληρο, μια δυνατότητα απενεργοποιημένη συνήθως για κάποιους λόγους, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να δουλέψει fm σε τοπική κλίμακα για περιπτώσεις ανάγκης, όπως και το DMR.

Υπάρχουν και φθηνές λύσεις για σύνδεση σε όλα τα δίκτυα όπως έχει αναφερθεί ήδη εδώ. Στην συνάντηση είδαμε ένα Raspberry PI με tft οθόνη και DV4, που ελπίζω σύντομα να έχουμε μια παρουσίασή του. Με αυτό υπάρχει η δυνατότητα χρήσης και των τριών δικτύων με ελάχιστη ισχύ, όπως και διαδικτυακή σύνδεση στους αντίστοιχους servers.

Αν κάτι κατάλαβα λάθος, παρακαλώ διορθώστε με. Γράψτε και εσείς την εμπειρία σας και πως βλέπετε τα διαφορετικά αυτά συστήματα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.