Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες κινδυνεύουν;

Δρομολογούνται αλλαγές στον νόμο που διέπει τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες και υπάρχει πιθανότητα να μην είναι οι επιθυμητές.

 

Προσωπικά δεν ασχολούμαι με θέματα που δεν είναι ήδη δημοσιευμένα ή ντοκουμενταρισμένα, αλλά υπάρχουν ήδη κάποιες πληροφορίες που δεν είναι ευχάριστες, και μάλλον πρέπει να ειπωθούν.

Ως γνωστόν οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών διέπονται από διατάξεις του ν. 2801/2000 και του ν.3431/2006 όπως ισχύουν. www.opengov.gr/yme/…

Για το άρθρο 1 § 2 β΄ του Ν. 2801/2000 που μας αφορά υπάρχουν οι εξής εξαιρέσεις:

α) Οι κατασκευές κεραιών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος.
β) Οι κατασκευές κεραιών Υπουργείων, πρεσβειών, διπλωματικών αποστολών και ραδιοερασιτεχνών, οι οποίες περιβάλλονται από κτίρια ή το φυσικό έδαφος ίσου ή μεγαλύτερου ύψους, βρίσκονται στο εσωτερικό πόλης, χωριού ή στρατοπέδου, δεν προκύπτει ότι επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια της αεροπλοϊας και εφόσον έχει χορηγηθεί εκχώρηση ή έγκριση ραδιοσυχνοτήτων εκπομπής ή και λήψης.
γ) Οι κατασκευές κεραιών που χρησιμοποιούνται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είτε για την αεροναυτική ραδιοπλοήγηση είτε για επικοινωνίες και εφόσον έχει χορηγηθεί εκχώρηση ή έγκριση ραδιοσυχνοτήτων εκπομπής ή και λήψης.
δ) Οι κατασκευές κεραιών σταθμών βάσης ειδικών ραδιοδικτύων, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις : (αα) Έχουν σε ισχύ άδεια λειτουργίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στην οποία περιλαμβάνεται περιγραφή της κατασκευής κεραίας και εγκαθίσταται στο κτίριο που αναγράφεται στην άδεια. (ββ) Το υψηλότερο σημείο της κατασκευής κεραίας δεν εκτείνεται πέραν των έξι (6) μέτρων από τη βάση της. (γγ) Η κεραία απέχει σε οριζόντια προβολή τουλάχιστον τέσσερα (4) μέτρα από το περίγραμμα του οικοπέδου.
(ε) Οι κατασκευές κεραιών σταθμών βάσης C8 για τις περιπτώσεις που επιτρέπεται, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις : (αα) Για τους σταθμούς έχουν εκδοθεί και ισχύουν άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. (ββ) Το υψηλότερο σημείο της κατασκευής κεραίας δεν εκτείνεται πέραν των έξι (6) μέτρων από τη βάση της.
στ) Οι κατασκευές μικρών κεραιών που προορίζονται για χρήση εντός των κτιρίων.
ζ) Οι κατασκευές μικρών κεραιών που προορίζονται για χρήση μεταφοράς δεδομένων τοπικής εμβέλειας (π.χ. εντός βιομηχανικών εγκαταστάσεων, γηπέδων, συγκροτημάτων κτιρίων κ.λπ.) (βλ. σχετική Αποφ. της ΕΕΤΤ 384/1/27.4-20.6.2006 (ΦΕΚ 739 Β΄/2006).
η) Οι κατασκευές κεραιών μόνο λήψης εκπομπών που προορίζονται για το ευρύ κοινό (Βλ. και άρθρο 31 Ν.3431/2006).

Δυστυχώς υπάρχει βάσιμη υποψία ότι θα καταργηθεί ο νόμος, με αντικατάσταση νέου, που θα περιορίζει τις εξαιρέσεις. Αν αφαιρεθεί η εξαίρεση που μας αφορά θα έχει αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην κατασκευή και χρήση πύργων ή κεραιών μεγάλου ύψους, πάνω από 4 ή 6 μέτρα.

Ελπίζω οι υπεύθυνοι των συλλόγων να δραστηριοποιηθούν ώστε ο νέος νόμος να περιλαμβάνει την εξαίρεση των ραδιοερασιτεχνών και να μην έχουμε άσχημες εξελίξεις.

_________   ___________

Σημείωση :

Σε αυτό το μήνυμα υπήρχαν και τα παρακάτω σχόλια, που δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν σαν σχόλια και τα εσωκλείω στο κείμενο:

 

 • Costas SV1XV on said:

  Δυστυχώς με τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, το θέμα των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών μπορεί να ανοίξει πάλι και να έχουμε άσχημες ανατροπές. Οι διοικήσεις των ραδιοερασιτεχνικών σωματείων κοιμούνται όρθιες. Φαίνεται οι διοικούντες θεωρούν ότι σε προσωπικό επίπεδο δεν επηρεάζονται και αφήνουν τα κορόιδα τα μέλη να πληρώσουν τα σπασμένα.

 • SV4PBH on said:

  Αγαπητέ SV1RD,

  Αναφέρεσαι σε μία “βάσιμη υποψία”….

  Θα μπορούσες να αναφέρεις τις πηγές (έντυπος-ηλεκτρονικός τύπος, επιστολή, επίσημη ανακοίνωση κάποιου αρμοδίου στελέχους Σωματείου ή κυβερνητικού οργανισμού, κλπ) από τις οποίες προκύπτει η παραπάνω ενημέρωση και ανησυχία;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

  73 de SV4PBH Μάνος

  Υ.Γ. Χωρίς να έχω ενημερωθεί για το δελτίο καιρού, έχω μία βάσιμη υποψία ότι αύριο 24 Ιουνίου 2017 (μέσα καλοκαιριού) θα χιονίσει στον Βόλο όπου διαμένω και η θερμοκρασία θα φτάσει τους -5 κελσίου….

  (με το hihi και χωρίς να επιθυμώ να ξεκινήσω flame war … μία μεγάλη υπερβολή για να τονίσω τον όρο “βάσιμη υποψία” και την ανάγκη τεκμηρίωσης και αναφοράς των πηγών για κάθε είδηση, έτσι ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να κρίνει την αξιοπιστία της πληροφορίας). Tnx

  • sv1rd on said:

   Αγαπητέ Μάνο,
   Το γράφω στην πρώτη γραμμή και στα τονισμένα γράμματα. Φυσικά και δεν υπάρχουν τεκμήρια γιατί θα παρέπεμπα σε αυτά.
   Η πληροφορία ήρθε από κάποιον που εμπλέκεται με την πολιτική και γνωρίζει για τον ραδιοερασιτεχνισμό χωρίς να είναι ο ίδιος συνάδελφος και φυσικά δεν είναι επίσημη, αλλά προσωπική πληροφορία.
   Η πληροφορία είναι ότι ετοιμάζονται για αλλαγή του νόμου με περιορισμό των εξαιρέσεων.

   Πιστεύω ότι αξίζει να ενδιαφερθούν οι σύλλογοι και όσοι έχουν επιρροή στο νέο υπουργείο για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων. Προσωπικά δεν έχω πύργο, αλλά πιστεύω ότι θα είναι πολύ κακή εξέλιξη για το χόμπι μας, αν επιβεβαιωθεί και για αυτό έγινε η ανάρτηση.

 • Costas SV1XV on said:

  Αγαπητέ Μάνο SV4PBH, όταν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση κάποιου αρμόδιου στελέχους σωματείου ή κυβερνητικού οργανισμού κλπ θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουμε και να αποφύγουμε την δυσάρεστη έκπληξη. Οι διοικήσεις των σωματείων έχουν καθήκον να προλαμβάνουν τις κακές εξελίξεις και όχι να τρέχουν καταϊδρωμένοι να διορθώσουν τα αδιόρθωτα.

  Το θέμα είναι υπαρκτό και σωστά το επισημαίνει ο SV1RD ώστε να ξυπνήσουν κάποιοι.

  73 DE SV1XV

 • Χρήστος Sv1Des on said:

  Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους, Αγαπητέ Τάσο, μήπως γνωρίζεις αν θα υπάρχει κάτι θετικό για το χόμπι μας, πιο συγκεκριμένα, θα έλθει καμιά εξαίρεση επιτέλους απο τους κανονισμούς των πολυκατοικιών ?

  De Sv1Des 73s

  • SV1RD on said:

   Φίλε Χρήστο, δεν έχω ακούσει κάτι νεότερο, ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.