Τι είναι το Hotspot;

Περί…Hotspot σήμερα η ανάρτηση…

Πέρασε παραπάνω από ένας μήνας που χρησιμοποιώ το καινούργιο Hotspot (το οποίο θα σας το περιγράψω παρακάτω…) και ήθελα να μοιραστώ, με την κοινότητά μας, τις εντυπώσεις μου από την έως τώρα χρήση του…
ΤΙ ΕΙΝΑΙ κατ’αρχάς ένα χότσπότ, ΠΟΥ ακριβώς το χρησιμοποιούμε ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ…

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζετε το αντικείμενο, θα ήθελα να το αναφέρω εδώ για την ενημέρωση των συναδέλφων που ΔΕΝ είναι εξοικειωμένοι με αυτό.

Ας φανταστούμε λοιπόν ότι ένα χότσπότ είναι, με λίγα λόγια, ένας…φορητός αναμεταδότης !!!

Μέσω αυτού μπορούμε να συνδεθούμε στους αναμεταδότες ή στα δίκτυα αναμεταδοτών που μας ενδιαφέρουν για να κάνουμε τις συνομιλίες μας. Υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ¨συστήματα¨ για χρήση ακόμη και σε αναλογικά δίκτυα (Echolink κλπ) αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση θα εξετάσουμε τα χοτσπότς που αφορούν την χρήση στα ψηφιακά δίκτυα αναμεταδοτών.
Το μεγάλο ¨μπάμ¨ έγινε με την δημιουργία και κυκλοφορία στην αγορά του DVMega και κατόπιν, σε πολύ λίγο διάστημα, του DV4mini που ξεκίνησαν την ¨επανάσταση¨ των χότσπότς η οποία συνεχίστηκε (και…αυξήθηκε!!) με την κυκλοφορία του SharkRF Openspot. Φυσικά και υπάρχουν και άλλα για οικιακή χρήση (όπως ας πούμε το DV4 Home και άλλα) που μπορούν και κάνουν και άλλες επιπλέον διασυνδέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο.

Χοτσπότ λοιπόν, στην ..¨σύγχρονη¨ ορολογία, ονομάζουμε την διάταξη συσκευών, εκείνη που μας διασυνδέει από την μια πλευρά μέσω του Διαδικτύου στα διάφορα δίκτυα αναμεταδοτών ή στους σέρβερ που τα εξυπηρετούν, και έτσι μπορούμε να μεταδώσουμε την συνομιλία μας σε έναν αναμεταδότη ή σε μια ομάδα αναμεταδοτών, οι οποίοι είναι διασυνδεδεμένοι με αυτούς.  Από την άλλη πλευρά, έχουν μια διάταξη RF (έναν μικρό πομποδέκτη μικρής ισχύος, συνήθως λίγων μιλλιβάτ) για να μπορούμε με έναν πομποδέκτη, φορητό ή σταθερό, να επικοινωνούμε με αυτό το σύστημα.

Αυτό είναι όλο! Όπως το προανέφερα είναι ένας μικρός αναμεταδότης στην …τσέπη μας ! Λόγω δε, της πολύ μικρής ισχύος τους, ΔΕΝ χρειάζονται κάποια ξεχωριστή άδεια λειτουργίας.

Όμως, όπως έγραψα παραπάνω, ΟΛΑ αυτά για να συμβούν, πρέπει να έχουμε σύνδεση στο Ιντερνέτ.
ΚΑΙ αυτό, στην προκειμένη περίπτωση το κάνουμε όταν είμαστε στο σπίτι μας, με τους γνωστούς τρόπους (Ethernet ή Wi-Fi).
Η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας σ’ αυτόν τον τομέα, μας δίνει την δυνατότητα Το να έχουμε ιντερνέτ εν κινήσει πια. Και ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ την δυνατότητα εκμεταλλευόμαστε για να έχουμε ΟΛΕΣ αυτές τις ραδιοερασιτεχνικές υπηρεσίες στην διάθεσή μας,ακόμη και εν κινήσει!

Υπάρχουν λοιπόν στην αγορά τα γνωστά mobile routers και ορισμένα από αυτά έχουν, με κάποιο τρόπο, δυνατότητα διασύνδεσης με τα χότσποτς που τυχόν έχουμε. Έτσι δημιουργούμε ένα ¨σύστημα¨φορητού χότσπότ που μας εξυπηρετεί ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ !!

Τώρα τα ίδια τα χοτσπότς χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες ας πούμε.

Η μία είναι αυτή που για να λειτουργήσουν, χρειάζονται κάποιου τύπου ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ και στη δεύτερη που ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ !!!

Στην πρώτη ανήκουν ας πούμε το DVMega και το DV4mini και στην δεύτερη το SharkRF Openspot !

To DVMega, πέρσι, μου το δάνεισε ο φίλος μας ο Θέμης SV4QXF και το δοκίμασα για πάνω από έναν μήνα σχεδόν. Το δούλεψα με ένα Raspberry Pi 2 το οποίο, επίσης μου δάνεισε. Πάρα πολύ καλό με πολλές δυνατότητες διασύνδεσης στα διάφορα συστήματα και σέρβερς. Σήμερα μπορείτε να το προμηθευτείτε πια, από το freebytes και από άλλα καταστήματα, αλλά ο Γιάννης το φέρνει πιο….ραδιοερασιτεχνικά …έτοιμο !!!
Παράλληλα, είχα αγοράσει από το εξωτερικό (γιατί ΔΕΝ εισαγότανε στην χώρα μας) και ΔΥΟ DV4mini τα οποία και δοκιμάσαμε και δουλέψαμε εδώ στην Ελλάδα με τους  …Δημήτρηδες(!!) SV4LAD και τον SV1EDZ, με πολύ καλά αποτελέσματα επίσης.  Το DV4mini το δούλεψα με ΤΑ ΠΑΝΤΑ !  Απο…windows tablet και λάπτοπ μέχρι…Raspberry Pi !   Με ΟΛΑ δούλεψε ΑΨΟΓΑ για πάνω από έναν χρόνο.  Δυστυχώς ΑΚΟΜΗ, ΔΕΝ εισάγεται στην χώρα μας.
Η ¨περίπτωση¨ …Openspot, μπήκε στην ζωή μου εδώ και έναν χρόνο, αλλά επιτέλους κατάφερα να αγοράσω ένα τον περασμένο Φλεβάρη από την Γερμανία, από το κατάστημα Difona στο Offenbach, στο οποίο ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΚ !!! Δυστυχώς, λόγω της πολύ μικρής παραγωγής του, ΔΕΝ είναι εύκολο να το βρείτε έτοιμο, παραδοτέο σε καταστήματα του χώρου ΠΑΝΤΟΥ σε ΟΛΗ την Ευρώπη. Αν μπείτε στην  …λίστα αναμονής του κατασκευαστή θα πρέπει να περιμένετε ΠΑΝΩ από έναν μήνα (το λιγότερο) για να σας το στείλουν.  Έτσι λοιπόν, άργησα λίγο μεν, αλλά κατάφερα να αγοράσω ένα και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή (η τιμή κατασκευαστή είναι 219 Ευρώ! ΔΕΝ είναι ΚΑΘΟΛΟΥ ευκαταφρόνητη) Ήταν η εποχή των…εκπτώσεων, γενικά μιλώντας, ΚΑΙ στην Γερμανία, αλλά ΚΑΙ στην ΕΛΛΑΔΑ! Ο freebytes εδώ είχε σε ραδιοερασιτεχνική(!) έκπτωση πολλά προϊόντα της Hytera σε συνεργασία με την Cobra center και ΕΠΙΣΗΣ και ο…difona! Το πακέτο Openspot-Hytera AR 685G μου το ..δώρισε ο μεγάλος μου γιος ο Αδάμ!  Τα πλεονεκτήματά του, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είναι ΚΥΡΙΩΣ οτι ΔΕΝ χρειάζεται επιπλέον υπολογιστή όπως τα προαναφερόμενα DVMega και DV4Mini, για να λειτουργήσει και οτι για την σύνδεσή του στο διαδίκτυο έχει μια …Ethernet (το καινούργιο μοντέλο που θα κυκλοφορήσει, ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ οτι θα έχει ΚΑΙ WI-FI!) Επίσης μπορεί να διασυνδεθούν μεταξύ τους, δυο Οπενσποτ, ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται να συνδεθούν σε κάποιο από τα δίκτυα. Μπορεί να κάνουμε ¨γέφυρα¨ με αυτό μεταξύ δύο διαφορετικών συστημάτων, π.χ. μπορείς να ΜΙΛΑΣ με ένα μηχάνημα C4FM, και να μιλάς με συναδέλφους με…DMR ! Ή το αντίθετο ας πούμε, να μιλάς με DMR σε συναδέλφους με C4FM !

hotspot portable by SV2LLJ

Από όσα ξέρω ΗΔΗ πολλοί συνάδελφοι έχουν αγοράσει και χρησιμοποιούν αυτό το Χοτσπότ και τα άλλα DVMega, DV4mini, και καλά θα κάνουν να μας μεταφέρουν εδώ τις εντυπώσεις των.
Όσον αφορά τον ένα μήνα ΣΥΝΕΧΟΎΣ ΧΡΗΣΗΣ του δικού μου Openspot και επειδή με ρωτήσανε  πολλοί συνάδελφοι, να σας πω ότι η κατανάλωση ΔΕΝ πέρασε τα 5 Gbytes! (Αυτό το κάνει ιδανικό υποψήφιο για …εγκατάσταση Δημήτρη !!)  με χρήση DMR και DStar.

Από συζητήσεις με άλλους συναδέλφους που είχα για το ρούτερ που χρησιμοποιούν για την κινητή χρήση (εκτός σπιτιού εννοώ), είδα ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το ρουτεράκι της TPlink, σε συνδυασμό με κάποιο USB Dongle mobile internet που έχουν. Εγώ προτίμησα την αγορά (από το Amazon) του ρούτερ της Huawei E5770. Και αυτό ΔΙΟΤΙ…Κατ’ αρχάς, έχει ενσωματωμένη μπαταρία 5200 mAh που μου δίνει αυτονομία περίπου 12 ώρες, επίσης μπορεί να ΦΟΡΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ χωρίς πρόβλημα (απλά…μεγαλώνει ο χρόνος φόρτισης) και παράλληλα να τροφοδοτεί ΚΑΙ το Οπενσπότ…Απο την άλλη πλευρά …ΕΧΕΙ ETHERNET όπου συνδέεται το οπενσπότ ! Και τελευταίο ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με όλα αυτά μπορεί να δίνει ΚΑΙ WIFI ΣΤΟ ΛΆΠΤΟΠ ΜΑς! Μετά από ένα μήνα χρήσης ΜΟΝΟ θετικά έχω να πω για αυτό το σύστημα, αλλά όταν κυκλοφορήσει το ΝΕΟ Οπενσπότ θα σας γράψω ΚΑΙ για εκείνο (εξ άλλου θα έχει και…ένα καλώδιο λιγότερο !!!)

hotspot portable by SV2LLJ

73 de SV2LLJ Γιάννης (με το …Digital Truck … βεβαίως -βεβαίως !!)

sv2llj.blogspot.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.