Σχετικά με τη σελίδα

Μια μικρή ιστορική αναδρομή και το γιατί αυτής της σελίδας

   Οι προσπάθειες για τη ραδιοερασιτεχνική ψηφιακή δικτύωση που είχε γίνει στο παρελθόν μαζί με αρκετούς ραδιοερασιτέχνες είναι ίσως γνωστές για όσους είχαν ενδιαφερθεί για το θέμα εκείνη την εποχή. Η ενασχόλησή αυτή ξεκίνησε πριν από τη δεκαετία του 90′ και για όσους θέλουν να δουν κάποια από τα άρθρα ή τις δημοσιεύσεις της εποχής, μπορούν να ψάξουν τα link για το Packet Radio της σελίδας: http://www.ham.gr/sv1rd/.

   Περιληπτικά μπορούμε να πούμε ότι οι πρώτες προσπάθειες ψηφιακής διασύνδεσης έγιναν με RTTY και όταν εμφανίσθηκε το packet radio όλοι πιστέψαμε ότι είναι το σύστημα που θα μας βοηθήσει για να διασυνδεθούν όλοι οι ραδιοερασιτέχνες ψηφιακά. Η τεχνολογία αυτή ήταν τόσο πρωτοποριακή, αν σκεφθεί κανείς ότι είχε ταχύτητες 300/1200 bps, όταν η ταχύτητα για τα τηλεφωνικά modem για πρόσβαση σε τηλεφωνικές bbs που υπήρχαν τότε, ήταν ακριβώς η ίδια. Δυστυχώς η μόνη ευρεία εξέλιξη που έγινε στο θέμα αυτό, ήταν η δημιουργία δικτύων 9,6 kbps. Mόνο που δεν ήταν αρκετά εύκολη υπόθεση και δεν ακολουθήθηκε από πολλούς. Από πλευράς δικτύων και εφαρμογών, εμφανίστηκαν αρκετά διαφορετικά πρωτόκολλα διασύνδεσης, όπως τα Thenet/NetRom, Rose, TCP/IP και αργότερα τα πιο εξελιγμένα Flexnet – Xnet , που είχαν εφαρμογή μόνο στη Κεντρική Ευρώπη.

   Στο θέμα των βραχέων γρήγορα το PacketRadio άφησε τον δρόμο στο Pactor που αντιμετωπίζει καλύτερα τα προβλήματα της ειδικής διάδοσης τους. Το θέμα αυτό που επίσης είναι σημαντικό, ειδικά για θέματα έκτακτης ανάγκης, έχει αναπτυχθεί η παρακάτω σελίδα.

Τα βασικά προβλήματα του PacketRadio στα V-Uhf ήταν:
 – Προβληματικές και ακριβές συσκευές modem που συνήθως ήταν ανεξάρτητες από τις συσκευές εκπομπής με αρκετά προβλήματα στη μεταξύ τους συνδεσιμότητα.
– Το φαινόμενο του κρυμμένου πομπού που ανάγκαζε σε πολλές επαν-εκπομπές πατήματα και καθυστερήσεις.
– Η φτωχή εξέλιξη στο θέμα των ταχυτήτων, ασυμφωνίες σε κάποιες ταχύτητες (π.χ. στα 2400), καθώς και του Bandwidth
που κατανάλωναν σε ταχύτητες από 9600 και πάνω.
– Η κακή χρήση που γινόταν από εφαρμογές και χρήστες, ζητώντας παράλογα πράγματα και μεταφέροντας  άχρηστες πληροφορίες.
– Οι κόντρες μεταξύ συλλόγων, υπευθύνων, ομάδων και αλλά και διαφορετικών προσεγγίσεων στο θέμα του είδους και των πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνταν.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν οι εφαρμογές (κυρίως BBS), κατέληξαν να είναι περισσότερες από τους χρήστες και να ανακυκλώνουν ένα συρφετό μηνυμάτων χωρίς πρακτική αξία. Οι περισσότερες συσκευές ασχολήθηκαν με το APRS που εμφανίστηκε αργότερα και με την βοήθεια της Kenwood που έβγαλε έτοιμες συσκευές για το mode αυτό, βοήθησαν ώστε να έχουμε τώρα σχεδόν παντού ένα αξιόλογο δίκτυο APRS.

   Από τη πρώτη στιγμή της εμφάνισης του TCP/IP στα δίκτυά μας, λίγοι αλλά δραστήριοι συνάδελφοι ενδιαφερθήκαμε για την υιοθέτηση και την εξάπλωσή του (AMPRNet – ATHNet), μόνο που πέσαμε σε μεγάλη αντίδραση από μεγάλη μερίδα συναδέλφων, για διάφορους λόγους που δεν έχουν νόημα πλέον. Παρόλα αυτά η τεχνολογία αυτή λόγω και της ραγδαίας εξάπλωσης του Internet, ήταν πάντα παρούσα και τελικά χρησιμοποιείται στα δίκτυά μας όλο και περισσότερο. Η εμφάνιση του D-STAR και των νέων ψηφιακών μεθόδων εκπομπής, ξαναφέρνει το θέμα, ξεπερνώντας πολλά από τα παραδοσιακά προβλήματα του Packet Radio και δίνοντάς μας τη δυνατότητα για ένα ευέλικτο δίκτυο, εύκολα επεκτάσιμο, που θα μας δώσει ότι κάνουν σήμερα τα voice repeater το Echolink, το APRS, το DX-Cluster το PacketRadio και ότι άλλο έχουμε φανταστεί μέχρι τώρα εκτός ίσως από το dxing. Όλα αυτά σε ένα αποκλειστικά ραδιοερασιτεχνικό δίκτυο, που έχει δυνατότητες πλήρους διασύνδεσης με κάθε άλλο δίκτυο. Η ύπαρξη έτοιμων συσκευών που σε βάζουν στο δίκτυο αυτό, είτε σαν φορητό ή κινητό σταθμό, κατευθείαν για φωνή και δεδομένα, θα μας δώσουν δυνατότητες που ξεπερνούν τα δίκτυα GSM και TETRA και πλησιάζουν στα μελλοντικά δίκτυα WiMax (αν εξαιρέσουμε την ταχύτητα). Είναι προφανές ότι αν το δίκτυο αυτό προχωρήσει στη διεθνή ραδιοερασιτεχνική κοινότητα, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να μας δώσει στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά επιπλέον και την εκμετάλλευση και άλλων περιοχών συχνοτήτων, όπως στις μικροκυματικές συχνότητες που τόσο έχουμε αγνοήσει.

   Το βασικό ερώτημα είναι αν πέρα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχει, θα έχουμε επανάληψη των κακών φαινομένων της α-συνεργασίας του παρελθόντος. Αυτό μένει να το δούμε στη πράξη, οπότε και θα καταλάβουμε αν το παρελθόν μας δίδαξε κάποια μαθήματα για το μέλλον. Σίγουρα το να μην κάνουμε τίποτα πάντως είναι ότι το χειρότερο.

   Το θέμα δεν είναι αν θα εισέλθουμε ή όχι σε ψηφιακό δίκτυο αφού αυτό φαίνεται δεδομένο για αυτόν που ενδιαφέρεται για τα ψηφιακά και την σύγχρονη τεχνολογία, αλλά καταρχήν να το μάθουμε και να το κατανοήσουμε και έπειτα να το εκμεταλλευτούμε σωστά με προσοχή και συμπάθεια.

Ο μελλοντικός ραδιοερασιτέχνης ή θα είναι ένα απλός χειριστής gadget που θα συχνάζει στο δια-δικτυακό καφενείο του μέλλοντος (επαναλήπτη της γειτονίας του), σχολιάζοντας σκωπτικά τη δράση των υπολοίπων, ή θα είναι ο ενημερωμένος γνώστης σε θέματα ασύρματης τεχνολογίας, που θα είναι χρήσιμος στον εαυτό του, στη επιστήμη και  στη κοινωνία και προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι θα πρέπει να στραφούμε και αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η σελίδα τούτη και για αυτό είναι και ανοικτή στην σχετική πληροφόρηση από τον κάθε ένα ραδιοερασιτέχνη.  Κάθε σχόλιο και παρατήρηση δεκτή.

Η σελίδα αυτή είναι μετ-εξέλιξη της σελίδας dstar.gr που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Η αλλαγή αυτή σε νέο domain και νέα εμφάνιση, έγινε για να περιλάβει σταδιακά όλα τα ψηφιακά πρωτόκολλα παλαιά και νέα, αλλά και να περιλάβει και γενικότερα ραδιοερασιτεχνικά θέματα που απασχολούν την Κοινότητα του Dstar, που μετεξελίσσεται σε ψηφιακή Κοινότητα.

Είμαστε μια ομάδα ραδιοερασιτεχνών, όχι απαραίτητα με κοινά ενδιαφέροντα, αλλά με την κοινή διάθεση να διαχυθεί η γνώση και η πληροφορία που μας αφορά, για να απολαύσουμε καλύτερα το χόμπι μας. Αν η ιδέα σας είναι ελκυστική ελάτε μαζί μας να βάλετε και εσείς ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή.

Διαχειριστής της σελίδας είναι ο SV1RD.

Μπορείτε να στείλετε μήνυμα

στην φόρμα επικοινωνίας.

Ο διαχειριστής και οι αρθρογράφοι δεν κάνουν διαφήμιση καμίας εταιρείας, παρά μόνο συγκεκριμένων γνωστών ραδιοερασιτεχνικών τεχνολογιών. Τα αναγραφόμενα στις σελίδες αυτές, δεν είναι σε καμία περίπτωση προτάσεις αγοράς συγκεκριμένων συσκευών, αλλά προσπάθεια διευκόλυνσης στην χρήση όσων συσκευών απευθύνονται στο δίκτυο της τεχνολογίας αυτής από τους ήδη ενδιαφερόμενους ραδιοερασιτέχνες ή ιδέες για κατασκευές την υιοθέτηση των οποίων αναλαμβάνουν οι αναγνώστες, χωρίς περαιτέρω ευθύνη μας.

Οι γνώμες των αρθρογράφων,  δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την γνώμη των διαχειριστών της σελίδας. Οι διαχειριστές δεν  έχουν την ευθύνη για τα αναγραφόμενα από αρθρογράφους, συντάκτες και σχολιαστές στις σελίδες αυτές, μολονότι ελέγχουν τα κείμενα τακτικά και προσπαθούν για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου αυτού σε συμφωνία με την κοινωνική πρακτική.

Η σελίδα digitalmode.gr είναι εξέλιξη και συνέχεια των παλαιοτέρων dstar.gr, aprs.gr και aprs.gr/pactor, με σκοπό να περιλάβει όλα τα παλαιά και νέα ψηφιακά πρωτόκολλα και γενικότερα ραδιοερασιτεχνικά θέματα που μας απασχολούν, διευρύνοντας τους ορίζοντές του σε κάθε μορφή ψηφιακής ράδιο-σύνδεσης, ράδιο-δικτύωσης ή άλλων τεχνικών θεμάτων που μας ενδιαφέρουν.

Από τις αρχές του 2018 είχαμε δύο συμβάντα, ένα υφέρπον για όλο το προηγούμενο έτος και ένα ξαφνικό που έβγαλε και το άλλο στην φόρα, όπως θα δείτε από την δημοσίευση.  Μετά από αυτό το site μεταφέρθηκε στο wp.com με την διεύθυνση https://digitalmodegr.wordpress.com αποφεύγοντας πλέον εξαρτήσεις από δίσκους, μηχανήματα και ανθρώπινες διαθέσεις, με σκοπό να διατηρήσει την καταγραφείσα ιστορία των ψηφιακών επικοινωνιών της ελληνικής ραδιοερασιτεχνικής κοινότητας και να προσφέρει νέες γνώσεις σε όσους το επιθυμούν.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.