APRS – Ρυθμίσεις στο D700

21 Jun 2014

GREAT APRS SETUPS FOR THE TM-D700 MOBILE NORMAL APRS OPERATIONS:

——————————————————————————————————————–

WB4APR

μεταφρασμένο και ελαφρώς τροποποιημένο από τον SV1RD

BAND-B: Χρησιμοποιήστε αυτή τη μπάντα για επικοινωνίες φωνής, σε όποια συχνότητα ή μπάντα επιθυμείτε.

CALL CHANNEL: Σώστε την συχνότητα 145.5 MHz (mobile calling) voice simplex στο CALL CHANNEL. Είναι σημαντικό για να μπορείτε να κάνετε γρήγορα ένα mobile QSO… Το D710 έχει επιπλέον διαφορετικά CALL channels στις δύο πλευρές A και B.

BAND-A: Βάλτε το για APRS στο 144.8, 1200 baud και το TNC στην band A. Βάλτε το path WIDE1-1,WIDE2-1 στις περισσότερες περιπτώσεις. Αφήστε το VOLUME ανεβασμένο.

Βάλτε στην band A CTCSS 136 Hz για το Voice Alert με ανεβασμένο το volume. Σώστε το στη μνήμη 0 ή όπου θέλετε. Σιγουρευτείτε ότι το squelch στην πλευρά αυτή είναι κλειστό και το BUSY indication δεν εμφανίζεται όταν δεν λαμβάνεται πακέτα ειδάλλως δεν θα μπορείτε να εκπέμψετε.

Βάλτε το MENU RADIO-DISPLAY-KEY_FUNCTION-MODE 3. Χωρίς αυτό θα είναι δύσκολη η χρήση του APRS, και θα το χρησιμοποιείτε σαν έναν απλό μονόδρομο tracker.

Βάλτε το MENU RADIO-MEMORY-AUTO_PM_STORE OFF. Το default είναι ON. Έτσι θα σώνεται ξεχωριστά configurations σε κάθε ξεχωριστό PM και μπορείτε να φτιάξετε διαφορετικά PM για 1200 VHF ή 9600 UHF ή για δορυφόρους ή για ότι άλλο σας βολεύει που θα μπορείτε να γυρίσετε με ένα κουμπί χωρίς να αλλάζετε όλα τα settings.

– – – – – – – – – – – – – –

MEMORIES: Σώστε αυτό το APRS/Voice Alert channel με CTCSS 136 που δημιουργήσατε σε μια μνήμη ας πούμε την memory 0. Βάλτε την σαν Label ας πούμε “APRSv1.2”. Τώρα βγάλτε το CTCSS και ανοίξτε το squelch. Save this in say memory 1 with the channel name of “APRS raw”. Τώρα ξανανοίξτε το CTCSS ON, και προγραμματίστε με το δικό σας CTCSS xxx (το δικόσας private CTCSS). Σώστε την στο channel 2 και ονομάστε την για παράδειγμα “APRSmute”. Αν έχετε και δίκτυο uhf 9600 θα κάνετε το ίδιο σε μια άλλη μνήμη ας πούμε την “APRSu96” αλλά τα settings θα τα περάσετε σε άλλο PM ας πούμε το «2» και εδώ δεν βάζετε CTCSS γιατί δεν φαίνεται να δουλεύει.

Έτσι θα έχετε 4 κανάλια που μπορείτε να χρησιμοποιείται το APRS γρήγορα και εύκολα:

Ch1 “APRSv1.2” 144.8 Voice Alert, CTCSS 136 for normal operations

Ch2 “APRS raw” 144.8 no tone squelch – for troubleshooting

Ch3 “APRSmute” 144.8 CTCSS 123 – for completely QUIET operation

Ch1 “APRS u96” 438.1 χωρίς Voice Alert για 9600 που θα δουλεύει αλλάζοντας PM.

Η πραγματική χρήση του channel 3 είναι όταν πάτε σε μια ραδιοερασιτεχνική συνάντηση ή σε hamfest και υπάρχουν πολλοί χρήστες με voice alert κοντά, ο θόρυβος θα είναι ενοχλητικός. Μην χαμηλώσετε το γιατί θα το ξεχάσετε απλά γυρίστε στην μνήμη 3 και δεν θα ακούτε τίποτα. Ο λόγος είναι ότι θα μπορούν να περάσουν μέρες ή και μήνες με κατεβασμένο το volume και εντωμεταξύ θα χάσετε την δυνατότητα για να δουλέψετε το VOICE ALERT.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μνήμη 3 για προσωπικές κλήσεις από φίλους σας μόνο αλλά θα χάνετε την υπόλοιπη δραστηριότητα.

Θυμηθείτε να σώσετε το configuration σε ένα PM και κάθε φορά που ξεκινάτε το αυτοκίνητο βάλτε την μνήμη 1 για να έχετε Voice Alert.

Επίσης μπορείτε να προγραμματίσετε μερικά επιπλέον digital channels σε μνήμες για να ακούτε τα τοπικά DX clusters αν σας ενδιαφέρουν. Έτσι μπορείτε απλά να γυρίσετε συχνότητα και να λαμβάνετε και DX spots.

APRS BUTTONS: Βάλτε το MENU RADIO-DISPLAY-KEY_FUNCTION στο MODE3. Με τον τρόπο αυτό έχετε όλες τις δυνατότητες του APRS όπως το LIST, το MSG ή το BCON.

VOICE ALERT: Είναι η δυνατότητα που έχετε να ακούτε στην συχνότητα του APRS, με υπότονο CTCSS 136, για να μην ακούτε την φασαρία του packet στο μεγάφωνο. Με τον τρόπο αυτό οποιοσδήποτε μπορεί να σας καλέσει με φωνή στο This way, you don’t hear any packets, but ANYONE can call you with VOICE on 144.8 για να σας βρει με υπότονο PL 136. Αφού την στιγμή που εκπέμπετε PL136 γνωρίζει ότι ακούτε. Αφού βρεθείτε γυρνάτε εύκολα στην συχνότητα CALL (144.500) στην ίδια ή την άλλη μπάντα σε voice για να μιλήσετε χωρίς να ενοχλείτε και να σας ενοχλεί το APRS.

PROXIMITY RADAR: Συνέπεια της χρήσης του Voice Alert είναι ότι όταν ταξιδεύετε μπορείτε να καταλάβετε ότι υπάρχει κοντά σας άλλος κινητός σταθμός χωρίς ψάχνετε στο aprs list. Κάθε φορά που στέλνει πακέτα θα δουλεύει σαν ένα radar που σας προειδοποιεί για την σχετική εγγύτητα του άλλου σταθμού. Τον οποίο αν θέλετε καλείτε για να τα πείτε σε κάποιο simplex QSO. Είναι ένα είδος δωρεάν radar για τους άλλους κινητούς χρήστες ότι είστε αρκετά κοντά τους και ότι ακούτε.

DIGIPEATING-MOBILE: Συνήθως δεν θέλουμε ένας κινητός σταθμός να κάνει digipeating, αλλά θέλουμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε ένα εφεδρικό digi αν χρειαστεί.

Υπάρχουν 2 μέθοδοι

1) Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε με αποκλειστικά το διακριτικό του. 2) Μπορούμε να προγραμματίσουμε το D700 να υποστηρίζει σαν UITRACE alias το TEMP και έτσι έχουμε ένα TEMPn-N digi. Διαβάστε τις σχετικές σελίδες:

http://aprs.org/TEMPn-N.html

http://aprs.org/D7xx/d700digi.txt

Ρυθμίσεις για digi:

1) Βάλτε UIDIGI κενό! (δεν θέλουμε να είναι ένα γενικό digi!)

2) Βάλτε DIGIPEATER ON (που το ενεργοποιεί σαν digi με το δικό σας callsign.

2) Βάλτε UIFLOOD κενό (δεν χρησιμοποιείτε).

3) Βάλτε UITRACE TEMP έτσι υποστηρίζετε το TEMPn-N

DIGIPEATING-FIXED: Για να βάλετε σαν μόνιμο Digi ένα D700 πρέπει να ορισθούν επιπλέον

UIFLOOD SS,ID

UITRACE WIDE

Αμέσως μετά σώστε τα σε ξεχωριστό PM έτσι μπορείτε να το ενεργοποιείτε και απενεργοποιείτε κατά την διάρκεια ενός event αμέσως αλλάζοντας PM.

http://aprs.org/D7xx/d700digi.txt

OBJECTS and TRAFFIC REPORTING:

——————————

See also http://aprs.org/D7xx/d700-objects.txt

Αυτή η δυνατότητα σας επιτρέπει να δημιουργήσετε TRAFFIC objects στο σύστημα APRS για να ειδοποιήσετε άλλους για προβλήματα στην κίνηση, καθυστερήσεις ή άλλα συμβάντα με το πάτημα δύο κουμπιών. Αλλάξτε το MYCALL προσωρινά σε TRAFFC (ή άλλο όνομα που θα φαίνεται σαν ξεχωριστό Object), έτσι στείλτε μερικά πακέτα που θα σας βάλλουν στον χάρτη στο σωστό σημείο (υποθέτω έχετε ανοικτό το GPS). Αν είναι μια δυνατότητα την κάνετε συχνά μπορείτε να προγραμματίσετε σε ξεχωριστή PM τα παρακάτω:

MYCALL: TRAFFC-4 <χρησιμοποιείστε τυχαίο SSID

XMIT: MANUAL <Για να στείλετε μόνο λίγα χειροκίνητα πακέτα.

STATUS TXT: BACKUP/SLOWDOWN/INCIDENT(APR) <και βάζετε το SUFFIX σας στο τέλος)

PATH: WIDE2-2 <ούτως ή άλλως ενδιαφέρει μόνο τους ντόπιους.

ICON: STAR <big & eye catching. (στο D7 χρησιμοποιήστε το Triangle).

BAND-B: 145.5 <για να ακούσετε τους άλλους κινητούς που βρίσκονται στην περιοχή.

Voice Alert: OFF <δηλαδή δεν χρησιμοποιούμε CTCSS 136

Βάζοντας το XMIT στο Manual, εξασφαλίζετε ότι δεν συνεχίζετε να στέλνετε TRAFFC objects εάν ξεχάσετε να γυρίσετε στο κανονικό σας PM… Αλλά θα χρειαστεί να πατήσετε το bcon 2-3 φορές για να σιγουρευτείτε ότι αναμεταδοθήκατε και το μήνυμα πέρασε.

Το Voice Alert είναι κλειστό, έτσι ακούτε όλα τα πακέτα και θα σας θυμίσει ότι είστε στο PM5! Not only is Band B programmed with 146.52 for ease of communicating direct with others in the same traffic mess, but you can also then use this PM5 as a quick QSY for “52” at any time. Έτσι έχετε τις παρακάτω δυνατότητες εφόσον τα έχετε σε άλλο Program Memory πχ το PM5:

1) Με ένα κουμπί ενημερώνουμε για την κίνηση (πατάτε το BCON button για να εκπέμψετε)

2) Γρήγορο QSY στο 145.5 για επικοινωνία με άλλα mobile (Εφόσον είναι περασμένο στην μπάντα A σαν CALL ch)

3) Έχετε ήδη κλείσει το voice alert στο 144.8, και ακούτε τον θόρυβο. 4) Πιθανά αλλάξτε προσωρινά την ρύθμιση DIM αν πρέπει να βγείτε από το αμάξι για να σας ενημερώσει όταν ξαναμπείτε ότι είστε σε άλλο mode από το κανονικό.

SATELLITE TRACKING:

——————-

SATELITE TRACKING: Αν στη γειτονιά σας υπάρχει ένας APRSdata server, τότε θα ενημερωθείτε ότι εμφανίστηκε στον ορίζοντα ένας δορυφόρος με δυνατότητα FM. Μάλιστα θα δείτε τα σχετικά objects στην list μαζί με πληροφορίες για την συχνότητα το Doppler shift, το Αζιμούθιο και την απόσταση του δορυφόρου. Επίσης θα δείτε την πρόβλεψη για τα περάσματα όλων των δορυφόρων για τα επόμενα 80 λεπτά στην DX LIST.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://aprs.org/astars.html.

ISS: Ο ISS έχει ένα Kenwood με παρόμοιες ρυθμίσεις και path aliases τα ARISS, WIDE, APRSAT επίσης ακούει και εκπέμπει στο 145.825 MHz. Επίσης αναμεταδίδει WIDEn-N οπότε δεν χρειάζεται καμμία αλλαγή εκτός από την συχνότητα που μπορεί να είναι σε μια μνήμη. Όταν επικοινωνείτε με τον ISS ή άλλο δορυφόρο APRS είναι χρήσιμο να βάζετε wildcard “*” στο MSG GROUPS έτσι μπορείτε να βλέπετε όλα τα μηνύματα. Αλλά μην ξεχάσετε να το ξαναγυρίσετε στην κανονική λειτουργία γιατί όταν επιστρέψετε στο 144.8 θα κουραστείτε από τα άσχετα μηνύματα που θα βλέπετε.

SUNSAT, SAPPHIRE, ANDE, RAFT: Αυτοί οι δορυφόροι αναμεταδίδουν APRS αλλά ή δεν δουλεύουν ή έχουν αλλάξει τροχιές.

GO-32: Δεν είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή (June 2010)

Αυτός θέλει ξεχωριστό PM because γιατί πρέπει να εκπέμπουμε Data στην Band A 145.93 and να λαμβάνουμε data στην Band B on 435.225 +/-10 KHz για το Doppler και η ταχύτητα για το APRS είναι 9600 bauds. Επίσης θέλει ξεχωριστό path: VIA PATH ἠ VIA 4XTECH. Επίσης καλό είναι να βάλετε το wildcard “*” στο MSG GROUPS για να βλέπετε όλα τα μηνύματα από τους χρήστες του GO-32. Περισσότερα:

http://aprs.org/GO32-ops.html

UHF DOWNLINKS: Οι συχνότητες όλων των δορυφόρων με downlinks στα UHF είναι ή κεντρικές. Πρέπει να πάτε 10 KHz ψηλότερα στην ανατολή του έπειτα πρέπει να προς τα κάτω 5 KHz 4 φορές κατά την διάρκεια του περάσματος, άρα καλό είναι να βάλετε ξεχωριστές μνήμες στην σειρά για να παρακολουθήσετε doppler.

Ακολουθεί μια πρόταση για τον προγραμματισμό των ξεχωριστών PM

PM-off – Κανονική λειτουργία στο 144.8 σε μνήμη στην Α band για επίγεια χρήση με CTCSS 136. Μπορείτε απλά να αλλάξετε κανάλι στο 145.825 για τον PCSAT (χωρίς CTCSS). Στην Β Band μπορείτε να βάλετε ότι άλλο θέλετε.

PM1 – Χρήση του ISS στο 145.825 σε μνήμη στην Α Band.

PM2 – Δορυφορικές επικοινωνίες με μνήμες στην Α band –με τις μνήμες για τα uplink των UO-22 (packet), UO-14, AO-27 και Sapphire.

Band-B Βάζετε σε μνήμες τα downlinks. Ο κάθε δορυφόρος χρειάζεται 5 μνήμες με την σειρά: (+10, +5, +0, -5 and -10 KHz).

PM3, PM4, Διαθέσιμες για κάθε άλλη χρήση όπως UHF 9600 κλπ.

PM5 – Διαθέσιμα για traffic ή αποστολή άλλων APRS object…

Just some thoughts…

de WB4APR, Bob