APRS και η ιστορία του

Ιστορία της ανάπτυξης του APRS στη χώρα μας 1999-2007

 

Η πρώτη οργανωμένη χρήση του APRS στη χώρα μας ξεκίνησε τον Μάιο του 1999, από μια χούφτα συναδέλφους.

Καθοριστική σημασία έπαιξε η παραχώρηση από το εργαστήριο χημικών μηχανολόγων του Πολυτεχνείου Αθηνών χώρου, για εγκατάσταση του πρώτου WIDE digi (SV1XV-11) την Τρίτη 8/12/1999 και αμέσως μετά του πρώτου Igate στο Internet, με ένα ADΚ πομποδέκτη και ένα MFJ tnc-2, τροφοδοτικό μπαταρία, και κεραία J Pole. Το PC για τον Igate ήταν προσφορά του SV1BDS (τέλη Ιανουαρίου), ένας 486/HD 250Mb 8Mega Ram που δούλεψε αξιοπρεπώς μέχρι τον Ιούνιο που αντικαταστάθηκε από έναν Pentium/75 προσφορά του SV1AWL.

thetis.chemeng.ntua.gr was the first Greek Amprnet Gate and Igate for APRS

Από τις 10/2/2000 ξεκίνησε να δουλεύει και 2ο digi στην Ραφήνα (SV1RD-1) με ένα KPC-9612 και ένα Icom 2ΑΤ & PΑ 10W. Το Digi αυτό στις 18/5/2000 μεταφέρθηκε ψηλότερα στην Καλλιτεχνούπολη με ένα TM-D700.

Ο Πρώτος σύλλογος που ενδιαφέρθηκε ήταν ο ΣΡΕ που τοποθέτησε ένα digi στα Τουρκοβούνια, που ατυχώς ήταν κουφό.

Στην Θεσσαλονίκη υπήρξε ήδη τοπική δραστηριότητα από τον SV2BZQ και ενδιαφέρθηκε η ΕΡΒΕ που τοποθέτησε ένα digi στην θέση Κουρή.

Τον Απρίλιο του 2000 εμφανίστηκε ενδιαφέρον από την Πάτρα και τον SV3AQN καθώς, από το Καρπενήσι SV1FWN, από την ΚΡήτη και τα Νησιά των Κυκλάδων. Τον Φεβρουάριο – Μάρτιο έχουμε επιπλέον digi στην Πάτρα, Ναύπακτο, Αίγιο.

Στο HAMFest της Θεσ/νίκης 10/9/2000 υπήρχε σταθμός APRS γιά demostration με το SPECIAL CALL J42OOO

4 or 5 Nov 2000 Nebraska Stratospheric Amateur Radio N9XTN-11 Balloon Experiment.

Την περίοδο εκείνη με την αύξηση της κίνησης στο λεκανοπέδιο, εμφανίστηκε και πρόβλημα αλληλοπαρεμβολής με ένα link στον Ψηλορείτη που ήταν ατυχώς και παρατύπως σε μια συχνότητα που παλαιότερα ήταν all mode, αλλά από το 1996 και μετά ανήκει στις “ψηφιακές συχνότητες” και μάλιστα καθορίστηκε σαν η μοναδική για την Ευρώπη για το APRS. To πρόβλημα συνεχίστηκε για αρκετό διάστημα μέχρι που κάποια στιγμή η ΕΕΡ ασχολήθηκε και αυτή με το APRS και μετέφερε τη συχνότητα του link αλλού.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 υπήρχαν κάθε μέρα στο λεκανοπέδιο Αττικής, 2-6 φορητοί σταθμοί και 10-20 σταθεροί.

Αρχές Νοεμβρίου εγκαθίσταται το digi sv1ats-11 στην Πεντέλη, με hardware του Συλλ Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδας, σε δοκιμαστική θέση. Το σύστημα στην αρχή κουφό αλλά έγιναν ενέργειες για βελτίωσή του, ήδη υπάρχει νέος πομποδέκτης και είναι πολύ πιο ευαίσθητο εγκαθίσταται digi από τον sv9cvn στα Χανιά, αρκετά καλά περάσματα μέχρι στιγμής. Τον Μάρτιο του 2001 αγοράζεται νέος πομποδέκτης για το digi της Πεντέλης που σε συνδυασμό με την χαμηλότερη rf λόγο μειώσεως των ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και σχετικού φίλτρου, πάει αρκετά καλά, έχουμε πλέον σχεδόν μόνιμη σύνδεση με Αίγιο, Ναύπακτο, Πάτρα και Ζάκυνθο και όταν βοηθούν τα περάσματα, Χανιά.
08/12/2000 HF gateways δοκιμάζονται από τους SV9CVN & SV8CS. Επίσης τοποθετήθηκε digi στα 10 μέτρα στην συχνότητα 29.250 Mhz από τον SV2BBO στην Θεσσαλονίκη, και gateway για τον ISS από τον SV2BZQ.

11/03/2001 Έγινε σεμινάριο με θέμα “Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης” των ΟΕΑ και ακολούθησε η άσκηση “Επικοινωνία 2001” με συμμετοχή 100 σταθμών από όλη την χώρα.

Με συμμετοχή 8 συναδέλφων αγοράστηκε νέος πομποδέκτης για το wide digi της Πεντέλης. Ηδη συνδέεται με Αίγιο-Πάτρα αλλά και με Κρήτη όταν βοηθούν τα περάσματα.

To Wide Digi της Πεντέλης (sv1ats-11) είναι πάλι σε λειτουργία. Επίσης δουλεύει δοκιμαστικά ένας Page server για τα d7 & d700 (sv1rd-2) στέλνοντας πληροφορίες για τους δορυφόρους πού μπορούν να ακούσουν ή και να χρησιμοποιήσουν για voice ή aprs. Στην Θεσσαλονίκη τέλος τοποθετήθηκε ένας gateway (sv2bzq) για τον ISS.

Στην Καρδίτσα δοκιμάζονται νέες θέσεις για το digi. Οι σύλλογοι της περιοχής της Θεσσαλίας προσέφεραν όλον τον εξοπλισμό, και σύντομα θα σταθεροποιηθεί και θα έχει επικοινωνία τουλάχιστον με Θεσ/νίκη.

Νέο digi τοποθετήθηκε στην Ναύπακτο SV3BSF-11 δεν γνωρίζουμε ακόμα την θέση του αλλά μάλλον είναι καλή αφού ακούγεται απευθείας και Υμηττό αλλά και Πεντέλη.

2001

Από την στιγμή που άλλαξε συχνότητα ο Ψηλορείτης, γύρισε στο 144800 και το digi του Ηρακλείου SV9FBN που μέχρι τώρα ήταν αποκομμένο στο 144675.
16/6/2001 εγκαθίσταται από την ΕΕΡ στον Υμηττό το J41VAE βοηθώντας την κάλυψη του λεκανοπεδίου. Λίγες μέρες νωρίτερα αλλάζει συχνότητα το link του Ψηλορείτη και απελευθερώνεται η συχνότητα από τις παρεμβολές.
Η ΕΕΡ μετά από 18 μήνες δραστηριότητας του APRS και αλληλοπαρεμβολών άλλαξε επιτέλους την συχνότητα του Ψηλορείτη και αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα WIDE digi στον Υμηττό. Η ενημέρωση έγινε την τελευταία στιγμή προφορικά, δηλαδή χθες Τρίτη, και η εγκατάσταση θα γίνει το Σαββάτο(16/6). Ετσι θα έχουμε 2 digi που το ένα θα υπερκαλύπτει το άλλο, αφού είναι αδύνατο την τελευταία στιγμή να μετακινηθεί. Ηδη έγιναν οι σχετικές προτάσεις στον ΣΡΕ, για μεταφορά του υπάρχοντος σε άλλη θέση στο λεκανοπέδιο και σύντομα θα έχουμε νέα.

26/6/01 Ο ΣΡΕ αρνείται να μεταφέρει το Digi της Πεντέλης, και θα το κρατήσει για να καλύπτει την Αγ. Παρασκευή !!!!!,  Η σχετική αλληλογραφία.

1/6/2001 Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκήρυξε διαγωνισμό για το νέο TETRA με GIS και Σύστημα δήλωσης Θέσης κινητών και φορητών σταθμών, στην περιοχή 380-400 Mhz. Το σύστημα μπήκε για τους ολυμπιακούς του 2004, αλλά η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν δούλεψε ποτέ, λόγω συνδικαλιστικών αντιδράσεων.

18/7/01 Νέος GateWay στην Μυτιλήνη sv8dtd, ήδη τοποθετήθηκε και digi στο νησί sv8dtd-11.

Η Ναύπακτος είναι πάλι active, Νέος Internet Gateway στην Ζάκυνθο

Με την βοήθεια των ομογενών τους από Γερμανία, οι γείτονες μας άρχισαν να δραστηριοποιούνται στο APRS τοποθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το digi TA1IST και σύντομα θα έχουν και Internet Gateway η σχετική δραστηριότητα περιγράφεται από τον TA1DX

Ο PCsat θα φύγει στις 31 Αυγούστου. Ο ISS δουλεύει πλέον και σαν APRS digi.

Τελικά ως γνήσιοι Ελληνες θαυματουργήσαμε πάλι. Αν αληθεύει η δημοσίευση, από την μια οι “πανέξυπνοι” της ΕΕΡ εγκατέστησαν τον επαναλήπτη στον Υμηττό χωρίς να ζητήσουν άδεια(?), και παίρνοντας διακριτικό που δεν τους έχει δοθεί επίσημα. Από την άλλη ο ΣΡΕ που ακολουθεί την ΕΕΡ από δίπλα, ζήτησε διακριτικό για APRS στον Υμηττό, φυσικά αφού μπήκε το J41VAE, και τώρα διεκδικεί το διακριτικό και την θέση. Σχετικό άρθρο υπάρχει στο περιοδικό Tηλεπικοινωνίες.

Με τον νέο Gateway βλέπουμε άλλους 2 digi, ο SV1CPO από το Αγρίνιο (με Linux & Internet Gate) και ο SV2EYE απο το Καϊμακτσαλάν 2040μ με UIView (Εγκατάσταση της ραδιολέσχης Εδεσσας) ο SV2EYE κατέβηκε και σύντομα θα μπει κανονική εγκατάσταση με tnc και άλλο call.

Νέος Gateway από τον SV1XV, χρησιμοποιεί νέο hardware, pc PΙ/70 ram 32k (προσφορά του SV1AWL), tnc mfj, firmware paccomm 3, φίλτρο rf Galaxy (προσφορά SV1FJ), ups μπαταρία και ειδική αντικεραυνική προστασία, τέλος software το ver 2.14.vk3sb.2 aprsd του Hamish Moffatt (VK3SB) για Linux 6.1.
Όλα πλέον τα Ελληνικά διακριτικά φαίνονται στην Αθήνα (Position Report μόνο), αυτό σημαίνει ότι οι κινητοί σταθμοί θα φαίνονται σαν τους κανονικούς (κάθε 20 λεπτά) Για ειδικά events θα ενεργοποιούνται τα διακριτικά μόνο για κινητούς ή φορητούς σταθμούς, για ειδικές περιπτώσεις επικοινωνήστε με τον Κώστα SV1XV. Επιπλέον έχει δυνατότητα πολλών συνδέσεων και έτσι η απευθείας σύνδεση Αθήνας Θεσ/κης θα είναι πλέον γεγονός. Για Bulletin χρησιμοποιείστε το “blnsv” για να περάσει και να το δούμε στην Αθήνα.

Ο PCsat εκτοξεύτηκε από το Kodiak στην Alaska. QRG’s 145.825, 435.250 Mhz ήδη στέλνει την τηλεμετρία του.

Νέο Beacon στην Ικαρία με το διακριτικό sv8awl-11(?) Περνάει μόνο μέσο τροποσφαιρικού από Κρήτη ή Υμηττό. Αν και λέει ότι είναι digi, μέχρι στιγμής δεν έχει αναμεταδώσει κανένα σταθμό.

Έγινε η συνάντηση APRS στην Λάρισα την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2001, Δίπλα στο hamfest στα ΤΕΙ της Λάρισας.

Παράλληλα με το ενδιαφέρον Hamfest που οργάνωσε ο σύλλογος της Θεσσαλίας έγινε μία συγκέντρωση για τους ενδιαφερόμενους για το APRS που οργάνωσε ο Βασίλης ο SV4BHA.

Σε αυτήν παρευρέθησαν οι παρακάτω συνάδελφοι: SV2DTK, SV1EJB, SV2DCD, SV3AQN, SV3EXP, SV2BZQ, SV2BNL, SV4BHA, SV3FUK, SV2BWR, SV1DAY, SV4FGZ, SV2ESB, SV4AQJ, SV4FVD, SV6DBG, SV6GIJ, SV2CLJ, SV4SO, SV2EVS, SV1EDZ, SV1EYY, SV2YJ, SV2BBO, SV4AOF, SV2GNS, SV1EYQ, SV1RD. Παρευρέθηκε επίσης και ο σπουδαστής Σπύρος.

Στην συνάντηση έγινε μία σύντομη παρουσίαση του APRS, τις δυνατότητές του, τον εξοπλισμό που χρειάζεται, τους περιορισμούς του. Ορίσθηκαν σαν συχνότητες του APRS εκτός από το 144.800 στα vhf η 438.100 9600bps στα uhf σαν κοινή συχνότητα APRS και Cluster. Επίσης υπάρχει δραστηριότητα στα hf στο 14.105 LSB (300 bps), 10.151 LSB (300 bps) με δυστυχώς μικρή δραστηριότητα στην Ευρώπη. Στα 21.113 LSB (300 bps) και φυσικά στο 29.250 (1200 FM).

Αποφασίστηκε να υπάρξει μία ομαδοποίηση στα SSID ώστε να βοηθηθούν οι χρήστες, να κατανοούν εύκολα τα είδη των σταθμών. Για παράδειγμα

SV2BZQ (σκέτο) θεωρείται ο κύριος σταθμός βάσεως.

SV2BZQ-1 Δευτερεύων σταθμός Βάσεως (πιθανό qrl ή εναλλακτικό qth)

SV2BZQ-2 Μετεωρολογικός σταθμός

SV2BZQ-3 Τριτεύων σταθμός Βάσεως

SV2BZQ-7 Φορητός σταθμός

SV2BZQ-10 Σταθμοί Gateways στα βραχέα και ειδικότερα στα 10m

SV2BZQ-11 Wide Digi που δεν έχει ακόμα διακριτικό από το ΥΜΕ

SV2BZQ-12 Σταθμός εγκατεστημένος σε αυτοκίνητο

Σε περίπτωση που σαν κινητός και φορητός σταθμός χρησιμοποιείται η ίδια συσκευή (πχ D7) το καλύτερο είναι μάλλον να βάζετε το SSID -7 αν είναι δύσκολη η αλλαγή.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε d7 ή d700 και σαν σταθερό σταθμό αλλά και σαν mobile καλό είναι στο beacon να γράφετε τον τύπο της συσκευής Πχ Tasos, is going to hamfest (D7).

Η ομαδοποίηση αυτή γίνεται για να γνωρίζουμε το είδος του σταθμού αλλά και να γίνεται εύκολη ομαδοποίηση στους gateways, όταν χρειάζεται για κάποιο event. Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε ότι κάποιος σταθμός είναι φορητός για να περιορίζουμε τα μέγεθος των μηνυμάτων μας σε λιγότερο από 40 χαρακτήρες. Στους κινητούς θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι όταν κινούνται είναι ίσως λίγο δύσκολο να διαβάζουν τα μηνύματα ενώ οδηγούν και να μας απαντήσουν.

Σαν χρόνος αποστολής Beacon για τους σταθερούς σταθμούς και digi, ορίσθηκε το λιγότερο κάθε 30 λεπτά. Για τους κινητούς σταθμούς εν κινήσει (αυτοκίνητα-μοτοσικλέτες) ανάλογα τις συνθήκες και την κίνηση 1-5 λεπτά.

Καθορίστηκε πλέον αναγκαίος ο διαχωρισμός των συχνοτήτων APRS – Cluster στα 1200bps (εκεί που ήδη είναι μαζί) λόγω υπερβολικής κίνησης. Μόνο στα 9600 θα μπορούν να συνυπάρχουν.

Θα πρέπει οι συνάδελφοι να κάνουν σωστή ρύθμιση του deviation στα μηχανήματά τους ειδάλλως θα χάνονται πακέτα και θα δημιουργείται πρόβλημα.

Δεν θα πρέπει να γίνονται σταθμοί από σπίτια WIDE digi, (απενεργοποίηση του digipeater) εκτός από αναμεταδότες relay και μόνο αν αυτό γίνεται σε συνεχή βάση και όχι περιστασιακά και καλύπτει μία περιοχή που δεν καλύπτεται από άλλο Wide ή Relay σταθμό. Για τους σταθμούς πού είναι Relay καλό είναι να χρησιμοποιείται κατευθυνόμενη κεραία προς την δυσκολότερη περιοχή.

Το δίκτυο APRS έχει ενδιαφέρον επειδή είναι άμεσο και αληθινό. Η αποστολή ψευδών ή άχρηστων πληροφοριών πέρα (από το παράνομο) δημιουργεί άχρηστο traffic και άχρηστη πληροφόρηση με αποτέλεσμα να χάνεται η αληθινή πληροφορία και η σωστή ραδιοερασιτεχνική χρήση ή η χρήση

 

Νέο digi στο όρος Βέρνον, (δίπλα στο Βίτσι) με call SV2DCD-11 σε υψόμετρο 1700μ, από την ΕΡΑΔΥΜ (Καστοριά). Έχει Πομποδέκτη Alinco DR-112E, TNC2 και τέλος η δέσμη της 5el beam (F9FT) που έχει, κοιτάει Ανατολικά προς Θεσ/κη (Info Λεωνίδας SV2DCD 10/10/2001).

 

13/10/2001. Νέο Digi στον Ταύγετο J43VAD από την ΕΕΡ. Έρχεται μέσα από SV8CS-11,SV3BSF-11,J41VAE άρα χρειάζεται wide4-4 ή trace4-4 από Αθήνα για Καλαμάτα, Δυστυχώς δεν έχει ακουστεί μέσα από αυτό, κανείς σταθμός μέχρι στιγμής για να δούμε την κάλυψή του.

 

Ο Athens Internet Gateway έκλεισε για το πολυτεχνείο ή θα κλείσει. Περιμένουμε την μεταφορά του σε άλλη θέση. Αυτή την στιγμή, μία πιθανή θέση είναι στην ΕΕΧΙ μέσω του ΣΡΕ που κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.To traffic από το εξωτερικό την sv2 & Λέσβο προς το παρόν είναι αδύνατο. Μερικές φορές ξεκινάει η λειτουργία του απρόβλεπτα, (οφείλεται σε αλλαγές και εργασίες στο τοπικό Ethernet). Ο σταθμός του λειτουργεί για λίγο ακόμα σαν RELAY digi. Προς το παρόν το λεκανοπέδιο καλύπτεται από τον gateway του SV1CPO από το Αγρίνιο.

 

Έναν μή μόνιμο DIGI τοποθέτησα στην Κύμη της Εύβοιας (SV1RD-11). Αποτελείται από ένα pc 386sx με DRSI, BPQ, StealthDigi. Παρόλο που έχει μπαταρία για το tracneiver το pc ανοιγοκλείνει με τις συχνές διακοπές ρεύματος ή μένει κρεμασμένο μέχρι την επόμενη επαναδιακοπή. Το digi αυτό το έχω όταν βρίσκομαι εκεί, για τις τοπικές μετακινήσεις. Επειδή καλύπτει μία ενδιαφέρουσα περιοχή της Κεντρικής Νότιας Εύβοιας με έντονο ανάγλυφο το άφησα για λίγο καιρό σε μόνιμη λειτουργία. Προς το παρόν έχει μία 3 el beam που κοιτάει Νότια.

To digi στο Καιμακτσαλάν είναι κάτω εδώ και καιρό, αλλά θα μπει σύντομα με κανονικό tnc και μπαταρία και όχι με computer για να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος. Επίσης το digi της Θεσσαλίας θα ξανατοποθετηθεί αλλά σε ψηλότερο σημείο, οπότε περιμένουμε να δούμε την κάλυψή του. Άλλο ένα digi που περιμένουμε με ανυπομονησία για να δούμε την κάλυψή του είναι στην Θράκη, Ανατολικά.

Έβαλα ήδη σε μία ημιμόνιμη λειτουργία (πρωί-βράδυ)τον APRS Server, που στέλνει σε μορφή DX spots, την ανατολή των δορυφόρων που ακούγονται voice ή έχουν ενδιαφέρον για το APRS (PCSAT, ISS, UO-11, UO-14, AO-27), επίσης στέλνει σαν object την θέση του AO-40. Το Call είναι SV1RD-3 και δουλεύει με 2 hops.

Τελικά το digi SV1ATS-11 (της Πεντέλης) ξανάνοιξε με το ίδιο δυστυχώς firmware, χωρίς να μάθουμε τον λόγο, ίσως είχε σχέση με την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Ενα νέο digi φαίνεται να ετοιμάζει ο ΣΡΕ στην Σύρο με διακριτικό J48VAI μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα report της λήψης του.

Το digi της Κατάρας μπήκε με διακριτικό SV6AQV-11, δίνοντας διέξοδο στα Γιάννενα, Επίσης λειτουργεί πλέον το Καιμακτσαλάν με διακριτικό SV2EDE-11 από την ραδιολέσχη Έδεσσας και το SV2AYW-11 στην Πτολεμαΐδα.

2002

Καλή Χρονιά στο APRS group και καλή δραστηριότητα. Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά. Από 0945-2345 τοπική της 1.1.2002 ακούστηκαν 163 σταθμοί από τους οποίους 11 objects, 17 mobiles επίσης εστάλησαν 254 !!! μηνύματα και bulletins.

4.1.2002 Ενώ είναι σε εξέλιξη η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων χρόνων ο Υμηττός σίγησε. Η επικοινωνία συνεχίζεται μέσω του digi της Πεντέλης, σαφώς πιο δύσκολα. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει δυσκολία στην λήψη του στην Ναύπακτο, με αποτέλεσμα να φαίνεται αποκομμένη η Αττική στην Δυτική και βόρεια Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι μόλις ο δρόμος ανοίξει, θα έρθει και η ίαση του. Αρκετοί συνάδελφοι λένε ότι αν δεν είχαμε το SV1ATS-11 τώρα δεν θα είχαμε APRS. Νομίζω ότι για την χώρα μας και για ένα σύλλογο όπως ο ΣΡΕ που έχει περιορισμένα οικονομικά, αν του περισσεύουν tnc και μηχανήματα ώστε να έχουμε ένα εφεδρικό digi για την περίπτωση που πέφτει ο Υμηττός, τότε μπράβο μας, αλλά τις υπόλοιπες 350 ημέρες του χρόνου για να μην αναμεταδίδονται τα ίδια πακέτα άσκοπα όπως γίνεται τώρα, ας το απενεργοποιούν σαν wide και ας το αφήνουν σαν relay (Αν δεν το γνωρίζει ο σχετικός υπεύθυνος όλα αυτά γίνονται remotely). Και ας βάλει επιτέλους και το digi στην Πάρνηθα όπως έχει υποσχεθεί εδώ και 6 μήνες από τα υπόλοιπα tnc που περισσεύουν για να καλυφθεί σωστά η Αττική.

23/1/2002 Ξαναμπήκε αυτές τις μέρες το Digi των Χανίων και εμφανίστηκε και το digi του Ηρακλείου με νέο διακριτικό J49VAC-11, Δυστυχώς το πέρασμα με Κρήτη δεν είναι σταθερό αν δεν βοηθηθεί από Κυκλάδες. Μπήκε το Digi στο Σουφλί με διακριτικό SV8DTL-11, ακούγεται μέσω Λέσβου. Το digi J43VAE πλέον δουλεύει μόνο σαν Relay και σαν εφεδρικό για το digi της Ναυπάκτου αν χρειαστεί Συγχαρητήρια στα παιδιά της Πάτρας για την απόφασή τους. Τοποθετήθηκε στην Αρκαδία νέο digi SV3BEF-11, δίνοντας πρόσβαση στην Τρίπολη.

To J41VAE είναι ξανά στον αέρα. Η καθυστέρηση οφειλόταν με την λήξη των αδειών επίσκεψης στην στρατιωτική περιοχή, μετά την αλλαγή του χρόνου.
Η διακοπή λειτουργίας του για 22 μέρες μας έδειξε ενδιαφέροντα πράγματα για την κάλυψη του digi της Πεντέλης (SV1ATS-11).
Ενώ στην Αθήνα είχαμε καλούτσικη λήψη της Δυτ. Ελλάδας ίσως και με λίγη βοήθεια μέσω Κύμης!! εν τούτοις η Δυτ. και Βόρεια Ελλάδα σπάνια έβλεπε Αττική, και τούτο γιατί η η εκπομπή της Πεντέλης είναι χαμηλή, ή η Λήψη της Ναυπάκτου κακή, όχι όμως τόση κακή ώστε να ακούει τον Υμηττό όταν αυτός άνοιξε. Όσοι έμπαιναν μέσω Internet το έβλεπαν ξεκάθαρα, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι πλην Αθηναίων φυσικά.

26.1.2002 Τελικά το J48VAI δείχνει να εγκαταστάθηκε στην Σύρο και να δουλεύει. Δυστυχώς έχει ver 1.7 και εκτός αυτού πρέπει να το κατατάξουμε στα digi που είναι μάλλον σκέτα beacon. (Όπως τον Ταΰγετο και την Ικαρία για τα οποία δεν υπάρχει αναμετάδοση έστω και ενός σταθμού). Δεν φαίνεται να ακούει ούτε τον Υμηττό ούτε την Πεντέλη και φυσικά ούτε λόγος για Κρήτη.

Ακολουθούν τα ελάχιστα Path, για σταθερούς σταθμούς στην Ν Ελλάδα, για να περάσουν στο Internet μέσω του Αγρινίου. Αθήνα Wide3-3, Πάτρα Wide2-2, Κρήτη Χανιά Wide4-4, Ηράκλειο Wide5-5.

Το πρόβλημα με το J41VAE, ήταν ότι είχε κοπεί το ομοαξονικό όταν λόγω της κακοκαιρίας έσπασε συρματόσχοινο γειτονικού ιστού. Όταν ανέβηκαν τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΕΡ, λόγω πάγου δεν είχαν πρόσβαση στο κουτί του, οπότε το μόνο που έγινε προσωρινά για να δουλέψει ήταν, το κόψιμο του ομοαξονικού και το ξεγύμνωμα του ώστε να μετατραπεί σε πρόχειρο δίπολο. Σύντομα θα γίνει νέα επίσκεψη για την σύνδεση κανονικής κεραίας και αλλαγή της Eprom σε version 1.8xx (Info Μάνος SV1IW).

Στην Λάρισα δουλεύει μόνιμα πλέον, το Relay Digi του SV4BHA και ετοιμάζεται το Wide-N SV4BHA-11 που θα εγκατασταθεί σύντομα στο Πήλιο. Περιμένουμε με αγωνία την εγκατάσταση του για να δούμε την λήψη του.

Αρχές Φεβρουαρίου, με αίτημα του συλλόγου της Πάτρας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να γίνει στην Αθήνα μία συνάντηση APRS, την παραμονή του hamfest. Το hamfest θα γίνει μάλλον την 26 Μαίου. H Ε.Ε.Ρ. φαίνεται θετική και μπορεί να την οργανώσει, ελπίζω και οι άλλοι σύλλογοι να δείξουν θετική στάση αλλά και οι ραδιοερασιτέχνες που αγαπούν και ενδιαφέρονται για το APRS, να παραβρεθούν.

Το Βέρνο (SV2DCD-11) επαναλειτούργησε, κατόπιν πολύωρης ανάβασης στα χιόνια του Λέο (sv2dcd). Δυστυχώς ένα στοιχείο της κεραίας έσπασε από το χιόνι και η λήψη της Θεσ/νίκης δεν είναι καλή. Υπάρχει έντονη δραστηριότητα στην Λευκάδα και εξοπλισμός που δόθηκε από τον σύλλογο της Πάτρας για digi που θα συνδέσει, Ζάκυνθο-Αγρίνιο με τα Ιωάννινα. Ας ελπίσουμε ότι και ο νέος δρόμος θα δουλέψει και θα βελτιωθεί η κάλυψη της Δυτ. Ελλάδας.

12/2/2002 Ο Internet Gateway στην Αθήνα ξαναλειτουργεί δοκιμαστικά πλέον, από το Athnet στο 438.025 στα 9600. Ετοιμάζεται ένας 2 cross port wide digi από τον SV1UY για την μεταφορά στο 144.800.

Ετοιμάζεται το SV9CAI-11 για το Ρέθυμνο Κρήτης.

17/2 Ξαναμπήκε το J49VAC-11 στο Ηράκλειο. Αλλαγές έγιναν στον Υμηττό στις 16/2 προφανώς επισκευάστηκε το coaxial, η εκπομπή του βελτιώθηκε και επιτέλους έχει firmware 1.8b6.

Δεν πρόλαβαν να χαρούν τα Ιωάννινα, κάποιο πρόβλημα εμφανίστηκε στο digi της Κατάρας και ίσως κουφάθηκε εκτός αν το πρόβλημα έχει να κάνει με το SV2DCD-11 και το σπάσιμο της κεραίας του.

Νέος Internet Gateway στην Αθήνα από τον SV1AWL. Σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χρηστών Internet Εγκατέστησε Gateway στα γραφεία της. Το position δείχνει άσχετη θέση (τα γραφεία του ΣΡΕ στον Λυκαβηττό). Ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί ασύρματος.

Ο Internet Gateway από το Athnet είναι στον αέρα στο 144.800 (sv1uy-10) από σήμερα το βράδυ (6.3.2001). Η σύνδεση επιτυγχάνεται από ασύρματη σύνδεση 9600 bps, με tcpip, από τον sv1uy μέσω του ATHNET, στο Αγρίνιο.

9/3/2002 εγκατάσταση από την Ε.Ε.Ρ. στο Πήλιο του J44VAA. Αν και η Ε.Ε.Ρ. είχε αμφιβολίες για την εγκατάστασή του στο Πήλιο και την συνύπαρξη με το R5, (από την συγκέντρωση στο Hamfest της Λάρισας) τελικά το digi μπήκε. Εντωμεταξύ ετοιμαζόταν και το digi SV4BHA-11 για να μπει στο ίδιο σημείο, το σημείο φαίνεται καλό και η βόρειος Ελλάδα πλέον μιλάει ασύρματα με την νότιο. Από τον Igate στην Αθήνα έρχονται positions μόνο από sv8/sv7.

16/3/2002 Ο Gateway του ΣΡΕ απέκτησε ασύρματο. Έτσι έχουμε 3 Igates στην Αθήνα 2 στο 144.800 και ένα 438.025/9600 bps. Αν μη τι άλλο δεν θα χάνονται τα μηνύματά μας.

Εν όψη του Ham Fest και της συγκέντρωσης APRS, που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα στις 25 Μάιου, ετοίμασα ένα κείμενο με θέσεις και προτάσεις για το APRS στην χώρα μας. Το κείμενο εστάλη σε 50 ραδιοερασιτέχνες που είχα τα Emails αν δεν σας έχει αποσταλεί διαβάστε το και στείλτε μου τις δικές σας προτάσεις ή αντιρρήσεις ή χρησιμοποιήστε το σαν βάση για να τεθούν κάποιες τελικές θέσεις στην συγκέντρωση.

Θέσεις και Προτάσεις για το APRS στην χώρα μας, και η συνάντηση του Μαΐου.

To μήνυμα, πηγαίνει στην παρακάτω λίστα, που περιλαμβάνει όσους έχουν, προγραμματίζουν APRS digi ή Igates, ή έχουν δείξει ενδιαφέρον για την εξέλιξη του APRS στην χώρα ή την περιοχή τους.

 SV1EM, SV1IW, SV1LL, SV1RD, SV1UY, SV1XV, SV1VN, SV1ZJ SV1ATS, SV1AWH, SV1AWL, SV1CPO, SV1CRB, SV1DAR, SV1DAY, SV1DAV, SV1DZI, SV1EDZ, SV1EFL, SV1EJB, SV1FKO, SV2RM, SV2BBO, SV2BNL, SV2BZQ, SV2CBL, SV2CLJ, SV2DCD, SV2DFT, SV3ALC SV3AQN, SV3AQO SV3AQP, SV3BEF, SV3BSF, SV3CIX, SV3FUK, SV3FUO, SV4BHA, SV5DDT, SV5RDS, SV6DBG, SV7QI, SV8CS, SV8BUR, SV8DTD, SV8DTL, SV9CAI, SV9FBM, Περιοδικό ‘Ραδιοτηλεπικοινωνίες’.

Έχουν περάσει 2 χρόνια και 3 μήνες τουλάχιστον ιστορίας του APRS στην χώρα μας και το δίκτυο μπαίνει στην ωριμότητα του.

 Με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο και την απομόνωση της Κρήτη και της Ρόδου, αλλά και μερικά κενά που υπάρχουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα, έχουμε ένα πλήρες “βασικό” δίκτυο από wideN digi.

 Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιες βασικές ΑΡΧΕΣ για το τι είναι το APRS και πάνω σε αυτές να βοηθήσουμε το δίκτυο με προτάσεις, να αναπτυχθεί σωστά.

Το APRS είναι ένα τακτικό δίκτυο μετάδοσης ζωντανών πληροφοριών και τηλεμετρικών δεδομένων, που χρησιμοποιεί τεχνικές broadcast, του Packet Radio

Στο APRS ως προς την ροή των πληροφοριών έχουμε 3 είδη σταθμών:

Πληροφοριοδότες (trackers, wx stations)

Σταθμούς δικτύου (Relay, wide, gates, Igates),

Σταθμούς παρακολούθησης (Κυρίως σταθεροί σταθμοί)..

To APRS απευθύνεται Κυρίως σε κινητούς & φορητούς σταθμούς αφού αυτοί είναι που το τροφοδοτούν πληροφορίες και άρα έχουν και την μεγαλύτερη προτεραιότητα για να δίνουν τις πληροφορίες αυτές.

Οι σταθεροί σταθμοί (ή σταθμοί παρακολούθησης) έχουν μικρή προτεραιότητα αφού δεν έχουν νέες πληροφορίες να δώσουν.

Το APRS είναι εξαιρετικό ραδιοερασιτεχνικό εργαλείο σε Emergency.

Το APRS είναι εξαιρετικό εργαλείο μετάδοσης  σύντομων γραπτών μηνυμάτων και bulletins για όλους τους Ραδιοερασιτέχνες.

Το Internet είναι σημαντικό για την εναλλακτική σύνδεση στο APRS, δεν είναι όμως ίδιας προτεραιότητας με το ασύρματο δίκτυο. Γιαυτό και είναι εύκολο να παρακολουθείς από το Internet , αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να δίνεις δεδομένα από αυτό.

Γενικά στο APRS οι πληροφορίες κατευθύνονται από τα αργά δίκτυα στα γρήγορα δηλαδή hf 300 > vhf 1200 > uhf 9600 > Internet, και σπάνια αντίθετα.

Το APRS όπως και κάθε εφαρμογή packet radio, πλήττεται από το φαινόμενο του «κρυμμένου πομπού», από την πολύ κίνηση, και έχει περιορισμένη δυνατότητα αναμεταδόσεων (8 το πολύ αλλά 2~4 σχετικά σίγουρες).

Στο APRS, σαν broadcast πρωτόκολλο που είναι και χωρίς επιβεβαίωση, είναι σίγουρο ότι εκπέμπονται τελικά περισσότερα πακέτα από όσα στην πραγματικότητα θα χρειαζόμασταν.

Οι ραδιοερασιτέχνες θα πρέπει να είναι (ή να προσπαθούν να γίνουν) γνώστες του αντικειμένου και όχι απλοί χρήστες συσκευών που δεν ξέρουν ούτε τι κάνουν  ούτε πως το κάνουν.

Από την δομή του το APRS, είναι ελεύθερο δίκτυο στην καλή προαίρεση των χρηστών του. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι ξέρουμε κάτι τι, είμαστε υπεύθυνοι για την καλή  ενημέρωση και προτροπή των υπολοίπων χρηστών και την σωστή λειτουργία του δικτύου. Αλλά και την απομόνωση αυτών που παρόλη την σωστή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, δημιουργούν εσκεμμένα πρόβλημα στην λειτουργία του δικτύου.

Αν συμφωνούμε στις αρχές αυτές και με βάση αυτές, την μέχρι τώρα εμπειρία μας αλλά και την εμπειρία των συναδέλφων  μας σε άλλες χώρες. θα πρέπει να καθορίσουμε πως είναι το σωστό δίκτυο APRS ώστε να δουλεύει σωστά, μέχρι το την αναβάθμισή του σε μεγαλύτερη ίσως ταχύτητα στο μέλλον.

Ακολουθούν οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 Τα wide digi θα πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερες περιοχές για να καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές επιφάνειες.

Σε μία δεδομένη περιοχή δεν θα πρέπει να είναι πολλά wide  digi, γιατί το κάθε ένα διπλασιάζει την κίνηση.

Τα digi δεν είναι μέσον προβολής συλλόγων ή ατόμων αλλά ουσιώδη κομμάτια του ραδιοερασιτεχνικού δικτύου. Η εγκατάστασή τους είναι ευθύνη για αυτόν που το εγκαθιστά. Θα πρέπει να γίνουν τελικά οι ενέργειες νομιμοποίησης από την αρμόδια αρχή, αλλά θα πρέπει και να δουλεύουν σωστά, Δηλαδή να έχουν καλά φίλτρα (καλή λήψη), αντικεραυνική προστασία και εφεδρική τροφοδοσία για να είναι το δίκτυο αξιόπιστο.

Οι Igates καλύπτουν μόνο την τοπική τους περιοχή και δεν χρησιμοποιούν πάνω από ένα hop, εκτός αν ζητηθεί για κάποια κοντινή αλλά ακραία περιοχή που δεν καλύπτει άλλος Igate.

Οι Igates δεν στέλνουν στον αέρα την θέση σταθμών  από το Internet, αλλά μόνο από τον αέρα προς το Internet εκτός ίσως από κάποιες εξαιρέσεις, δηλαδή συγκεκριμένες, μικρού traffic, περιοχές της χώρας που δεν καλύπτονται ασύρματα, ή συγκεκριμένα παγκόσμια ή ελληνικά events ή πληροφορίες.

Οι Igates δρομολογούν προς το Internet όλα τα μηνύματα που δέχονται και προς το ασύρματο δίκτυο, μόνο τα μηνύματα για τους σταθμούς που ακούει σε αυτό.

Για τα bulletins οι Igates θα πρέπει να στέλνουν στο ασύρματο δίκτυο τουλάχιστον τα παρακάτω: blnsv*, blngr*, oea* Για να είναι εύκολη η αποστολή κοινών ανακοινώσεων στο ασύρματο δίκτυο σε όλη την χώρα αλλά και Emergency bulletins.

Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για την σωστή λειτουργία των σταθμών τους και για την αποφυγή αποστολής άσκοπου traffic. Που σημαίνει ότι πρέπει να ψάχνουν και να απαιτούν ενημέρωση και οι σύλλογοι ή οι παλαιότεροι να τους την παρέχουν.

Οι σταθεροί σταθμοί, θα πρέπει να στέλνουν τα beacon τους κάθε 30~60 λεπτά, ενώ οι κινητοί κάθε 2~5 λεπτά ανάλογα το traffic της περιοχής.

Σταθμοί wx κάθε 30 λεπτά με εξαίρεση ειδικές συνθήκες (πχ Βαρδάρης) ή έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αποφυγή αποστολής συνέχεια ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα από άσχετα objects ή bulletins που δεν έχουν γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς και περιορισμένα και λογικά path για τον κάθε σταθμό. Προτείνονται  wide,wide2~5 για σταθερούς relay,trace3~6 για κινητούς.

Αποφυγή κάθε εμπορικής διαφήμισης ή εκπομπής που αντίκειται στις ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες όπως ο νόμος σχετικά ορίζει. Αποφυγή αποστολής ψευδών θέσεων και objects, γιατί πέρα από την διασπορά ψευδών ειδήσεων κάνει αναξιόπιστο το δίκτυο.

 UiDigi

 Ειδικά για τα digi, σας στέλνω το configuration που έβαλα στην Κύμη και που ακολουθείται από μερικά Uidigi στην χώρα και είναι παρόμοιο με αυτό  που προτείνεται και από τον WB4APR και μπορούμε να το κάνουμε και standard στην χώρα μας.

//      AX.25 Beacon 1 path

Beacon1Path            =       TRACE7-7

//      AX.25 Beacon 2 path

Beacon2Path            =       WIDE3-3

//      AX.25 Beacon 3 path

Beacon3Path            =

//      Beacon 1 interval (default 600)

Beacon1Interval        =       7201

//      Beacon 2 interval (default 1800)

Beacon2Interval        =       2002

//      Beacon 3 interval (default 3600)

Beacon3Interval        =       600

//      Digipeater Beacon 1 Text up to 70 char

Beacon1Text            =          !3837.10NN02405.31E#PHG3460/KIMI sv1rd@qsl.net (UDigi 1.8B6)

//      Digipeater Beacon 2 Text up to 70 char

Beacon2Text            =           !3837.10N2405.31E#PHG3460/  EAST EVIA ISL. 144.8Mhz

//     Digipeater Beacon 3 Text up to 70 char

Beacon3Text            =           !3837.10NN02405.31E#PHG3460/   KYMH

Με τον τρόπο αυτό στέλνει 1 beacon  κάθε 10 λεπτά (Το Beacon 3) χωρίς path που δεν ενοχλεί το δίκτυο, με το τοπωνύμιο του digi που ενημερώνει τους φορητούς και κινητούς σταθμούς, ότι είναι μέσα στην απευθείας κάλυψη του συγκεκριμένου digi.

Ένα beacon με wide3-3 (beacon 2)που στέλνει σε μία ‘βιώσιμη’ απόσταση 3 hops που είναι λογική για να υπάρχει εύκολη ασύρματη επικοινωνία και αυτό  κάθε 33  λεπτά,

και τέλος 1 beacon με trace7-7 (beacon 1) κάθε 120 λεπτά που μας βοηθάει να βλέπουμε τα μακρινά περάσματα, την διάδοση τι ακούγεται που καθώς και την version του firmware. Το beacon 1 είναι και αυτό που στέλνεται στα queries ?APRS?

Σημειώστε ότι ο μέσος όρος των 2 beacon, δηλαδή του πρώτου και του δεύτερου, (αυτών που πραγματικά απασχολούν το δίκτυο), είναι 76.5 λεπτά υπέρ αρκετό κατά την γνώμη μου.

 Θα πρέπει να αποθαρρύνονται οι χρήστες να ενεργοποιούν από το computer τους το wide/wideN/traceN Digipeater ειδικά σε αστικά κέντρα γιατί διπλασιάζουν το traffic.

 Θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι χρήστες να ενεργοποιούν στο tnc τους το «relay alias» και «digi on», για να βοηθούν σαν σταθμοί relay,  φορητούς και κινητούς σταθμούς στην περιοχή  τους σε μόνιμη βάση. Αυτό βέβαια είναι προβληματικό αν είναι σε απόσταση μικρότερη από 10~15 χιλ από κάποιο wide digi, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται σε πολυκοσμες αστικές περιοχές γιατί η συνύπαρξη πολλών Relays θα είναι πρόβλημα. Η λύση στις μεγάλες αστικές περιοχές θα πρέπει να δίνεται με dedicated εγκαταστάσεις.

Έτσι θα πρέπει να ενθαρρύνονται χρήστες ή και σύλλογοι να βάζουν dedicated relay digi, σε σχετικά ψηλές περιοχές, που ειναι όμως καθαρές από rf, για να βοηθούν τα wide να ακούνε τους φορητούς σταθμούς από δύσκολες περιοχές ή νεκρές ζώνες.

Σημείωση για να μπει το Uidigi σαν Relay μόνο πρέπει

UIDigiCall             =       RELAY

UIFloodCall           =      

UITraceCall           =

Beacon1Text            =           !3837.10NR02405.31E#____________

 Σημείωση το Uidigi ver 1.7 έχει πρόβλημα και αναμεταδίδει πακέτα που έχουν ήδη μεταδοθεί από το ίδιο digi, θα πρέπει να μπει νεότερη έκδοση όπου ακόμα υπάρχουν τέτοια.

IGATES

 Για τους Igates προτάθηκε και όλοι το έχουν ακολουθήσει, την δημιουργία ανεξάρτητου (από το εξωτερικό)  δικτύου, που υλοποιείται με 2 ταυτόχρονες συνδέσεις  στο Αγρίνιο και 2 στην Θεσσαλονίκη σαν εναλλακτικές για όλους τους ελληνικούς Igates.

Κύριες συνδέσεις (Internet & AMPRnet)

sv1.pgcom.gr    1313    SV1CPO local + users (44.154.72.134 απο Amprnet)

sv1.pgcom.gr    1314    SV1CPO ww messaging

 Εφεδρικές (Internet μόνο)

195.251.211.80  1313    SZ2TSL local + users

195.251.211.80  1314    SZ2TSL ww messaging

 Αυτό δίνει την δυνατότητα στους άλλους Igates που υπάρχουν ή θα εμφανιστούν να μην χρειάζονται επιπλέον σύνδεση για το εξωτερικό, που να τους επιβαρύνει με τεράστιο traffic του διεθνούς aprs net και όλοι οι ελληνικοί Igates να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους ανεξάρτητα από άλλες συνδέσεις και να έχουν επικοινωνία μηνυμάτων με όλο τον κόσμο. Επίσης δίνει την δυνατότητα για Igates πάνω από το AMPRnet. Και τέλος αποφεύγονται επικίνδυνες ανατροφοδοτήσεις μηνυμάτων από πιθανά τρίγωνα.

HF Gateways

 Για του hf gateways (gates) υπάρχουν 3 περιπτώσεις hf 300 à vhf 1200 με ΚΑΜ, hf 300 à vhf 1200 με UiView αλλά και Hf 1200 <–> vhf 1200. Στην πρώτη και δεύτερη η διαδρομή του traffic πρέπει να είναι στην ουσία μονόδρομη αφού τα 300 bps δεν αντέχουν το traffic των 1200 bps, και μπορεί να εξυπηρετήσει στην πράξη μόνο μακρινούς πληροφοριοδότες εκτός χώρας. Η διαφορά τους είναι ότι έχουν να κάνουν με τον τρόπο που χειρίζονται το traffic από το path. Στην 3η περίπτωση έχουμε ένα πλήρες cross digi. Η περίπτωση αυτή είναι μεταξύ vhf και 28 MHz μία μπάντα που δεν έχει καμία σταθερότητα αλλά μόνο πειραματικό χαρακτήρα, αυτό σημαίνει ότι μέρες και ώρες με διάδοση θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην χρήση τους και ίσως οι υπεύθυνοι να τους γυρνούν κατευθείαν στο Internet ή σε άλλη γρήγορη συχνότητα παρά στα vhf 1200(144.8).

 DX-Cluster

 Στην ίδια συχνότητα του APRS 144.8 MHz, θα πρέπει να αποθαρρύνονται άλλα είδη επικοινωνίας, π.χ. connected packet (εκτός του remote sysop για Uidigi), αλλά και εφαρμογών μεγάλου traffic όπως το DxCluster. Είναι πλέον εμφανές ότι το ίδιο το APRS δεν χωράει στο συγκεκριμένο bandwidth που έχουμε, πόσο μάλλον και το Cluster. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνεται στα uhf 9600 (ίσως 438.100) Όπου θα πρέπει κάποια στιγμή να εποικίσει και το APRS και μάλλον θα μπορέσουν να συνυπάρξουν εκεί για αρκετό καιρό ακόμα.

 Συνάντηση APRS

 Επειδή ενδέχεται να γίνει συνάντηση APRS παράλληλα με το ham fest (25/5) στην Αθήνα, όπου θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες προτάσεις-κατευθύνσεις στους χρήστες του  δικτύου, θα ήθελα τις απόψεις σας ή τους προβληματισμούς σας στα παραπάνω. Τα τελικά συμπεράσματα θα πρέπει να κατατεθούν εκεί, άρα θα πρέπει να συζητηθούν τώρα. Η γνώμη σας είναι χρήσιμη για όλους μας.

 ΥΓ. Αν υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι, που δεν είναι στην λίστα αυτή, και πιστεύεται ότι ενδιαφέρονται και η γνώμη τους θα ήταν χρήσιμη, σας παρακαλώ να τους το προωθήσετε.

Πολλά 73 Τάσος

25/3/2002. Τελικά η κατάσταση άρχισε να μπερδεύεται. Το sv4bha-11 δεν είναι εκεί που δείχνει, αλλά στην Κατάρα, To sv6aqv-11 δεν είναι Κατάρα αλλά στα Ιωάννινα, Το Πήλιο έπαθε κάτι από την κακοκαιρία και δεν ακούει Αθήνα, ούτε θεσ/νίκη, ακούει όμως Λάρισα και Κατάρα. Ας ελπίσουμε σε καλό ξεμπέρδεμα.

Το πρόβλημα με το Πήλιο που ήταν το χιόνι λύθηκε από τις 26/3. Η ομάδα που το εγκατέστησε ελπίζει ότι σύντομα θα γίνει εγκατάσταση της κεραίας σε μεγάλο ύψος, οπότε θα καλύψει καλύτερα τις κοντινές περιοχές και σταθερότερα τις μακρινές.

31/3/2002 Το Digi της Κύμης είναι πάλι στον αέρα, το πρόβλημα ήταν ένας κονέκτορας που είχε χαλάσει. Ετοιμάζεται επίσης και το SZ1RKE-11 που θα μπει στο όρος Χλωμό κοντά στην Λαμία.

31/3/2002 Ασκηση διάσωσης στην Λαμία με APRS

04/04/2002 Σήμερα εγκαταστάθηκε το SZ1RKE-11 στο Χλωμό, έτσι καλύπτεται πλέον το κενό Βόρεια της Πάρνηθας, η Χαλκίδα, η Λαμία και όλη η εθνική οδός. Η Μυτιλήνη είναι εκτός εδώ και 3 μέρες για άγνωστους λόγους, το ίδιο και για το SV2DCD-11 Συνεχίζεται η δυσαρμονία στην εκπομπή και θέση του SV4BHA-11 και SV6AQV-11.

6/4/2002 Εδώ και 4 τουλάχιστον μέρες έχει εγκατασταθεί το SV9FBM-11 στην Ανατολή κοντά στην Ιεράπετρα. Επίσης σήμερα ξαναλειτούγησε η Μυτιλήνη.

Δευτέρα 8/4/2002> To SV2DCD-11 μετά από αρκετό καιρό εκτός λειτουργίας, βρίσκεται από σήμερα το πρωί και πάλι σε καινούργια τοποθεσία. Εκπέμπει από την κορυφή πλέον του όρους Βίτσι σε υψόμετρο 2.130μ με νέα Eproom. Ακούει πολύ καλά με την 3 element beam προς Θεσ/νίκη που έχει και τελείως παράδοξα επαφή με το J41VAE απευθείας. <Λεωνίδας SV2DCD.

8/4/2002. Το Ηράκλειο J49VAC-11 ξαναμπήκε με νέα μηχανήματα και ακούγεται καλύτερα. Tα Χανιά SV9CVN-11 επαναλειτουργούν σήμερα – αύριο, μετά από μία αναγκαστική μίκρή διακοπή λειτουργίας, Η Δαδιά SV8DTL-11 είναι υπο μετεγκατάσταση σε κοντινή νέα θέση.

27/4/2002 Μετά από μία μικρή απουσία για λόγους ανώτερης βίας, πάλι μαζί. Στο διάστημα αυτό είχαμε 2 πτώσεις του Πηλίου. Η πρώτη από reset στο tnc ή δεύτερη δεν ξέρουμε ακόμα και είναι σε εξέλιξη. Αν θυμάστε γύρω στις 20/3 είχα στείλει μία επιστολή με θέσεις προτάσεις για το APRS. Σε αυτήν ανέφερα και για μια συγκέντρωση για το APRS στις 25 Μαίου παράλληλα με το HamFest. Εδώ τώρα συνέβησαν 2 πράγματα. 1ον ο ΣΡΕ που ήξερε την επιστολή, αφού στους παραλήπτες ήταν ο πρόεδρος ο αντιπρόεδρος αλλά και άλλα μέλη του, προφανώς για να μποϋκοτάρει την συγκέντρωση την ίδια ακριβώς ημέρα θα κάνει σεμινάριο ψηφιακών. 2ον Το περιοδικό Ραδιοεπικοινωνίες που δημοσίευσε το γράμμα μου στο τελευταίο τεύχος του, το ταυτίζει με την διασπαστική για το APRS θα έλεγα πράξη του ΣΡΕ με το σεμινάριο του. Θέλω να πιστεύω στις διευκρινήσεις του Νίκου SV0CY ότι έγινε από άγνοια η ταύτιση αυτή. Πάντως την Κυριακή  9 Ιουνίου η ΕΕΡ θα κάνει σεμινάριο για την χρήση του APRS και μου έκανε την τιμή να ζητήσει την βοήθεια μου σε αυτό. Οσο για τις 25 Μαίου  θα έχουμε νεώτερα σύντομα αν και πως, θα γίνει τελικά η συγκέντρωση για το APRS.

30/4/2002 Η βλάβη στο Πήλιο συνεχίζεται ενώ είναι σε αναμονή αποστολή της ΕΕΡ για αλλαγή του συστήματος ή μέρους του. Στην Αθήνα λόγω αναχώρησης του SV1UY στο εξωτερικό, ο 1 από τους 2 Igate έχει κλείσει. Για άγνωστο λόγο έκλεισε και ο Igate του SV1AWL. Ετσι πλέον (στην Αθήνα) ειμαστε πλήρως αποκομμένοι απο τον Βορά.

02/05/2002 Εγκαταστάθηκε το SZ1RKE στο όρος Όθρυς, Εχει επαφή με Θεσσαλονίκη, Κατάρα. Εγκαταστάθηκε επίσης το SV2BNL-11 στις Σερρες απλώνοντας το δίκτυο στην Ανατολική Μακεδονία. Τελος ένα αποκλειστικό Relay digi μπήκε στον Πύργο Ηλείας το SV3BEF-10.

6/5/2002 Χρόνια Πολλά σε όλους για την Λαμπρή, Έγιναν νέες επεμβάσεις στο Πήλιο και η κατάσταση βελτιώθηκε. Αρκετός κόσμος έχει φύγει από τα qth και έχουμε πάνω από 28 mobile γιά σήμερα.

UHF 9600 στο 438.100 Εγκαταστάθηκε από τον SV1IW δοκιμαστικό WIDEΝ Digi στο σπίτι του, που δουλεύει και σαν gate με το 144.800, αλλά μόνο μέσα από το διακριτικό SV1IW-13. Η δοκιμές που έκανα με το D700 mobile (χρησιμοποιώντας path RELAY) ήταν εξαιρετικές. Eίχα κάλυψη σε όλη την διαδρομή μου από την Αμφιθέα – Βύρωνα-Χολαργό -Χαλάνδρι μέχρι και σχεδόν την Αγ. Παρασκευή. Φανταστείτε να ήταν στον Υμηττό ή κάπου αλλού ψηλότερα. Το traffic είναι ακόμα σχεδόν μηδενικό οπότε μπορείτε εύκολα να κάνετε δοκιμές με μικρούς χρόνους στο beacon σας.

Η ΕΕΡ διοργανώνει στα εντευκτήρια της, σεμινάριο με αποκλειστικό θέμα το APRS, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2002 ώρα 11πμ. Δηλώσεις συμμετοχής στην Βεργίνα Κίτσου SV1EEV τηλ 010-8679947. Το σεμινάριο είναι το δεύτερο μιας σειράς επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες, που ξεκίνησε στις 7 Απριλίου με πρώτο θέμα το operating που από ότι φαίνεται είχε αρκετό ενδιαφέρον.

16/5/2002 Στην Ιεράπετρα, το digi SV9FBM-11, επανεγκαταθίσταται σε νέο σημείο λίγο χαμηλότερα από το παλιό, αλλά με συνεχή παροχή ρεύματος και ασφαλές.

Τελικά όπως και νωρίτερα είπαμε ο ΣΡΕ οργανώνει σεμινάριο  Ψηφιακής Επικοινωνίας και APRS την 25η Μαΐου ώρα 12.30 στα γραφεία της ΕΕΧΙ. Δηλώσεις συμμετοχής στους SV1AWE τηλ 0946-688366 και  SV1AWL τηλ 0932-701104. Είναι η πρώτη μέρα του Hamfest και αν θυμάστε, είχα προαναγγείλει μία συνάντηση για το μέλλον του APRS στην χώρα μας την μέρα αυτή (από τα μέσα Μαρτίου) και ο ΣΡΕ αποφάσισε από ότι φαίνεται έμμεσα να την μποϋκοτάρει.

Η ΕΕΡ, ίσως εξ αιτίας του γεγονότος αυτού, αποφάσισε η συνάντηση να είναι σε επίπεδο συλλόγων και τελικά, δέχθηκε να κληθούν επιπλέον συνάδελφοι που έχουν προσφέρει εξοπλισμό στο δίκτυο ή έχουν κάποια ιστορία σχετικά με το APRS στην περιοχή τους. Φυσικά μιλάμε για συναδέλφους κυρίως της επαρχίας. Προσωπικά, θα πρότεινα αν κάποιος θέλει πάρα πολύ να συμμετάσχει και δεν έχει κληθεί ήδη, να έρθει σε συνεννόηση με την SV1EEV, που έχει αναλάβει την οργάνωση ή τον SV1IW γραμματέα της ΕΕΡ και να το δηλώσει. Η συνάντηση, θα γίνει μεσημέρι ή απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαΐου.

Η Ρόδος J45VAB τελικά άλλαξε την EPROM σε Uidigi, κάτι λάθος πρέπει να έχει το path του και στο object, ελπίζω να φτιαχτεί σύντομα. Την Κυριακή 19/5 θα εγκατασταθεί με το καλό η Λευκάδα J48VAJ.

Το τριήμερο 17-19/5/02 είχαμε ζωντανό το Dayton Hamvention. Η ομιλία του Bob Bruniga έγινε το Σάββατο την 11:30-12:00 και του Keith Sproul την 14:00-14:30 ώρα Οχάϊο (-7 δική μας). Μη με ρωτήσετε τι είπαν, εκείνη την ώρα ήμουν mobile.

20/5/2002 Η Λευκάδα εγκαταστάθηκε χθες και  βλέπει Αγρίνιο, Ναύπακτο και Ζάκυνθο απ’ ευθείας. Κατά την εγκατάσταση κάποια πακέτα πέρασαν κατευθείαν Αθήνα αλλά δεν επαναλήφθηκε σήμερα. Εμφανίστηκαν σταθμοί από Λευκάδα και Πρέβεζα.

Το digi SV4BHA-11 κατέβηκε πριν λίγες μέρες από οτι έμαθα οριστικά, αν θυμάστε είχε αλλάξει θέση και είχε τοποθετηθεί σε εξαιρετικό σημείο στην Κατάρα, όταν κατέβηκε το SV6AQV-11 και δούλεψε για λίγο διάστημα κάτω στα Ιωάννινα.  Βέβαια η θέση του έδειχνε αλλού όπως και του AQV-11 αλλά αυτό είναι άλλο θέμαΤελικά οι Γιανιώτες ξαναέβαλαν το SV6AQV-11 στην παλία του θέση (εκεί που δείχνει τώρα το object) που σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, είναι σαφώς κατώτερη από το διάσελο που ήταν το SV4BHA-11. Οπως και να έχει καλό θα είναι να γίνονται καλύτερες συννενοήσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων και να παραμένουν σε λειτουργεία οι εγκαταστάσεις στις καλύτερες θέσεις, όποιες και να είναι αυτές. Το ξαναλέω το να εγκαταστήσουμε ένα digi, είναι ευθύνη και όχι κέρδος για τον εγκαταστάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια κρατική αρχή, (που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πιά είναι), θα δει συνολικά το θέμα των ραδιοερασιτεχνικών επαναληπτών τους προσεχείς μήνες, καλό λοιπόν είναι όσοι δεν έχουν ακόμα ζητήσει άδεια για τους επαναλήπτες τους να το κάνουν τώρα. Σημειωτέων ότι το καλύτερο είναι να στείλουν 2 αιτήσεις και στο ΥΜΕ και στην ΕΕΤΤ.

19/5/2202 Έγινε η συγκέντρωση το Σάββατο 25/5 την 11:30 στα γραφεία της ΕΕΡ. Κάτι καινούργιο που αποφασίστηκε είναι η σύσταση για τους mobile να βάζουν ssid-9, Τα νέα που μαθεύτηκαν είναι ότι μπαίνει νέο digi στην Δ. Ελλάδα στα Ακαρνανικά σύντομα, και οτι στην έκθεση της Λαμίας υπήρχε περίπτερο των ΟΕΑ της περιοχής με video wall την οθόνη APRS, από το οποίο περίπτερο πέρασε ο πρωθυπουργός. Περισσότερα από την συνάντηση σύντομα.

Έγινε το σεμινάριο ψηφιακών (και APRS) από τον ΣΡΕ στα γραφεία της ΕΕΧΙ το Σάβ 25/5, παρακολούθησαν αρκετοί νέοι κυρίως συνάδελφοι.

Την Κυριακή 9/6/2002 έγινε το Σεμινάριο APRS στα γραφεία της ΕΕΡ. Η παρουσίαση σχετικά με το Σεμινάριο.

Έγινε η συζήτηση για το APRS 25/6 στα γραφεία της ΕΕΡ:

Ατυπα πρακτικά της συζήτησης για το APRS την 26/5/2002 στα γραφεία της ΕΕΡ.

Όπως καταγράφτηκαν από τον sv1rd

 

Πλάνο θεμάτων συζήτησης

 

 

Digi
Igates
HF-Gates
Δίκτυο DX-Cluster
UHF-9600
Beacon Rate – Path
Χρήστες Objects
-SSID
Δορυφόροι APRS
Νομιμότητα

 

Η συνάντηση αυτή ήταν η 2η πανελλήνια συνάντηση APRS στην χώρα μας μετά την περσινή τις Λάρισας που μπήκαν και οι πρώτες βάσεις.

 

Ειδικά για το δίκτυο και τα Digi

 1. RD. Θα πρέπει ανά περιοχή να υπάρχουν τα λιγότερα δυνατά digi, στις καλύτερες περιοχές,

Αναφέρθηκε το γνωστό πρόβλημα με τα 2 digi στην Αθήνα που βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλ και η άρνηση του ΣΡΕ να το μετακινήσει.

Αναφέρθηκε η δυνατότητα του preemptive digi που αναμεταδίδει πακέτα μόνο τοπικά.

IW Οι σύλλογοι έχουν ευθύνη και θα πρέπει να γίνονται συλλογικές προσπάθειες στην εγκατάσταση digi.

SN Περισσότερα Digi και μεγαλύτεροι χρόνοι στα beacons για να αποφεύγεται η κίνηση.

EM Να γίνει εθνικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση

IW Για να γίνει εθν. Σχεδιασμός χρειάζεται τοπογραφική μελέτη και ειδικό πρόγραμμα

 1. EM. Να γίνει τότε εθνικός σχεδιασμός, με βάση τις προτάσεις συλλόγων που ξέρουν την περιοχή τους και τι καλύπτει.

SN Θα εγκατασταθεί Digi στα Ακαρνανικά από τον σύλλογο του Αγρινίου

Τέθηκαν θέματα όπως η καλή λήψη των digi, και η ισχύς εκπομπής του που θα πρέπει να είναι η μέγιστη νόμιμη.

EYY. Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 3 θέσεις, για τα 2 digi της Λαμίας, και οι σχετικές δοκιμές που γίνονται.

EM Σε emergency να βγαίνουν bulletins να ενημερώνουν τον κόσμο και να σταματά ή να διπλασιάζει τον χρόνο στα beacon του.

EM Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για digi στην Πάρνηθα.

Συζητήθηκε το θέμα μεταξύ SV4BHA και SV1EDZ για την εγκατάσταση στο Πήλιο digi, Δυστυχώς ο Βασίλης δεν ήταν παρών αλλά θα πρέπει η παρεξήγηση να λύθηκε.

BZQ. Οι τοπικοί σύλλογοι, να έχουν την ευθύνη σε μακρινές εγκαταστάσεις της ΕΕΡ.

 1. IW. Όταν έγινε αυτό στο παρελθόν, έγιναν εγκαταστάσεις νέων άσχετων συσκευών στο σημείο, συσκευών που δεν υπήρχαν.

BZQ. Πρόταση για ανεξάρτητη σύνδεση Αθήνας Θεσσαλονίκης, με digi 9600.

AQN. Όταν κάποιος σύλλογος ή ιδιώτης σκοπεύει να εγκαταστήσει νέο digi να έρχεται σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους. Λύνονται πολλά προβλήματα.

 

Igates

Ζώνη κάλυψης το πολύ 1 hop ή τοπική ρύθμιση. Οι εξερχόμενες πληροφορίες επίσης ρυθμίζονται τοπικά με την πρόβλεψη να δημιουργείται το λιγότερο traffic.

Συζητήθηκε αν οι Igates θα πρέπει να βγάζουν όλο το ελληνικό traffic που δεν ακούγεται απευθείας.. Μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει ένα πλήρες δίκτυο σε όλες τις περιοχές.

Σαν επιπλέον δυνατότητες θα μπορούν να εξέρχονται οι σταθμοί που συνδέονται μόνιμα από το Internet με SSID -6, οι φορητοί σταθμοί με SSID – 7, και οι κινητοί με SSID -9 καθώς και οι WX με SSID -2 που βρίσκονται σε άλλες περιοχές, ή σε συγκεκριμένα events ή emergency. Επίσης να περνούν πάντοτε συγκεκριμένα διακριτικά των ΟΕΑ.

 

Hf Gates

ΒΒΟ Ανάπτυξε τον τρόπο που δουλεύει το hf gate που έχει εγκαταστήσει με 2 υπολογιστές, με UiView, κάνοντας σύνδεση hf/1200-300 bps, vhf/1200 bps, uhf/9600 bps χωρίς το traffic των βραχέων να φθάνει στα 2 μέτρα. Τα βραχέα είναι μόνο για δοκιμές και dx Δεν υπάρχει αξιόπιστη σύνδεση για να έχει νόημα σε ένα τακτικό δίκτυο. Ετσι όσοι θέλουν να παίξουν με αυτά θα πρέπει να βγουν 9600.στα uhf.

Συζητήθηκε ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε από ραδιοερασιτέχνη στη Θεσσαλονίκη που βγάζει ταυτόχρονα πολλά beacons, που κάποια στιγμή άνοιξε έναν IGATE, βγάζοντας όλο το traffic στον αέρα και φυσικά μπλοκάροντας το δίκτυο, και συζητήθηκαν μέτρα αντιμετώπισης παρομοίων προβλημάτων στο μέλλον.

AQN Πρόταση, για δημιουργία εθνικής επιτροπής 3-4 ατόμων, που σε περιπτώσεις προβλημάτων, θα κάνουν συστάσεις, θα συνεχίσουν με καταγγελίες στους συλλόγους που έχουν σχέση, και απομόνωση των ανθρώπων που δημιουργούν πρόβλημα στο δίκτυο και τέλος θα φθάνουν στην κρατική μηχανή.

EO. Να γίνουν σεμινάρια ενημέρωσης των ραδιοερασιτεχνών, από τους Συλλόγους, και να εκδοθούν εγχειρίδια, ή σχετικά βιβλία.

 

KJ Το θέμα του Cluster στην Καρδίτσα.

 

Ως προς τα SSID ακολουθούνται οι προγενέστερες οδηγίες όπως είχαν ειπωθεί στην Λάρισα, με μία αλλαγή των mobile, με πρόταση του AQN τα mobiles συνιστάται να βάζουν SSID -9 για εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς σταθμούς.

Επίσης συνιστάται στους σταθμούς που έχουν μόνο Internet και όχι ασύρματη σύνδεση το SSID -6

 

 1. RD. Τέθηκε το θέμα της χρήσης των δορυφόρων APRS, από ελληνικούς σταθμούς βάσεως, κατ’ εξακολούθηση. Ο δορυφόρος APRS (PCSAT) εκτοξεύτηκε για να βοηθήσει κινητούς και κυρίως φορητούς σταθμούς, που δεν έχουν μάλιστα επικοινωνία με το υπόλοιπο APRS δίκτυο.

Συζητήθηκε το θέμα της νομιμότητας των εκπομπών και της σωστής πληροφορίας που εκπέμπεται. Γα παράδειγμα ότι υπάρχει ακόμα digi στην Κατάρα που στέλνει λάθος πληροφορία θέσης, δυστυχώς δεν υπήρχε συνάδελφος από την περιοχή 6 να συζητήσουμε το συμβάν και να μας πει περισσότερες πληροφορίες.

Επίσης ότι εμφανίζονται ή θα εμφανιστούν σταθμοί παράνομοι με διακριτικά συναδέλφων που συμμετέχουν σε συγκεκριμένη ομάδα. Οι έλλειψη φωνής από το APRS δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους ραδιοερασιτέχνες για την νομιμότητα της χρήσης των σταθμών τους. Αλλά και την υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε το χόμπι και τις συχνότητες που διαχειριζόμαστε. Οποιαδήποτε χρήση από αναρμόδιο πρόσωπο είναι παράνομη, επικίνδυνη και για τον ραδιοερασιτεχνισμό και γενικότερα και θα πρέπει η θέση μας να είναι κάθετη στο να σταματήσει η παρανομία ή να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Τέθηκε το θέμα σταθμού από την Θεσσαλονίκη που στέλνει τα ίδια bulletins (σελίδων στο Internet) για μήνες, και σταθμών κυρίως της Αθήνας που στέλνουν επίσης τα ίδια objects (κατά βάση χωρίς ενδιαφέρον για τους ραδιοερασιτέχνες). Επίσης το θέμα συναδέλφων επαγγελματιών που διαφημίζουν την εμπορική τους ιδιότητα ή επαγγελματική τους σελίδα στο Internet κάνοντας έμμεση διαφήμιση. Συζητήθηκε επίσης το θέμα objects που λένε “μελλοντικός σταθμός APRS”.

Οι παρόντες στην συζήτηση ήταν οι SV1EM, SV1IW, SV1RD, SV1SN, SV1UY, SV1XV, SV1CPO, SV1EDZ, SV1EEV, SV1EJB, SV1EYY, SV2BBO, SV2AGW, SV2BNL, SV2BZQ, SV3AMG, SV3AQN, SV3AQO, SV3FYK, SV4KJ, SV4CGC, SV4DDE, SV4FUD, SV4GDH, SV5DDT, SV7MU, SV8CS (27).

Οι προτάσεις τηςΕΕΡ όπως διατυπώθηκαν για το APRS:

Προτάσεις της ΕΕΡ για το APRS

 

 

 1. Τα WIDE DIGIPEATER θα πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερες περιοχές για να καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές επιφάνειες.
 2. Σε μία δεδομένη περιοχή δεν θα πρέπει να είναι πολλά WIDE  DIGIPEATER, γιατί το κάθε ένα διπλασιάζει την κίνηση.
 3. Τα DIGIPEATER δεν είναι μέσον προβολής συλλόγων ή ατόμων αλλά ουσιώδη κομμάτια του ραδιοερασιτεχνικού δικτύου. Η εγκατάστασή τους είναι ευθύνη για αυτόν που τα εγκαθιστά. Θα πρέπει να γίνουν τελικά οι ενέργειες νομιμοποίησης από την αρμόδια αρχή, αλλά θα πρέπει και να δουλεύουν σωστά, Δηλαδή να έχουν καλά φίλτρα (καλή λήψη), αντικεραυνική προστασία και εφεδρική τροφοδοσία για να είναι το δίκτυο αξιόπιστο.
 4. Οι Igates καλύπτουν μόνο την τοπική τους περιοχή και δεν χρησιμοποιούν πάνω από ένα hop, εκτός αν ζητηθεί για κάποια κοντινή αλλά ακραία περιοχή που δεν καλύπτει άλλος Igate.
 5. Οι Igates δεν στέλνουν στον αέρα την θέση σταθμών  από το Internet, αλλά μόνο από τον αέρα προς το Internet εκτός ίσως από κάποιες εξαιρέσεις, δηλαδή συγκεκριμένες, μικρού traffic, περιοχές της χώρας που δεν καλύπτονται ασύρματα, ή συγκεκριμένα παγκόσμια ή ελληνικά events ή πληροφορίες.
 6. Οι Igates δρομολογούν προς το Internet όλα τα μηνύματα που δέχονται και προς το ασύρματο δίκτυο, μόνο τα μηνύματα για τους σταθμούς που ακούει σε αυτό.
 7. Για τα bulletins οι Igates θα πρέπει να στέλνουν στο ασύρματο δίκτυο τουλάχιστον τα παρακάτω: blnsv*, blngr*, oea* Για να είναι εύκολη η αποστολή κοινών ανακοινώσεων στο ασύρματο δίκτυο σε όλη την χώρα αλλά και Emergency bulletins.
 8. Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για την σωστή λειτουργία των σταθμών τους και για την αποφυγή αποστολής άσκοπου traffic. Που σημαίνει ότι πρέπει να ψάχνουν και να απαιτούν ενημέρωση και οι σύλλογοι ή οι παλαιότεροι ραδιοερασιτέχνες να τους την παρέχουν. Επίσης θα πρέπει να ακολουθούν το APRS Protocol Specification όπως αυτό δημοσιεύεται από την TAPR.
 9. Οι σταθεροί σταθμοί, θα πρέπει να στέλνουν τα beacon τους κάθε 30~60 λεπτά, ενώ οι κινητοί κάθε 2~5 λεπτά ανάλογα το traffic της περιοχής.
 10. Σταθμοί WX κάθε 30 λεπτά με εξαίρεση ειδικές συνθήκες (πχ Βαρδάρης) ή έντονα καιρικά φαινόμενα.
 11. Αποφυγή αποστολής συνέχεια ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα από άσχετα objects ή bulletins που δεν έχουν γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς και περιορισμένα και λογικά path για τον κάθε σταθμό. Προτείνονται  wide,wide2~5 για σταθερούς relay,trace3~6 για κινητούς.
 12. Αποφυγή κάθε εμπορικής διαφήμισης ή εκπομπής που αντίκειται στις ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες όπως ο νόμος σχετικά ορίζει. Αποφυγή αποστολής ψευδών θέσεων και objects, γιατί πέρα από την διασπορά ψευδών ειδήσεων κάνει αναξιόπιστο το δίκτυο.

 

 

 

UIDIGIPEATER

 

Ειδικά για τα digipeater με αυτό το firmware περιγράφουμε παραμέτρους που χρησιμοποιούνται από τα σπουδαιότερα εν χρήσει στην χώρα μας αλλά και προτείνονται από τον WB4APR και μπορούμε να τα κάνουμε standard για την Ελλάδα.

 

//      AX.25 Beacon 1 path

Beacon1Path            =       TRACE7-7

//      AX.25 Beacon 2 path

Beacon2Path            =       WIDE3-3

//      AX.25 Beacon 3 path

Beacon3Path            =

//      Beacon 1 interval (default 600)

Beacon1Interval        =       7201

//      Beacon 2 interval (default 1800)

Beacon2Interval        =       2002

//      Beacon 3 interval (default 3600)

Beacon3Interval        =       600

//      Digipeater Beacon 1 Text up to 70 char

Beacon1Text            =          !3837.10NN02405.31E#PHG3460/KIMI sv1rd@qsl.net (UiDigi 1.8B6)

//      Digipeater Beacon 2 Text up to 70 char

Beacon2Text            =           !3837.10N2405.31E#PHG3460/  EAST EVIA ISL. 144.8Mhz

//     Digipeater Beacon 3 Text up to 70 char

Beacon3Text            =           !3837.10NN02405.31E#PHG3460/   KYMH

 

Με τον τρόπο αυτό στέλνεται 1 beacon  κάθε 10 λεπτά (Το Beacon 3) χωρίς path που δεν ενοχλεί το δίκτυο, με το τοπωνύμιο του digipeater που ενημερώνει τους φορητούς και κινητούς σταθμούς, ότι είναι μέσα στην απευθείας κάλυψη του συγκεκριμένου digipeater.

 

Ενα beacon με wide3-3 (beacon 2) που στέλνει σε μία ‘βιώσιμη’ απόσταση 3 hops που είναι λογική για να υπάρχει εύκολη ασύρματη επικοινωνία και αυτό  κάθε 33  λεπτά.

Kαι τέλος 1 beacon με trace7-7 (beacon 1) κάθε 120 λεπτά που μας βοηθάει να βλέπουμε τα μακρινά περάσματα, την διάδοση τι ακούγεται που καθώς και την version του firmware. Το beacon 1 είναι και αυτό που στέλνεται στα queries ?APRS?

Σημειώστε ότι ο μέσος όρος των 2 beacon, δηλαδή του πρώτου και του δεύτερου, (αυτών που πραγματικά απασχολούν το δίκτυο), είναι 76.5 λεπτά χρόνος υπέρ αρκετός.

Θα πρέπει να αποθαρρύνονται οι χρήστες να ενεργοποιούν από το computer τους το wide/ wideN/ traceN digipeater ειδικά σε αστικά κέντρα γιατί διπλασιάζουν το traffic.

Θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι χρήστες να ενεργοποιούν στο tnc τους το «relay alias» και «digipeater on», για να βοηθούν σαν σταθμοί relay,  φορητούς και κινητούς σταθμούς στην περιοχή  τους σε μόνιμη βάση. Αυτό βέβαια είναι προβληματικό αν είναι σε απόσταση μικρότερη από 10~15 χιλ από κάποιο wide digipeater, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται σε πυκνές αστικές περιοχές γιατί η συνύπαρξη πολλών Relays θα είναι πρόβλημα. Η λύση στις μεγάλες αστικές περιοχές θα πρέπει να δίνεται με dedicated εγκαταστάσεις.

Ετσι θα πρέπει να ενθαρρύνονται χρήστες ή και σύλλογοι να βάζουν dedicated relay digipeater, σε σχετικά ψηλές περιοχές, που είναι όμως καθαρές από rf, για να βοηθούν τα wide να ακούνε τους φορητούς σταθμούς από δύσκολες περιοχές ή νεκρές ζώνες.

 

Σημείωση για να μπει το Uidigipeater σαν Relay μόνο πρέπει

UIDigipeaterCall             =       RELAY

UIFloodCall           =      

UITraceCall           =

Beacon1Text            =           !3837.10NR02405.31E#____________

 

Σημείωση το Uidigipeater ver 1.7 έχει πρόβλημα και αναμεταδίδει πακέτα που έχουν ήδη μεταδοθεί από το ίδιο digipeater, θα πρέπει να μπει νεότερη έκδοση όπου ακόμα υπάρχουν τέτοια (η πλέον σίγουρη αυτή την στιγμή είναι η 1.8beta6.)

IGATES

Για τους Igates προτάθηκε και όλοι το έχουν ακολουθήσει, την δημιουργία ανεξάρτητου (από το εξωτερικό)  δικτύου, που υλοποιείται με 2 ταυτόχρονες συνδέσεις  στο Αγρίνιο και 2 στην Θεσσαλονίκη σαν εναλλακτικές για όλους τους ελληνικούς Igates.

Κύριες συνδέσεις (Internet & AMPRnet)

sv1.pgcom.gr    1313    SV1CPO sv traffic (44.154.72.134 από Amprnet)

sv1.pgcom.gr    1314    SV1CPO ww messaging

Εφεδρικές (Internet & AMPRnet, Μόνο αν κλείσει το Αγρίνιο)

195.251.211.80  1313    SZ2TSL local + users (44.154.137.1 από Amprnet)

195.251.211.80  1314    SZ2TSL ww messaging

Αυτό δίνει την δυνατότητα στους άλλους Igates που υπάρχουν ή θα εμφανιστούν να μην χρειάζονται επιπλέον σύνδεση για το εξωτερικό, που να τους επιβαρύνει με τεράστιο traffic του διεθνούς aprs net και όλοι οι ελληνικοί Igates να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους ανεξάρτητα από άλλες συνδέσεις και να έχουν επικοινωνία μηνυμάτων με όλο τον κόσμο. Επίσης δίνει την δυνατότητα για Igates πάνω από το AMPRnet. Και τέλος αποφεύγονται επικίνδυνες ανατροφοδοτήσεις μηνυμάτων από πιθανά τρίγωνα.

HF Gateways

Για του hf gateways (gates) υπάρχουν 3 περιπτώσεις hf 300 à vhf 1200 με ΚΑΜ, hf 300 à vhf 1200 με UiView αλλά και Hf 1200 <–> vhf 1200. Στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση η διαδρομή του traffic πρέπει να είναι στην ουσία μονόδρομη αφού τα 300 bps δεν αντέχουν το traffic των 1200 bps, και μπορεί να εξυπηρετήσει στην πράξη μόνο μακρινούς πληροφοριοδότες εκτός χώρας. Η διαφορά τους είναι ότι έχουν να κάνουν με τον τρόπο που χειρίζονται το traffic από το path. Στην 3η περίπτωση έχουμε ένα πλήρες cross digipeater. Η περίπτωση αυτή είναι μεταξύ vhf και 28 MHz μία μπάντα που δεν έχει καμία σταθερότητα αλλά μόνο πειραματικό χαρακτήρα, αυτό σημαίνει ότι μέρες και ώρες με διάδοση θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην χρήση τους και ίσως οι υπεύθυνοι να τους γυρνούν κατευθείαν στο Internet ή σε άλλη γρήγορη συχνότητα παρά στα vhf 1200 (144.8).

DX-Cluster

Στην ίδια συχνότητα του APRS 144.8 MHz, θα πρέπει να αποθαρρύνονται άλλα είδη επικοινωνίας, πχ connected packet (εκτός του remote sysop για Uidigipeater), αλλά και εφαρμογών μεγάλου traffic όπως το DxCluster. Είναι πλέον εμφανές ότι το ίδιο το APRS δεν χωράει στο συγκεκριμένο bandwidth που έχουμε, πόσο μάλλον και το Cluster. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνεται στα uhf 9600 (ίσως 438.100) Όπου θα πρέπει κάποια στιγμή να εποικίσει και το APRS και μάλλον θα μπορέσουν να συνυπάρξουν εκεί για αρκετό καιρό ακόμα.

SSID

Δεν είναι υποχρεωτικό βοηθάει όμως στην τάξη του δικτύου και για στατιστικούς λόγους.

SV1XXX          (σκέτο) θεωρείται ο κύριος σταθμός βάσης.

SV1XXX-1       Δευτερεύων σταθμός Βάσης (πιθανό qrl ή εναλλακτικό qth)

SV1XXX-2       Μετεωρολογικός σταθμός (μόνο σε περίπτωση ξεχωριστού συστήματος)

SV1XXX-6       Σταθμός μόνο από το Internet

SV1XXX-7       Φορητός σταθμός

SV1ΧΧΧ-9       Σταθμός κινητός (Αλλαγή από –12)

SV1XXX-10     Gateways κάθε μορφής (μόνο σε περίπτωση ξεχωριστού συστήματος)

SV1ΧΧΧ-11     Δοκιμαστικό Standalone Digi που δεν έχει ακόμα διακριτικό από το ΥΜΕ

APRSSAT

Η χρήση δορυφόρων αποκλειστικής χρήσης APRS (Pcsat) δεν είναι για επικοινωνία σταθερών σταθμών , αλλά κινητών προς σταθερούς ή Igates και κυρίως κινητών εκτός σταθερού δικτύου APRS, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους για επικοινωνία μεταξύ σταθμών βάσεως, για την οποία υπάρχουν άλλοι δορυφόροι..

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ

 

Επιλέγουμε βασικές τιμές σε παραμέτρους, που είναι καθοριστικές για την καλή λειτουργία του TNC μας σε σχέση με το υπόλοιπο δίκτυο, αλλά και με το τερματικό μας πρόγραμμα. Εννοείται ότι στο APRS επειδή το σύστημα ουσιαστικά επικοινωνεί με UI (unnumbered information frames) κάποιες από τις παρακάτω παραμέτρους δεν έχουν ουσιαστική έννοια όμως καλό είναι να τις γνωρίζουμε…Ας σημειωθεί οτι οι περισσότερες από τις πιο κάτω συμπεριλαμβάνονται στο configuration file του UIDIGI firmware και καλό είναι όσοι προγραμματίζουν EPROM να κατανοήσουν την χρήση τους. Καλό επίσης είναι να χρησιμοποιούμε EPROM 27C512 (64ΚΒ) αντί για 27C256 (32KB). Αφήνοντας το πόδι «1» έξω από την βάση και είτε γειώνοντας το είτε δίνοντας του 5Volt μέσω διακόπτη μπορούμε να επιλέγουμε το πάνω η κάτω μέρος της EPROM όπου εκεί έχουμε βάλει και το πρόγραμμα του UIDIGI και ένα firmware για TNC2 (TAPR η MFJ). Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε την συμπεριφορά του tnc και του πομποδέκτη (audio level, audio input, deviation, connection path κλπ) με απλές εντολές και αφού τελειώσουμε επαναφέρουμε το firmware του UIDIGI.

 

Ας δούμε τις σπουδαιότερες απ’ αυτές :

 

 1. TxD Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να σταθεροποιηθεί ο πομποδέκτης σε εκπομπή και το tnc να ξεκινήσει την αποστολή data. Προτείνεται μια τιμή 25-30 για νέα μοντέλα πομποδεκτών και 35-45 για παλιότερα με η χωρίς ρελέ.
 1. RESP Ο χρόνος που θα περιμένει το tnc μέχρι να δώσει απαντηση στο πακέτο πού έλαβε (η δεν έλαβε). Η παράμετρος αυτή μπορεί να ξεκινήσει με τιμή 12. Βέβαια εξαρτάται πολύ και από τον ανταποκριτή μας. Αν είμαστε στα βραχέα (HF) και παίρνουμε μικρό αριθμό πακέτων (1-2) και το μήκος τους είναι επίσης μικρό, τότε μικραίνουμε την τιμή σημαντικά (2-6). Αν τα πακέτα είναι και μεγαλύτερα και περισσότερα (VHF/UHF), τότε βάζουμε τιμή μεγαλύτερη (8-14).
 1. 3.   FRACK Ο χρόνος που μεσολαβει μέχρι το tnc μας να ρωτήσει τον ανταποκριτή του αν έλαβε η όχι το πακέτο που έστειλε. Αν ο ανταποκριτής απαντήσει μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο τότε το tnc στέλνει το επόμενο πακέτο. Ακολουθούμε την ίδια περίπου φιλοσοφία με αυτήν της προηγούμενης παραμέτρου με παραπλήσιες τιμές.
 1. Retry Πόσες φορές το tnc θα προσπαθήσει να περάσει ένα ανεπιβεβαίωτο πακέτο. Συνήθης τιμή 10.
 1. 5. MAxFRAME Πολύ κρίσιμη παράμετρος που στα HF ας μην ξεπερνά το 2. Στα HF/UHF μπορεί να την πάμε και στο maximum της, δηλαδή 7.
 1. PACLEN           Το μήκος του πακέτου. Μικρό στα HF (40-80) και μεγάλο στα HF/UHF (128-255). Εννοείται ότι κατά περίσταση μπορούμε να αλλάζουμε τα νούμερα αυτά, αλλά με την προϋπόθεση ότι ξέρουμε τι κάνουμε!
 1. MYcall xxxx Με την εντολή αυτή βάζουμε το διακριτικό μας στο TNC. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της εντολής αυτής, ιδίως στα Multimode. Προσοχή γιατί πολλές φορές τα tnc για διάφορους λόγους δεν παίρνουν το διακριτικό μας με την εκκίνηση του προγράμματος η του tnc και μετά αναρωτιόμαστε γιατί μας αγνοεί το υπόλοιπο δίκτυο. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι βγαίνουν στον αέρα με το χαριτωμένο διακριτικό NOCALL.
 1. PPErsistence Τυχαίο νούμερο που αρχίζει να επενεργεί μετά το τέλος του slottime. Ας υποθέσουμε ότι το slottime είναι 10 και το ppersist 63. Μόλις το κανάλι παραμείνει ελεύθερο για 100ms (10msX10 slottime) το tnc θεωρεί ένα τυχαίο νούμερο απο το 0-255. Εάν το νούμερο είναι ίσο η μεγαλύτερο του 63 (ppersist) στέλνει το πακέτο αν όχι περιμένει πάλι τον χρόνο του slottime και ακολουθεί την ίδια διαδικασία.
 1. 9. Slottime Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε πετυχημένες εφαρμογές του αλγόριθμου ppersistance

Τέλος προσοχή στο audio που μπαίνει και βγαίνει από τον πομποδέκτη, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ούτε λίγο. Συνήθως τα tnc έχουν ρυθμιστικά και για τα δύο. Στα 1200 baud δεν είναι τόσο κρίσιμο αρκεί να συμβαδίζουμε με τον υπόλοιπο κόσμο και όχι να ξεχωρίζουμε…

14-16/6/2002 Συμμετοχή στο Rally Acropolis από τον SV1FKO

aprs_20020616_RallyAcro3 aprs_20020615_RallyAcro2 aprs_20020614_RallyAcro4_sv1fko2 aprs_20020614_RallyAcro1

 

 

24/6/2002 Γύρω στις 15:00 Τοπική ώρα σίγησε ο Υμηττός J41VAE. Η αιτία είναι άγνωστη. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω αναχώρησης του SV1IW και SV1TN (μάλλον οι μοναδικοί που μπορούν να μπουν στον χώρο) για Γερμανία η αποκατάσταση αναμένεται για τα μέσα ή τέλος της άλλης εβδομάδας.

5/7/2002 Όπως είδαμε όλοι, η πτώση του Υμηττού δημιούργησε αρχικά στις 25/6  ένα πρόβλημα που το digi της Πεντέλης δεν μπόρεσε να λύσει. Η επικοινωνία με Βορά και Δυτικά αλλά και των κινητών σταθμών ήταν δύσκολη. Έτσι εμφανίστηκαν αρκετά περιφερειακά digi στην Αττική, άνοιξε επίσης ο Igate για όλο το traffic. Την επόμενη 26/6 εγκαταστάθηκε ένα digi με UiView από τον sv1edz στην Πάρνηθα. Στην αρχή λόγω του traffic έγινε χαμός, αργότερα σταμάτησε ο Igate και έγιναν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και δοκιμές. Αν και η εγκατάσταση ήταν χωρίς μελέτη, σχετικά πρόχειρη και με μικρή ισχύ, περνούσαν σχεδόν αδιάλειπτα πακέτα από όλη την Βόρεια Ελλάδα (εκτός των Σερρών). Δυτικά σπάνια άκουγε κάτι όσο για Κρήτη -Ρόδο σχεδόν αντίστοιχα με την Πεντέλη όσο είχε διάδοση. Έτσι επιβεβαιώνεται η άποψη που έχει διατυπωθεί στο παρελθόν ότι το Digi της Πεντέλης, θα πρέπει ή να μεταφερθεί Πάρνηθα ή να κλείσει ή να γίνει σκέτο Relay.

Δεν ανακοίνωσα νωρίτερα για την εγκατάσταση αυτή της Πάρνηθας για ευνόητους λόγους. ούτως η άλλως το digi κατέβηκε και αύριο με το καλό θα ανέβει ομάδα της ΕΕΡ στον Υμηττό για να ξαναενεργοποιηθεί το J41VAE.

 

06/07/02 Ξαναμπήκε το digi της Σύρου, σήμερα πρώτη μέρα δείχνει ίσως καλύτερο από το προηγούμενο αφού εμφανίστηκε ένας τουλάχιστον σταθμό από το νησί σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Δυστυχώς ο σταθμός αυτός έχει ένα απαράδεκτο path που ούτε βοηθάει να δούμε από που περνάει αλλά έχει relay στο τέλος του path. Παρόλο που το propagation βοηθάει, ούτε λόγος για να ακούσει Κρήτη ή Ρόδο. Επίσης την ίδια μέρα ξαναλειτούργησε ο Υμηττός και επανήλθαμε στα γνωστά μας.

07/07/02 Ξαναμπήκε το digi στο Σουφλί. Η επικοινωνία του γίνεται πάλι μέσω του digi και του Gateway της Μυτιλήνης.

09/07/02 Το πρόβλημα του Υμηττού είχε να κάνει με την τροφοδοσία του. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να το χαρούμε γιατί ξανάπεσε προχθές το βράδυ. Προσοχή στα μηνύματα προς κινητούς σταθμούς στην Αθήνα, είναι δύσκολη η λήψη τους.

11/7/02 Πρωί.  Ξεκίνησε ο Υμηττός. Με την ευκαιρία της πτώσης του Υμηττού μάζεψα το traffic που βλέπει η θεσσ/νίκη και το Αγρίνιο την ίδια ώρα, έχει αρκετό ενδιαφέρον ειδικά για την Θεσ/νίκη που φαίνεται αποκομμένη από νότια.

13/7/2002 Επισκευάστηκε ο Ταΰγετος, με μεγάλη ισχύ περνάει στον Υμηττό αλλά για λόγους τροφοδοσίας επανήλθε στην χαμηλή και έρχεται μέσω Ζακύνθου, ή Τρίπολης, ακούει όλα τα digi της περιοχής μαζί με τον Υμηττό και την Σύρο.

15/7/2002 Τελικά το “digi”  της Σύρου, είναι πάλι κουφό, αν και έχει ακούσει ένα-δύο σταθμούς από το Νησί της Σύρου και Μυκόνου δεν φαίνεται να αναμεταδίδει κανένα άλλο digi ούτε καν τον Υμηττό.

15/7/2002 Τελικά τώρα φαίνεται πως πήγε το σεμινάριο του ΣΡΕ τον Μαίο. Ο Δάσκαλος δημιούργησε σχολή

SV1AWL-2>APU24N,WIDE7-6,TRACE7-7,RELAY:=3759.56N/02346.90E]* SV1GRC * grc-Net * R.A.S.H.
SV1AWL>APU24N,WIDE7-6,TRACE7-7,RELAY:=3759.56N/02346.90E]* SV1GRC * grc-Net * R.A.S.H.
SV8EUB-1>APU16N,WIDE4-2,TRACE3-3,RELAY:=/;Tb^TiT2- B {UIV23N}
SV1GCB-1>APU16N,J41VAE,SV1EJB-1,RELAY,WIDE:=3758.46N/02321.33E-Dimitris QRX R/0 Taygetou {UIV23N}

Παρακαλώ τους ραδιοερασιτέχνες που γνωρίζουν τους παραπάνω συναδέλφους να τους ενημερώσουν ότι τα παραπάνω path είναι λάθος για τους παρακάτω λόγους.

1. Σταθεροί σταθμοί δεν χρησιμοποιούν στο path τους RELAY, αφού έχουν ήδη επαφή με ένα τουλάχιστον WIDE, αν δεν έχουν χρησιμοποιούν σταθερό path μέχρι το κοντινότερο wide.

2. Κανένας σταθμός δεν χρησιμοποιεί RELAY στο path σε άλλη θέση εκτός της πρώτης θέσης και μόνο αν είναι κινητός ή φορητός σταθμός.

3. Η χρήση του RELAY στο path σε δεύτερη ή τρίτη θέση ή άλλη θέση εκτός της πρώτης δημιουργεί παράλογο και φοβερό traffic χωρίς νόημα, αφού οι RELAY digi έχουν την λογική της βοήθειας των κινητών και φορητών σταθμών να φθάσουν ένα wide.

4. Τι νόημα έχει η χρήση ταυτόχρονα WIDEn-n και TRACEm-m σε ένα path εκτός από το να μας κοροϊδεύει, αφού καταρχήν δημιουργεί ένα σύννεφο στο οποίο δεν φαίνεται από που ξεκίνησε το πακέτο και επεκτείνεται για n hops και στα άκρα αυτού του σύννεφου έχουμε άλλες m ουρές που φαίνεται η διαδρομή.

5. Με πόσα hops θα ήταν κάποιος ευχαριστημένος και που θα ήθελε να φαίνεται, στην Ιταλία, Γαλλία, Αμερική, στην Σελήνη; Εχει νόημα κάποιος να πιστεύει ότι πάνω από 2-5 hops ακόμα και αν περάσουν έχουν καμία χρησιμότητα και μπορούν να είναι αξιόπιστα ή αξιοποιήσιμα;

6. Δεν καταλαβαίνουμε ότι όσο πιό μεγάλο path βάζουμε, απασχολούμε ένα μεγάλο μέρος του δικτύου χωρίς λόγο και ταυτόχρονα μειώνουμε την αξιοπιστία του για κάποιον που δεν θα παίζει εκείνη την στιγμή αλλά θα το χρειάζεται πραγματικά.

Βέβαια επειδή είμαστε άνθρωποι και μπορεί να κάνω λάθος, ας μας πει ο δάσκαλος του σεμιναρίου του Μαΐου πάνω σε ποία λογική στηρίχθηκε για το path που βάζει με τα 15 hops και που φυσικά το ακολουθούν νεώτεροι θεωρώντας το “παράδειγμα” ή  “υπόδειγμα”. Μήπως ξέρει κάτι που εγώ δεν ξέρω ή τα “specifications” του APRS δεν λένε.

16/7/2002 Το Πήλιο J44VAA σίγησε για άγνωστο λόγο από την Δεύτέρα το πρωί αλλά επανήλθε την επομένη.

21/7/02 Αλλαγές έγιναν στον Ταΰγετο, μπήκε νέα κεραία σε καλύτερο σημείο νέος πομποδέκτης και tnc. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, περνάει Κρήτη, Τρίπολη, Ζάκυνθος το δε digi ακούγεται κατευθείαν Πεντέλη.

23/7 Προβλήματα έχει το SV2DCD-11 ο Λεωνίδας SV2DCD στις 22/7 λέει:

Apo tis 13:10 shmera to meshmeri to SV2DCD-11 sighse

gia agnwsto logo.

Mallon einai thema trofodosias.

Ayrio to prwi tha gnvrizw perissotera.

73 Leonidas SV2DCD

5/8/2002 Το Πήλιο είναι πάλι εκτός, την Πέμπτη θα ανέβει η τεχν. επιτροπή της ΕΕΡ για να δοθεί μία προσωρινή λύση.

6/8 Η Σύρος είναι πάλι εκτός, ας ελπίσουμε ότι αυτή την φορά θα βελτιωθεί και θα γίνει σωστό digi.

8/8 Το Πήλιο είναι πάλι ανοικτό, με την νέα κατάσταση θα μειωθούν οι διακοπές

www.yme.gr Θα βρείτε το σχέδιο νόμου για τον νέο νόμο. Σε δημόσια κρίση μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα ισχύει ότι αποφασιστεί φυσικά από 1.1.2003.

9/8 Δεν προλάβαμε να χαρούμε το Πήλιο είναι πάλι κάτω.

18/8 Νέο hardware με νέο firmware στο Πήλιο που είναι πάλι σε λειτουργία, ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει χωρίς πρόβλημα πλέον.

To SV8DTL-11 στον Έβρο είναι πάλι σε λειτουργία. 

19/8 Τα Χανιά εκτός λόγω ζημιάς στο τροφοδοτικό από κεραυνό.

21/8 Η Σύρος είναι πάλι σε λειτουργία

22/8 Τα Χανία ξαναλειτούργησαν

24/8 Η Δαδιά (Σουφλί SV8DTL-11) κατέβηκε οριστικά από την αρχική θέση και είναι σε αναζήτηση νέας. Ελπίζουμε όλοι να το ξαναδούμε σύντομα.

05/09 Μια μέρα μετά την αναχώρησή μου από την  Κύμη το digi  σίγησε το μεσημέρι, μετά από σφοδρή κακοκαιρία, ακόμα δεν γνωρίζω τον λόγο. Αυτό δυστυχώς επηρεάζει άμεσα την Ρόδο.

Αρχές Σεπτέμβρη Ο ΣΡΕ ξαναεγκατέστησε την Ικαρία που φαίνεται να δουλεύει καλύτερα αυτή την φορά.

07/09 Σήμερα από το πρωί υπήρξε πρόβλημα στην επικοινωνία Βορά Νότου. Αυτό ίσως οφείλεται σε 2 προβλήματα. Πρώτον ένα συνεχές αδιαμόρφωτο σήμα που ακούγεται στο Πήλιο πολύ δυνατά και δεύτερο το Χλωμό που σταμάτησε να ακούγεται στις 10:30.

9/9 Επισκευάστηκε το πρόβλημα στο Χλωμό (πρβλ τροφοδοτικού από κεραυνό).

18/9 To Digi της Μυτιλήνης έχει πρόβλημα και είναι εκτός λειτουργίας.

22/9 Αλλάχθηκε ο πομποδέκτης στην Κύμη που είχε χάσει το audio του, μετά από καταιγίδα.

28/9 Τοποθετήθηκε δοκιμαστικά το SV1EDZ-1 digi στα 9600 στους 438.100 MHz. στην Πεντέλη με UiView. Οι πρώτες δοκιμές είναι εξαιρετικές φθάνει να μην δουλεύει την ίδια ώρα το link του R5. Ηδη στην ίδια συχνότητα έχουμε πλέον spots απο το Dx Cluster.

10/2 APRS FireNet Ενα σύστημα βοηθητικό στο National Interagency Coordination Center (NICC)  για remote WX stations που βοηθούν στην πρόγνωση και παρακολούθηση πυρκαγιών

Παρακαλώ περιορίστε τα path σε λογικά όρια, την εκπομπή objects και αναμετάδοση position που δεν έχουν γενικότερη χρησιμότητα καθώς επίσης οι σταθμοί της Αθήνας που έχουν ενεργοποιημένο το WIDE Digi στους σταθμούς τους να το απενεργοποιήσουν. Η κατάσταση στην Αθήνα πλησιάζει το μπάχαλο. Ενώ έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα αξιόλογο δίκτυο σε ενάμιση χρόνο, αν συμβεί κάτι δεν θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να περάσουν πληροφορίες χρήσιμες ή ανάγκης και το δίκτυο θα χάσει την αξιοπιστία και το ενδιαφέρον του.

07/10 Νέο Digi στον Χολομώντα (Χαλκιδική) SV2CLJ-11 καλύπτει τις ακτές τις Χαλκιδικής και ακούει φανταστικά από Νότιο Ελλάδα Επίσης μας περνάει συχνά πυκνά και την Κωνσταντινούπολη.

14/10 Νέο Digi στο Ξυλόκαστρο SV1XY-11, Στο digi SV1EDZ-1 (Πεντέλη – 9600 uhf) μπήκαν φίλτρα αλλά έπεσε η απόδοσή του λόγω καθόδου. Ελπίζουμε σε σύντομη αλλαγή.

16.10 Εντυπωσιακή βελτίωση στο digi της Πεντέλης στα uhf, Mobile με 5 w και λ/4 από Ιππόδρομο μέχρι και την Παλλήνη δούλευε άψογα χωρίς να έχει επηρεασμό από το link του R5. Ποιο ανατολικά (στην Ραφήνα) τα πράγματα δυσκολεύουν και χρειάζεται περισσότερη ισχύς.

18/10 Εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε ένα νέο Digi στα Βόρεια της Λευκάδας το SV8BUS-11. σκοπός του είναι να καλύψει τα Βόρεια του Νησιού και επικοινωνία με Κατάρα. Επίσης ξαναεμφανίστηκε το J49VAC-11 (Ηράκλειο Κρήτης). Αισίως φθάσαμε στα 31 digi που έχουν εγκατασταθεί στο 144.8. Από αυτά δουλεύουν τα 29 και τα περισσότερα αρκετά καλά.

18/10 Προς όλους τους Weather σταθμούς που χρησιμοποιούν το WM-918. Διαβάστε την σελίδα με τις modifications για το πρόβλημα μα λάθος ενδείξεις στην θερμοκρασία και την βροχόπτωση. Ας το διαβάζουν ειδικά οι συνάδελφοι που στέλνουν -17 βαθμούς καλοκαιριάτικα.

27/10 Ξεκίνησε πάλι το digi της Μυτιλήνης SV8DTD-11, Σε συνεργασία με Πήλιο και Χολομώντα καλύπτουν σχεδόν όλο το Β Αιγαίο.

29/10 Έγιναν αλλαγές στον Υμηττό. Φτιάχτηκε το φίλτρο του και αντικαταστάθηκε η κεραία του με μεγαλύτερο κέρδος. Ηδη τα περάσματα με Κρήτη,Ρόδο έχουν βελτιωθεί και κρατούν περισσότερο.

07/11 Λόγω αλλαγών στον χώρο του Υμηττού το J41VAE είναι από χθες στις 1400 κλειστό και θα ανοίξει αύριο το μεσημέρι. Με την διακοπή που έγινε, διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα στην Αθήνα και όχι μόνο, που σημαίνει ότι η Πεντέλη έχει πρόβλημα. Η Βόρεια Ελλάδα παίρνει ελάχιστα πακέτα μέσω Ξυλόκαστρου και τα mobiles της Αθήνας όπου δεν υπάρχουν Relays έχουν πρόβλημα.

11/11 Έγινε το Hamfest στην Λάρισα με αρκετούς aprsers.

12/11 Επιτέλους άνοιξε ο Υμηττός και η διαφορά είναι ξεκάθαρη, πρώτη μέρα σήμερα και παρόλο το traffic (δεν έχουν κλείσει ακόμα όλα τα περιφερειακά digi που άνοιξαν για να βοηθήσουν την κατάσταση) τα Χανιά και το Ηράκλειο είναι πάλι στους χάρτες μας. επίσης άνοιξε η δίοδος προς Βορά.

25/11/2002 Έγινε αλλαγή στο Digi UHF 9600 στην Πεντέλη, έφυγε το Uiview και μπήκε UiDigi που το κάνει ταχύτερο.

29/11 Εδώ και μερικές μέρες με την συνεργασία κάποιων Igates το traffic στην Αθήνα βελτιώθηκε.

01/12 12:30 Σταμάτησε να λειτουργεί ο Υμηττός Διαβάζοντας μόνο τα νέα αυτής της σελίδας βγαίνουν μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που θα πρέπει να προσεχτούν από την ΕΕΡ. Μέσα στο 2002 ο Υμηττός έπεσε 5 φορές τις παρακάτω

4/1 – 26/1 μέρες 23
24/6 – 9/7 μέρες 15
9/7 – 11/7 μέρες 2
07/11 – 12/11 μέρες 5
1/12 – ? μέρες >2
Σύνολο μέρες > 47

01/12 Νέο Digi εγκαταστάθηκε στην Νάξο με διακριτικό J48VAE. Δυστυχώς ή EPROM του είχε προβλήματα στο position και τα data και μπήκε μία προσωρινή ελπίζω με διακριτικό SV1EDZ-11. Λόγω της πτώσης του Υμηττού δεν μπορούμε να καταλάβουμε πολλά αλλά εκ πρώτης όψεως είναι ένα βήμα καλύτερης σύνδεσης με Νότιο Αιγαίο και Κρήτη. 

2/12 Εδώ και λίγο καιρό, λειτουργεί digi με call SV2CSC-11 μέσα από την πόλη της Έδεσσας, με κεραία vertical x-510 και D-700 στα 9600b..

3/12 Δεν προλάβαμε να χαρούμε την Νάξο και να δούμε τι κάνει προς Ρόδο, εμφανίστηκε ένα μικρό πρόβλημα στην εγκατάσταση που το φιλοξενεί και θα μείνει κλειστό για μερικές μέρες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

3/12 Ξεκίνησε ο Υμηττός πάλι. Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία πτώση.

04/12 Η Νάξος ξεκίνησε.

5/12 Τα Χανιά, η Ιεράπετρα και η Ρόδος έχουν να ακουστούν 8 μέρες, έχει κανείς νέα τους ;

08/12 Ο Υμηττός πάλι έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕΡ επιτέλους, προμηθεύτηκε ένα νέο σύστημα τροφοδοσίας και αδιάλειπτης λειτουργίας για τον Υμηττό και θα μπει την Τρίτη με το καλό.

08/12 Η Νάξος έκλεισε, κατόπιν παρέμβασης του SV8FEA (πρόεδρος τοπικού συλλόγου) λόγω παρεμβολών, όπως αναφέρθηκε, στο τοπικό R6 που βρίσκεται σε απόσταση 100-150 μέτρων.

10/12 Ο Υμηττός ξαναλειτουργεί πλέον με νέο σύστημα τροφοδοσίας με μπαταρία (παρόμοιο με του R1, RU1, R7).

11/12 Καλά νέα για την Νάξο ο SV8FEA θα μεταφέρει το digi σε νέα θέση του δήμου, η αλλαγή θα γίνει μάλλον το Σαββατοκύριακο.

16/12 H Νάξος ξεκίνησε. Στην αρχή δεν ακουγόταν καθόλου στον Υμηττό, έγιναν κάποιες βελτιώσεις και τώρα περνούν κάποια πακέτα από Κρήτη.

20/12 APRS TOcalls and Version nomenclature είναι οι προτεινόμενες λέξεις, ανάλογα με το software που χρησιμοποιούμε για την διεύθυνση  to:call των πακέτων APRS. Οι συνάδελφοι που προγραμματίζουν digi ας προσέξουν τις νέες προτάσεις για αλλαγή απο το APZxxx (Experimental) στο APNUxx ( Network nodes, digis, etc) για τα UiDigi.

Subject: APRS TOCALL Version Numbers
From: Bob Bruninga <bruninga@usna.edu>
Date: Wed, 18 Dec 2002 13:36:02 -0500 (EST)
X-Message-Number: 2

I am proposing to add APVxxx for IRLP, ILINK, ECHOLINK and any othe Voice
over IP system if it needs to send out a node STATUS packet to its users.
 APVRxx is for IRLP
 APVLxx is for I-LINK
 APVExx is for ECHO link

Here is the current list of APRS TOcalls and Version nomenclature that I
have updated. Previous one was Sept 2002.

 APA A-Filter, Alinco, etc
   APAFxx AFilter.
   APAGxx AGATE
   APAXxx AFilterX.
   APAHxx AHub
 APB Rabbit TCPIP microprocessors
 APC Windows CE, etc
   APCYxx Cybiko applications
 APD APRSd, etc
   APDTxx APRStouch Tone (DTMF)
 APE avail
 APF avail
 APG Gates, etc
 APH HamHud, etc
 API Icom, etc
   APICQx for ICQ
 APJ JavaAPRS,JeAPRS,etc
   APJAxx JavAPRS
   APJExx JeAPRS
 APK Kenwood, etc
   APK0xx THD7's
   APK1xx D700's
 APL Liunx applications
 APM MacAPRS, etc
 APN Network nodes, digis, etc
   APN3xx Kantronics KPC-3 rom versions
   APN9xx Kantronics KPC-9612 Roms
   APNAxx WB6ZSU's APRServe
   APNMxx MJF TNC roms
   APNPxx Paccom TNC roms
   APNDxx DIGI_NED
   APNUxx UIdigi
 APO APRSpoint
 APP pocketAPRS, etc
 APQ avail
 APR APR8xx APRSdos,etc
   APRDxx APRSdata, APRSdr
   APRKxx APRStk
   APRS  Generic, (obsolete. Digis should use APNxxx instead)
   APRXxx APRSmax
   APRTLM used my MIM's and Mic-lites, etc
   APRSTx APRStt (Touch tone)
 APS APRS+SA, etc
 APT TinyTrack
   APTTxx Tiny Track
   APT2xx Tiny Track II
   APTAxx K4ATM's tiny track
   APTWxx Byons WXTrac
   APTV for ATV/APRN and SSTV applications
 APU UIview, etc
   APU1xx UIview 16 bit applications
   APU2xx UIview 32 bit apps
   APU3xx UIview terminal program
 APV Voice over Internet applications
   APVRxx is for IRLP
   APVLxx is for I-LINK
   APVExx is for ECHO link
 APW WinAPRS, etc
 APX Xaprs, Xastir, etc
 APY etc, Yeasu, etc
 APZ Experimental
   APZ0xx Xastir (old versions. See APX)
   APZPAD Smart Palm

Authors with similar alphabetic requirements are encouraged to share
their address space with other software. Work out agreements amongst
yourselves and keep me informed.

de WB4APR, Bob

 2003

Καλή Χρονιά το 2003 στο APRS group και καλή και δημιουργική δραστηριότητα.

Ο νέος χρόνος μας βρίσκει με κάτω το uhf digi της Πεντέλης λόγω καταστροφής του μετασχηματιστή (της μονάδας που τον φιλοξενεί) από κεραυνό. Επίσης με προβλήματα στο Αιγαίο αφού το πέρασμα προς Νάξο Κρήτη-Ρόδο δεν είναι σταθερό, και ελλείψεις στην ΒΑνατολική χώρα.

Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά. Από 08-24 τοπική της 1.1.2003 ακούστηκαν 185 σταθμοί (163 σταθμοί 2002) από τους οποίους 21 objects (11 objects 2002), 12 mobiles (17 του 2002) επίσης εστάλησαν 133 μηνύματα από τα οποία 12 bulletins (254 !!! του 2002). Αριθμός πακέτων 11200.

Από πλευράς δικτύου έχουμε ένα ενδιαφέρον δίκτυο που με μικρές βελτιώσεις καλύπτει μεγάλο τμήμα του Ραδιοερασιτεχνικού πληθυσμού στα vhf (30-33 digi) και επεκτείνεται πλέον και στα uhf με δύο wide digi.

5/1 Τα νέα από την Πεντέλη είναι άσχημα ο κεραυνός δεν κτύπησε μόνο τον μετασχηματιστή της ΔΕΗ αλλά και όλες τις υπόλοιπες συσκευές που είχε το σημείο, το R7 την γλίτωσε γιατί ήταν για service. Το Link του R5 αλλάχτηκε και το digi ελπίζουμε να αλλαχθεί γρήγορα γιατί τα 9600 σίγησαν.

6/1 Δυστυχώς και το digi του Ταΰγετου, έφαγε κεραυνό και έκλεισε. Για τις ανάγκες της περιοχής γύρισε το παλιό NetROM digi  του Αετού σε APRS, μέχρι να βρεθεί μία λύση για τον Ταΰγετο σε άλλη θέση.

7/1 Τα νέα από το Ηράκλειο, είναι ότι το digi στο βουνό (J49VAC-11) είναι κουφό λόγω ραδιοφονιάδων και ότι τοποθετήθηκε ένα καινούργιο, στον τοπικό σύλλογο (SV9ERK), με computer και D700.

14/1 Τα νέα από το J49VAC-11 είναι καλύτερα, βελτιώθηκε η λήψη του, και μερικές φορές μας φέρνει στην Αθήνα και την Ρόδο.

16/1 Εντυπωσιακή λύση βρέθηκε για remote WX station χωρίς computer από τον SV2BZQ. Χρησιμοποιώντας το Pic-E και WMR-918, Δουλεύει επίσης με WM-918 και U-2000.

18/1 Δουλεύει πάλι το 9600 uhf Digi δοκιμαστικά αλλά μάλλον αύριο θα μπει στην Πεντέλη,

19/1 Ανοιξε εδώ και μέρες Igate στην γείτονα χώρα με διακριτικό TA2KI-2, κάτι άλλο που φαίνεται είναι να ξυπνάει επιτέλους η sv7 περιοχή και να ετοιμάζεται το πρώτο digi της χώρας (στο packet) το J47VAA στην Θάσο να γυρίσει στο APRS.

27/1/2003  Προτάσεις από Bruninga για τους Igates, να χρησιμοποιούν το σύμβολο του Gateway με I overlay (&I) ώστε το σύμβολο του tcpip να αναφέρεται σε σταθμούς που συνδέονται στο Internet αλλά δεν είναι μόνιμοι Igates.

The recommendation is:

– If you are using the “TCPIP” icon (that was designed for on-the air TCPIP networks instead of AX.25) for your IGate and you are a permanent  IGate asset for your community, then conisder changing to the ICON that was designed for IGates and that is the GATEWAY ICON with an overlay “I”.

This was never intended to suggest that users change their IOTA or WX or EOC or any other personal choice ICON to an IGate ICON…, unless they are using the innapporpriate TCPIP icon… and want to show they are permanent.

27/1 Ο πρώτος σταθμός Echolink στην χώρα μας, τοποθετήθηκε από τον SV1BDS στην Αθήνα και ακούει στο 431.100 MHz. Για όσους δεν ξέρουν τι είναι, χρησιμοποιεί την λογική του Amprnet να διασυνδέει ασύρματα δίκτυα με φορέα το Internet, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το δίκτυο είναι αναλογικό δηλ φωνή. Υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης Echolink με το APRS αναζητήστε το AVRS = VoiceIP<->APRS Automatic Voice Reporting System.

28/1 Ξαναεγκαταστάθηκε το uhf/9600 digi στην Πεντέλη, η εγκατάσταση έγινε σε ακραίες καιρικές συνθήκες και πολύ πάγο, το πρόβλημα με την ΔΕΗ και τα αντικεραυνικά λύθηκε και ελπίζουμε να μην υπάρξει άλλο πρόβλημα στο μέλλον.

28/1 Στην ΓΣ της ΕΕΡ προχθές 26/1, έγινε πρόταση των SV1RL και SV1DC να αλλάξει ο προϋπολογισμός και να μειωθούν τα κονδύλια (θεωρώντας τα πλασματικά), κάτι που επηρεάζει ευθέως  την δράση των επιτροπών ειδικά της τεχνικής επιτροπής και γενικά την ανάπτυξη του συλλόγου.  Ολα αυτά με την λογική να μείνει το αποθεματικό ανέπαφο για να υπάρχει κίνητρο ενδιαφέροντος για το επόμενο ΔΣ.

Τελικά πέρασε η ‘συμβιβαστική’ πρόταση τα έξοδα για νέες εγκαταστάσεις, βελτίωση και συντήρηση, να γίνονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν αντίστοιχες εισπράξεις χωρίς να επηρεάζεται το αποθεματικό εκτός ανωτέρας βίας. Αυτό περιορίζει τις δυνατότητες για νέες εγκαταστάσεις που είναι προγραμματισμένες για την τεχνική επιτροπή τα νέα σεμινάρια και όχι μόνο και γενικά κάνει δύσκολο τον προγραμματισμό και τις μελλοντικές ενέργειες του συλλόγου. Η πρόταση πέρασε με σημαντική πλειοψηφία σε σύνολο 40 ατόμων. Αυτό κατά την γνώμη μου έχει τα ακόλουθα συμπεράσματα.

1. Το ΔΣ δέθηκε προκαταβολικά στο πως και τι θα κάνει (δηλαδή λίγα πράματα και συμμαζεμένα) και όχι ότι θα κριθεί συνολικά για το έργο του στο τέλος της θητείας του όπως γίνεται σε κάθε δημοκρατικό σωματείο.

2. Ολες οι προγραμματισμένες εγκαταστάσεις και αλλαγές για το APRS, δεν θα γίνουν αν δεν μαζευτούν αρκετές συνδρομές, εκτός αν κάποιος τα βάλει από την τσέπη του, με την λογική ότι κάποια στιγμή μπορεί και να τα πάρει πίσω.

3. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, το πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕΡ και γενικότερα για την χώρα μας να λειτουργεί μία Εθνική Ένωση και ταυτόχρονα να είναι Radio Club, Packet Club, Emergency Club, DX Club κλπ.

4. Ολοι μας (και εμένα συμπεριλαμβανομένου) έχουμε τραγική ευθύνη για το κατάντημα ενός συλλογικού οργάνου, που εκπροσωπεί την χώρα μας στην IARU, 1500 μελών με 600-800 ενεργά να παίρνουν τις αποφάσεις 40 άνθρωποι.

5. Οτι το ΔΣ, όλες οι επιτροπές και εν γένει η Ενωση, δέχονται ακόμα πιέσεις άμεσα ή έμμεσα  σε μεγάλο βαθμό, από την γνωστή ομάδα που με προτάσεις ή ενέργειες στο παρελθόν, κατάργησε τα παραρτήματα της Ενωσης, έβαλε εμπόδια στην δράση των ΟΕΑ, και εκπροσωπεί την μόνιμη συντήρηση στον χώρο του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού. Αν δε λάβουμε υπόψη τον επί έτη έλεγχο της εξελεγκτικής επιτροπής από την συγκεκριμένη παρέα,  ο έλεγχος νομιμότητας μετατρέπεται με τέτοιες ενέργειες που δένουν το ΔΣ, σε έλεγχο σκοπιμότητας.

6. Από την άλλη δείχνει το λάθος του Δ.Σ. και των επιτροπών, να μην δηλώνουν και να διαφημίζουν την δράση τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενημέρωση των μελών και γνώση των έργων και δυνατοτήτων που υπάρχουν και ποιος τελικά είναι ο σκοπός της Ένωσης. Ετσι η δράση της τεχνικής επιτροπής που μόνο για το APRS εγκατέστησε μέσα σε 1.5 χρόνο 6 αναμεταδότες (Υμηττός, Πεντέλη, Ταΰγετος, Αετός, Πήλιο, Νάξος), τις αλλεπάλληλες επισκέψεις λόγω προβλημάτων, τον δύσκολο χρόνο που πέρασε (λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων), και ότι άλλη δραστηριότητα για επαναλήπτες φωνής, η δράση των ΟΕΑ, της εκπαίδευσης και των σεμιναρίων κα, είναι άγνωστη στους ραδιοερασιτέχνες και φυσικά δεν κατάφερε  να υψώσει δυνατή φωνή αντίδρασης στην πρόταση αυτή. Τα μέσα που έχει στα χέρια του το ΔΣ δηλαδή οι Ραδιοερασιτεχνικές λίστες, σελίδα στο Internet, περιοδικά και άλλα είναι πολύ φτωχά σε ενημέρωση. Ενα απλό παράδειγμα: στο APRS δεν κυκλοφόρησε κανένα bulletin για την  Γενική Συνέλευση που ίσως βοηθούσε μερικούς ξεχασμένους να το θυμηθούν.

7. Οτι υπάρχει άγνοια, ίσως και καχυποψία για πιο λόγο τα μέλη δίνουν τις συνδρομές τους. Δηλαδή τις δίνουν  γιατί έχουν πεισθεί από την δράση του συλλόγου ότι δηλαδή ο σύλλογος προσφέρει ενεργά στον ραδιοερασιτεχνισμό, ή γιατί εξαναγκάζονται λόγω του μονοπωλίου του qsl bureau ή επειδή δεν υπάρχει καλύτερη λύση στην περιοχή που βρίσκονται;

8. Δεν έχει γίνει κατανοητή η δράση των ΟΕΑ και η προσφορά τους στον ραδιοερασιτεχνισμό(12 εκατομμύρια[4.5+.5+7] μόνο στην ΕΕΡ, 4 εκ στον ΣΡΕ + 3 εκ στην  ΕΡΚΕ + 3 εκ στο σύλλογος Καρδίτσας ) ούτε ότι αν αυτή βοηθηθεί θα μπορεί ο σύλλογος και κάθε σύλλογος να καλύπτει όλα του τα έξοδα από επιχορηγήσεις.

Επίσης στην συγκεκριμένη ΓΣ ακούστηκαν και μεμονωμένες ευτυχώς φωνές, γιατί η ένωση να πληρώνει για το ‘παιχνιδάκι του APRS’, Με αυτή τη λογική μήπως πρέπει να συζητηθεί γιατί η ΕΕΡ να πληρώνει 1.5 εκ τον χρόνο για το QSL Bureau;

31/1 Τελικά το uhf digi είχε πάθει μεγαλύτερη ζημιά από ότι φάνηκε, εμφάνισε πρόβλημα στην λειτουργία του, ξανακατέβηκε και πάει στον μάστορα.

1/2 Το Πήλιο φαίνεται να μην δουλεύει εδώ και 4 μέρες, ευτυχώς το traffic έρχεται μέσα από τα digi της Λαμίας.

4/2 To SV2DCD-11 είναι κάτω 6 ημέρες και το SV2EDE-11 έπαθε ζημιά στην κεραία και δουλεύει με την κάθοδο, όλα αυτά από τις τελευταίες κακοκαιρίες. Ισχυρή παρεμβολή επίσης εμφανίστηκε στο λεκανοπέδιο στο 144.8.

4/2 Το πρώτο digi με wx στην χώρα μας μπήκε στην Θεσ/νίκη χρησιμοποιεί ένα Pic-E της TAPR με ένα πομποδέκτη μικρής ισχύος που αναμεταδίδεται από το διπλανό digi που έχει πλέον και 9600 (σχετικές φοτογραφίες).

4/2 Ζητώ συγνώμη για καθυστέρηση της ενημέρωσης αλλά ο ftp server και τώρα ο web server του Athnet έχουν κάποια προβλήματα.

5/2 To J44VAA Πήλιο ξεκίνησε μάλλον με reset, η Νάξος το ίδιο.

16/2 Δύο νέες εξειδικευμένες Ελληνόγλωσες ραδιοερασιτεχνικές λίστες ξεκίνησαν. Η πρώτη είναι για θέματα APRS και για να γραφθείτε στέλνετε μήνυμα στο GreekAPRS-subscribe@yahoogroups.com . Η δεύτερη είναι για θέματα δορυφόρων και για την δημιουργία της Ελληνικής AMSAT (HAMSAT) για να γραφθείτε στέλνετε μήνυμα στο imailsrv@ham.gr με subscribe hamsat YOUR NAME στο κείμενο του μηνύματος.  Συγχαρητήρια στους SV3BEF και SV5BYR για τις πρωτοβουλίες τους. Ας ελπίσουμε ότι θα ενδιαφερθεί αρκετός κόσμος ώστε τα 2 αυτά θέματα να προχωρήσουν στην χώρα μας και να έχουμε καλά και δημιουργικά νέα.

9/3 Εγκαταστάθηκε όπως είχε ανακοινωθεί στην  GreekAPRS@yahoogroups.comαπό τον SV3BEF, digi στο Κάστρο Κυλλήνης με διακριτικόJ43VAF.

22/3 Αύριο Κυριακή από τις 10πμ και μετά θα εξελιχθεί η άσκηση των Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης “Επικοινωνία 2003” παρακαλούνται όλοι οι σταθεροί σταθμοί να περιορίσουν τα μηνύματα και τα Bulletins, καθώς επίσης και τα σύντομα beacons. Οι κινητοί μόνο όσο κινούνται και οι κινητοί που είναι καρφωμένοι να γίνουν ακίνητοι. Αύριο το APRS θα προβάλλεται στην αίθουσα επιχειρήσεων του κέντρου της ΓΓΠΠ και θα είναι κρίμα να έχει ψευδή στοιχεία, στοιχεία τελείως άχρηστα, και άσχετο traffic που να μην αφήνει το traffic της άσκησης να έρχεται κανονικά. Υπόψη ότι από τότε που άρχισε ο πόλεμος ο Υμηττός έχει μία σύντομη περιοδική κουφαμάρα, (ίσως πρόκειται για military radar καινούργιο ή αναβαθμισμένο). Συνίσταται ειδικά την Κυριακή να κρατήσετε log των επικοινωνιών κυρίως όσοι θα συμμετέχετε. Ας ελπίσουμε ότι τα συμπεράσματα που θα βγουν θα μας βοηθήσουν όλους, στην βελτίωση των δυνατοτήτων του δικτύου και των εφαρμογών μας.

23/2 Έγινε η άσκηση ΟΕΑ “Επικοινωνία 2003”
13/4 Ξαναεγκαταστάθηκε το Uhf Digi στα 9600 bps με διακριτικό J41UAB στην Πεντέλη και δείχνει πλέον το σωστό QTH. Τα πρώτα συμπεράσματα είναι καλά, δοκιμάστε το στο 438.100 Mhz.

15/4 Έκλεισε για άγνωστο λόγο η Νάξος γύρω στις 9μμ.

 19/4 Ανακοινώθηκε το Hamfest για τις 24/25 Μαΐου. Επίσης η 2η ημερίδα των Ραδιοερασιτεχνών στο ΥΜΕ την 24 Μαΐου.

19/4 Ξεκίνησε πάλι η Νάξος. Εν τη απουσία της διαπιστώθηκε ότι το Ηράκλειο δεν έχει καθόλου λήψη από Υμηττό ή αλλού αν και ο Υμηττός λαμβάνει αρκετά πακέτα από το Ηράκλειο απευθείας.

20/4 Εντυπωσιακή η κάλυψη και λειτουργία του Digi στα 9600 της Πεντέλης. Σε εκδρομή μου στην Χαλκίδα διαπίστωσα ότι κάλυπτε το 90% της διαδρομής, είχα λήψη και ανταπόκριση ακόμα και μέσα στην Χαλκίδα.

6/5 Προβληματική η λειτουργία του Πηλίου δείχνει να “κουφάθηκε”.

7/5 Επισκευάστηκε και λειτουργεί το SV2DCD-11 μετά την ζημιά που έπαθε η κεραία του από τον πάγο.

12/5 Ανακοινώθηκε από τον ΣΡΕ το 3ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ψηφιακής Επικοινωνίας (Am-Sat, EME, APRS, Packet RTTY) την Κυριακή 25 Μάιου 2003 ώρα 15:00, στην ΕΕΧΙ οδ. Χαριλάου Τρικούπη 56-58 (πληροφορίες 6946-688366 SV1AWE).

14/5 Εγκαταστάθηκε και δουλεύει στα ορεινά του Αλιβερίου το J41VAC. Ακούει Λαμία και Πήλιο απευθείας.

23/5 Έπεσε αργά το βράδυ η παροχή ρεύματος ΔΕΗ στην Πεντέλη. Το digi μαζί με το R7 και το link κράτησαν με το UPS για 1 μέρα αλλά οι μπαταρίες άδειασαν. Η ΔΕΗ υποσχέθηκε Τρίτη πρωί (27/5) να αποκαταστήσει την παροχή

24-25/5 Έγινε το Ραδιοερασιτεχνικό Συνέδριο το Σάββατο 24 και το HamFest 24-25/5. Υπήρξαν τα σχετικά objects για καθοδήγηση, καθώς και πολύ traffic από τους δεκάδες κινητούς σταθμούς. Επίσης είχαμε βομβαρδισμό traffic ανά λεπτό από objects δορυφόρων, ίσως για να δει ο αποστολέας πόσο αντέχει το δίκτυο ή τα νεύρα μας.

28/5/2003 Με την οικονομική συνδρομή 20 περίπου συναδέλφων (pc, tnc, transceiver), στήθηκε νέος Igate στην Θεσσαλονίκη, στα 9600, στο 438.100. Οι συνάδελφοι είναι από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, σύλλογο Έδεσσας και σύλλογο Καστοριάς.

Παραμονές του Συνεδρίου ξεκίνησε το SZ1RKE-10 στην Λιχάδα στην Βόρεια Εύβοια.

8/6 Το SV2EDE-11 ξαναλειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Στις 25/7 είχαμε πτώση του UHF / 9600 digi στην Πεντέλη από άγνωστη αιτία. Ξαναλειτούργησε κανονικά την Κυριακή 27/7/2003

Εδώ και καιρό έχει στηθεί από τον SV1IW Igate με UiView στα UHF / 9600 στο 438.100 Έτσι έχουμε και στην Αθήνα Igate στα uhf. Ταυτόχρονα με μία διμερή συμφωνία της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών της Τουρκίας και της ΕΕΡ, αναμεταδίδονται στα UHF μόνο οι τούρκικοι σταθμοί APRS που περνούν στο Internet. Σε όσους βρίσκονται εντός του λεκανοπεδίου συνεχίζεται και η αποστολή DX-spots ταυτόχρονα με το APRS στο 438.100. Το V-Uhf GATE του SV1IW είναι για λίγες μέρες εκτός, λόγω διακοπών, υπολογίζεται ότι θα ξαναλειτουργήσει στα μέσα Αυγούστου.

29/7 Η καθυστέρηση στην ροή νέων ειδήσεων οφείλεται εκτός από την καλοκαιρινή ραστώνη στο ότι δεν υπήρχαν αξιόλογα νέα. Στο διάστημα που πέρασε είδαμε στο APRS και τα πρώτα διακριτικά με SW καθώς και νέους συναδέλφους SV. Η κίνηση έχει σταθεροποιηθεί, οι βιαστικοί φύγανε και οι σταθμοί που ακούγονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στην Ραφήνα (Vhf & Uhf)  είναι 150-220. Τα Σαββατοκύριακα έχουμε και πολλούς mobile.Τέλος τα μηνύματα κάθε μέρα είναι από 60-130 με αύξηση το Σαββατοκύριακο

29/7 Ενα digi που αλλάζει το –ssid των σταθμών που στο path τους έχουν wideN-N έχει εμφανιστεί, Οι σταθμοί της Μακεδονίας και Κρήτης έρχονται κανονικά, Επηρεάζονται σταθμοί του Ν Αιγαίου, Αττικής, Εύβοιας και Β Πελοποννήσου. Μέχρι να λυθεί ο γρίφος το traceN-N είναι μία καλή λύση.

06/08 Από χθες 05/08 εγκαταστάθηκε το digi στο Πήλιο J44UAB στα 9600 στα UHF. Έτσι η σύνδεση Αθήνα Θεσσαλονίκη και του οδικού άξονα έχει το βασικό υπόβαθρο επικοινωνίας στα UHF. Επίσης βελτιώθηκε η κεραία του J44VAA που είχε πέσει με τα χιόνια, και πλέον δουλεύει αξιοπρεπώς. ’λλο ένα digi που μάλλον δεν το έχω αναφέρει (έχει μπει εδώ και ένα μήνα) είναι στις υπώρειες του Ταΰγετου το SV1GCB-11 που καλύπτει την έλλειψη του digi που υπήρχε στην περιοχή. Πάρα πολύ κινητοί σταθμοί οργώνουν την χώρα Έλληνες και ξένοι, και φαίνεται ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα digi (34) και την περισσότερη κίνηση (ότι καλό ή κακό συνεπάγεται αυτό)..

28/8 Μία παρεμβολή στην συχνότητα του GPS στον κάμπο της Λαμίας πιθανόν από Radio-Link τακτοποιήθηκε και τα gps δείχνουν κανονικά πλέον.

22/8 Aλλαξε θέση το SV2BNL-11 σε καλύτερο σημείο 1500μ asl στην θέση Λαλιάς Σερρών κοντά στο R1 Ήδη περνάει κατευθείαν Πήλιο και Θεσ/κη καθώς επίσης βοηθάει πολύ καλά την Θράκη. Ετοιμάζεται το SV4BHA-12 στα 9600/438.1 για τα Τέμπη.

11/10 Η παρακάτω ιστορία όσο και αν είναι απίστευτη είναι αληθινή. Πριν από 40 μέρες περίπου εγκαταστάθηκε στην Σαντορίνη όπως λέει το SZ1GRC-11, το ενδιαφέρον με το digi αυτό πέρα από την σχετική κουφαμάρα που έχει, είναι το μοναδικό digi στην Ελλάδα που στέλνει beacon με μοναδικό path wide3-3. Θα μου πείτε ωραία πιο είναι το πρόβλημα εύγε στον καλό συνάδελφο που το ρύθμισε έτσι ώστε να μην κάνει dx, τώρα από πού περνάει, ε μέσες άκρες ξέρουμε με το κάθε digi τι γίνεται. Η συνέχεια που από ότι φαίνεται ίσως άπτεται του προηγούμενου έχει ως ακολούθως την 11 Σεπτεμβρίου εκλάπη από την εγκατάσταση του στην Νάξο το γειτονικό digi J48VAE και μάλιστα μόνο το tnc2400 και το FT3000, δεν εκλάπη το τροφοδοτικό που φαινόταν εξωτερικά, και τίποτα άλλο από το κουτί του ώστε εξωτερικά και οπτικά να φαίνεται εντάξει. Αυτός που το έκλεψε πρέπει να είναι από το νησί, διότι το digi ξαναμπήκε αμέσως σε λειτουργία στα Βόρεια ή Δυτικά της Νάξου για να μην φανεί η απώλεια από τους εντοπίους συναδέλφους, και για να μην ξέρουμε πότε έγινε, μέχρι πριν από 3 μέρες όπου και φαίνεται κατάλαβε ότι η κλοπή έγινε γνωστή και το έκρυψε ή το φυγάδεψε στους φίλους του που είναι μακριά. Οι συμπτώσεις είναι πολλές ή μου φαίνονται.

22/11 To Domain aprs.gr είναι πλέον γεγονός έτσι όλες οι σελίδες που βρισκόντουσαν στο www.ham.gr/aprs/τώρα βρίσκονται και στο http://www.aprs.gr/ .

4/12 Το SZ1RKE-10 που βρισκόταν στην Λιχάδα μετακινήθηκε με επιτυχία στο Τελέθριον δηλαδή Ανατολικότερα και λίγο Βόρεια.

10/12 Η παρουσίαση για το APRS στην Πάτρα, θα γίνει στο πολιτιστικό κέντρο ΟΤΕ, Ηρ πολυτεχνείου 60 ώρα 17:00 το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.

13/12 Έγινε η παρουσίαση του  APRS με την αρωγή της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δυτ. Πελοποννήσου.

27.12 Η Πεντέλη UHF-9600 είναι εκτός λειτουργίας εδώ και 2 μέρες πιθανό πρόβλημα σε tnc ή tranceiver.

31.12 Καλή χρονιά σε όλους, και το APRS που ήδη έφθασε στο απόγειο του το 2003 ας ελπίσουμε τον νέο χρόνο να μπει στην ωριμότητα του. Ο νέος χρόνος μας βρίσκει με 40 digi στα vhf από τα οποία δουλεύουν τα 33, και 5 digi στα  uhf/9600 από τα οποία δουλεύουν τα 4.

 Έχουμε τις τελευταίες μέρες ένα καινούργιο DIGI επιτέλους στην Θάσο, Το πρώτο digipeater που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το J47VAA γύρισε στο APRS.

Επίσης έχουμε ένα καινούργιο DIGI στα uhf/9600 στην Λαμία το  SZ1RKE-12,

2004

5.1 Το πρόβλημα με την Πεντέλη συνεχίζεται, από ότι φαίνεται μία παρεμβολή ακούγεται στο βουνό πιθανόν από ραδιοφωνικό σταθμό και ώρες ώρες το φιμώνει τελείως.

6.1 Επειδή πολλοί συνάδελφοι βάζουν διάφορα σαν overlay characters στα digi τους αντιγράφω την προτροπή του Bruninga από την σελίδα http://web.usna.navy.mil/~bruninga/aprs/digi-overlays.html παρακαλούνται όλοι υπεύθυνοι των digi να ξαναδούν το configuration τους. Σημειωτέον ότι για το 90% των digi μας που είναι Uidigi με NOID και RELAY,WIDE,TRACE το προτεινόμενο είναι το N ή το U.

RECOMMENDED OVERLAY CHARACTERS: Use the following overlay characters to properly identify your digipeater. The overlay character is the byte between the LAT/LONG. The “/” is the default and conveys no information to the users. Replace it with the proper overlay character from the list below.

 

DIGIpeater Overlays
R if RELAY only
W if RELAY and WIDE
T if RELAY,WIDE and TRACE
N if WIDEn-N (and relay,wide and trace) and NOID is set
I if WIDEn-N (and relay,wide and trace) but ID is set to ON
J if Just WIDEn-N and no others supported
U if UI-DIGI firmware
D if DIGI_NED

 

25.3 Το APRS παρακολουθεί την ολυμπιακή φλόγα  http://www.findu.com/cgi-bin/find.cgi?call=OLYMPIC Η τελετή αφής http://www.findu.com/cgi-bin/find.cgi?call=TORCH Η θέση της πορεία της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας όπως κινείται στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η πορεία του object με το όνομα TORCH γίνεται από το group που συμμετέχει στο GreeekAPRS@yahoogroups.com . Όποιος ενδιαφέρεται για εγγραφή GreekAPRS-subscribe@yahoogroups.com ή και για βοήθεια στην παρακολούθηση της πορείας ευπρόσδεκτος.

26.3 Η Ραδιολέσχη Έδεσσας SZ2EDE διοργανώνει σεμινάριο για τις ψηφιακές επικοινωνίες και το APRS την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 10πμ στα γραφεία της ΔΕΗ Έδεσσας. Την παρουσίαση θα κάνει ο SV2BZQ.

1.4 Το πρώτο κομμάτι της πορείας της λαμπαδηδρομίας για την ολυμπιακή φλόγα τελείωσε, Η φλόγα βρίσκεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι την 1 Ιουνίου που θα συνεχίσει την πορεία της στον πλανήτη.

15.4 To SZ1RKE-10 στην Βόρεια Εύβοια πάλι σε λειτουργία.

16.4 Επιτέλους κυκλοφόρησε η αναμόρφωση του πίνακα Αναμεταδοτών Επαναληπτών Ραδιοφάρων της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη στις 26/3 τα καλά είναι ως εδώ. Σίγουρα είναι προσχέδιο αλλά αυτός που το συνέταξε δεν έχει ιδέα από τις ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες. Προσπαθώντας να τον κάνω πιο εύληπτο από τους ραδιοερασιτέχνες έφτιαξα ένα xls αρχείο που περιλαμβάνει ότι λέει ο πίνακας μαζί με δικά μου σχόλια. Για το APRS δεν έχει μέσα καμία αλλαγή συχνότητας των Packet Nodes σε APRS, ενώ δίνει στον ΣΡΕ την “άδεια” να βάλει 3 digi στα αντίστοιχα βουνά της Αττικής.

18.4 Δεν έχει σχέση άμεσα με το APRS αλλά έχει με τηλεμετρίες προσεισμικά σήματα, λήψη στα VLF. Η κατασκευή του συστήματος λήψης για έναν ραδιοερασιτέχνη είναι εύκολη, χρειάζεται ένα computer με Windows (και SoundCard) να τρέχει και να κάνει καταγραφή. Μπορείτε να συγκρίνετε την λήψη σας με τα σήματα που δημοσιεύονται στην πρώτη σελίδα αμέσως μετά το πέρα της εμφάνισής τους και το σημαντικότερο δείχνει να έχει αρκετή ακρίβεια. Την λήψη κάνει ο Διονύσης SV1ZJ και την σελίδα ενημερώνει ο υποφαινόμενος http://www.ham.gr/ulf

27.4 Προσοχή στην Αθήνα στα βόρεια προάστια κάποιο tnc είναι σε μόνιμη εκπομπή.

1.6.2004 Αρκετά νέα digi έχουν εμφανιστεί στην Β. Ελλάδα ακολουθεί αναλυτική και ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τον Αντώνη SV2CSV:

 1. SZ2EDE-12  9k6  λειτουργεί πάρα πολύ  καλά στα 2130μ  στον Βόρα
 2. SZ2EDE-11  1k2  επαναλειτουργείτην άλλη εβδομάδα στα  2040μ  στον Βόρα.
 3. Ενεργοποιήθηκε καινούργιο relay  digi  από  SV2CSI  σαν  SV2CSI-12   9κ6 στην πόλη της Σκύδρας κάτω από την Έδεσσα.
 4. Επίσης το  SV2CSV-12  Θα γίνει  SZ2EDE-10  9k6  σαν  relay μέσα από την Έδεσσα και θα βγάλω καινούργιο WX το SV2CSV-2
 5. Λειτουργεί διπλό digi  9k6  και 1k2  μέσα από Γιαννιτσά από τον SV2GNJ  σαν  SV2GNJ-11.

18.8.2004 Από ότι καταλάβατε δεν υπάρχουν και πολλά νέα, και τούτο είναι λογικό γιατί στα VHF το δίκτυο έχει συμπληρωθεί σχεδόν σε όλη την χώρα και γι αυτό τον λόγο σταμάτησα και τον πίνακα της κατάστασής του. Υπάρχουν κάποια digi που υπολειτουργούν αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι το πολύ traffic που δημιουργείται από κυρίως σταθερούς σταθμούς που στέλνουν συχνά άσχετες πληροφορίες κυρίως object και πολλές φορές λάθος αυτό σε συνδυασμό με ώρες αιχμής που κινούνται αρκετοί κινητοί και με το τεράστιο path που βάζουν πάρα πολύ σταθμοί κάνει την χρήση των VHF δύσκολη ειδικά για φορητούς σταθμούς που δεν προλαβαίνουν να μπουν στο δίκτυο. Δυστυχώς πάρα πολύ σταθμοί έχουν ορίσει σαν path WIDE7-7,TRACE7-7 που δίνει υποτίθεται 14 hops και που κάνει τα πακέτα να γυρνάνε σαν pink pong σε όλη την χώρα. Ειδικά οι κινητοί σταθμοί δεν έχουν κανένα λόγο να φαίνονται σε πάνω από 5 hops και το Path=RELAY,WIDE4-4 είναι αρκετό για το 95% των περιπτώσεων. Οι σταθεροί σταθμοί εκτός των 3 άκρων της χώρας (ΒΔ, ΒΑ, ΝΑ) δεν χρειάζονται πάνω από 6 hops για να ακουστούν σχεδόν παντού. Έτσι το Path=WIDE,WIDE5-5 είναι το μέγιστο λογικό. Στην πράξη για να ακουστεί κάποιος σίγουρα σε μία λογική απόσταση που έχει νόημα, φθάνουν 3 hops. Με 3 hops κάποιος ακούγεται σε 100-300 χιλιόμετρα μακριά και σίγουρα φθάνει και σε έναν Igate.

Στα 9600/UHF η Αθήνα απομονώθηκε από την Β. Ελλάδα λόγω πτώσης του Πηλίου (εδώ και 8 μέρες) και γενικά υπάρχει ύφεση και τούτο γιατί οι παλιές εκδόσεις των D7 δεν έχουν 9600 APRS αλλά και διότι πολλοί δεν έχουν 9600 στο σπίτι τους, άλλοι δεν ξέρουν να φτιάχνουν τα profiles του D700 για να κάνουν γρήγορα την αλλαγή και βαριούνται να αλλάζουν το configuration (ή δεν ξέρουν) πιστεύοντας ότι είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Στο εξής θα παρακολουθώ κυρίως την εξέλιξη του δικτύου στα UHF πιστεύοντας ότι αξίζει μέσα σε 2 χρόνια να έχουμε ένα βασικό ικανοποιητικό δίκτυο στα 9600 στην χώρα μας.

Με τους Ολυμπιακούς αγώνες που είναι σε εξέλιξη δεν έχουμε δει πολλούς ξένους συναδέλφους στον Ελληνικό χώρο, θα έλεγα ότι είναι λιγότεροι από όσους είδαμε πέρσι το καλοκαίρι (εκτός αν λόγω του traffic δεν μπορούν να ακουστούν με τα φορητά τους). Αντίθετα στο EchoLink έχουν εμφανιστεί αρκετοί να το χρησιμοποιούν.

12.10.2004 Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά νέα αλλά η γραφειοκρατία του ΥΜΕ ξανακτύπησε. Ενδιαφέρει όλους όσους θέλουν να βγάλουν μία νόμιμη άδεια για το digi τους και δεν θέλουν αυτό να γίνει μέσω κάποιου συλλόγου. Το νέο σήριαλ οι περιπέτειες ενός επαναλήπτη.

2005

25.2.2005 Όπως ίσως διαπιστώνεται όσοι χρησιμοποιείτε το δίκτυο APRS επικρατεί ένα αλαλούμ. Τα βασικά προβλήματα είναι δύο
1. Η ασυνεννοησία των συλλόγων που βάζουν οπουδήποτε digipeaters με αλληλοκάλυψή τους και συνεχείς αναμεταδόσεις ping-pong των πακέτων.
2. Οι χρήστες που δεν γνωρίζουν και μάλλον δεν ενδιαφέρονται να μάθουν ότι το APRS δεν είναι για DX, ούτε ένα δίκτυο που το γεμίζουμε με άχρηστες πληροφορίες σε συνεχή ρυθμό, αλλά για να έχουμε μία εικόνα τι γίνεται στην κοντινή μας περιοχή σε 2-3 hops και όχι στην άλλη άκρη της χώρας Επίσης για να μεταδίδουμε γεγονότα και πληροφορίες που έχουν άμεση χρήση όπως είναι οι σταθμοί καιρού. Έτσι βάζουν τεράστια paths με 5-15 hops !!! για να ακουστούν παντού όπως νομίζουν και στέλνουν ένα σωρό άχρηστα objects και πληροφορίες για να διαφημίσουν ένα σωρό καταστάσεις.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει παντού κίνηση πακέτων από κοντινές ή μακρινές περιοχές και οι μόνοι που φαίνονται είναι σταθεροί σταθμοί και κινητοί με μεγάλη ισχύ. Οι φορητοί και οι κινητοί μικρής ισχύος, θάβονται από την κίνηση και εξαντλούν τις μπαταρίες τους στις συνεχείς επαναλήψεις για να ακουστούν στο δίκτυο.

Επειδή παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στις ΗΠΑ διαβάστε τις προτάσεις του Bob Bruninga στο παρακάτω linkRELAY που πλέον δεν έχει νόημα αφού παντού σχεδόν υπάρχουν Digi καθώς και τα WIDE, TRACE, επίσης το  TRACEN-N καταργείται και στην θέση του μπαίνει το WIDEN-N σαν UItrace ALIAS ενώ το Uiflood ρυθμίζεται τοπικά με άλλα ALIAS. Το ερώτημα είναι τι παραμέτρους μπορούμε να βάλουμε ανά περιοχή στο UIflood option αφού το TRACE καταργείται από το UITraceCall και αντικαθίσταται από το WIDE. Αυτό είναι κάτι που θέλει συνεννόηση ειδάλλως ο κάθε ένας θα κάνει του κεφαλιού του ως συνήθως. Στην Αμερική έχουν και ένα άλλο πλεονέκτημα, τα περισσότερα digi ειναι KPC και μπορούν πλέον να κόβουν όλα τα πακέτα που έχουν πάνω από wide3-3 ή wide4-4 ανά περιοχή και κίνηση. Έτσι άσχετα από το πόσα hops έχει ο χρήστης θα αναμεταδοθεί το πολύ 2 ή 3 ή 4 φορές μόνο όπως ρυθμίζουν οι υπεύθυνοι ανάλογα με την κίνηση κάθε περιοχής.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν και εγγράφως υποστηρίζουν μερικοί που θέλουν να γεμίζουν τον κόσμο αναμεταδότες http://www.ham.gr/sv1rd/publ/sre_2.php είναι ότι όπως φαίνεται και από τις σελίδες του Bruninga που ισχυρίστηκαν ανερυθρίαστα (κατ’ ιδίαν) ότι έχουν επαφή μαζί του, αναφέρει ποιος είναι ο ALOHA circle και πως μπορεί ο κάθε ένας από το findu να τον βρει αφού σε ένα κανάλι 1200 bauds δεν χωράνε πάνω από 50 σταθμοί. Για την Αττική μην το ψάξετε θα απογοητευτείτε.

Τώρα ας γελάσουμε λίγο με το μπάχαλο που επικρατεί στην Αττική. Όπως θυμάστε υπήρχε ένας επαναλήπτης στις υπώρειες της Πεντέλης ο SV1ATS-11 που συνεχίζει και υπάρχει. Αργότερα μπήκε το Digi στον Υμηττό (J41VAI όπως μετονομάσθηκε τελευταία) που κάλυψε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο και τις μακρινές περιοχές από Κρήτη Νησιά κλπ. Τώρα ο ΣΡΕ έβαλε άλλα 2 digi το ένα το J41VAG δίπλα στο J41VAI και το άλλο στην Πάρνηθα το J41VAE. Το πόσο καλά έχουν μπει είναι ένα άλλο θέμα αν φανταστείτε ότι μετά τον ισχυρό Νοτιά που έσπασε η κεραία του J41VAI έχουμε χάσει την Νάξο την Ρόδο και την Κρήτη παρά την ύπαρξη στην ίδια σχεδόν θέση του άλλου digi (J41VAG). Οι συνεχείς αναμεταδόσεις από τα 4 αυτά digi δείχνουν και την νοημοσύνη αυτών που ξαφνικά γέμισαν τον κόσμο ακόμα και με παράνομα διακριτικά όπως πχ

R3BSRE>TRACE,WIDE1,RELAY7-7,qAR,SV1GRC:=3810.98N/02343.42Em145.687.5 -600 T.77 PARNHTHA S.R.E {UIV23}

για να διαφημίζουν επαναλήπτες φωνής. εδώ και μήνες. Φυσικά ο συντάκτης αυτού του απαράδεκτου path μάλλον δυσφημεί τον σύλλογό του παρά τον προβάλει. Όσο για το διακριτικό αυτό δεν θα  το βρείτε σε κανένα log γιατί είναι παράνομο και θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει την ΕΕΤΤ για το θέμα αυτό.

Για την κατάσταση αυτή με τα πολλά digi, επειδή την είχα προειδεί είχα κάνει και έγγραφο υπόμνημα στο ΥΜΕ από τις 16/4/2002 http://www.ham.gr/sv1rd/publ/yme_2digi_ath.pdf  αλλά τους υπάλληλους του ΥΜΕ τους απασχολούν άλλα πράγματα οι δε ραδιοερασιτέχνες που θα μπορούσαν να πιέσουν την κατάσταση, είναι διχασμένοι ανάλογα με την πληροφόρηση που έχουν και δεν βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει.

19.3.2005 Οι οδηγίες για το δίκτυο APRS έχουν αλλάξει. Ο Bob Bruninga έχει βγάλει μία ειδική σελίδα που αναφέρετε αναλυτικά στο θέμα. Διαβάστε παρακάτω σε ελληνική απόδοση με τα σχετικά links. Περιληπτικά καταργούνται τα RELAYS, WIDE, TRACE, TRACEn-N και παραμένει μόνο το WIDEn-N για 2-3 hops μόνο. Επίσης δημιουργούνται τοπικά SSn-N μέσα σε περιορισμένο γεωγραφικό χώρο.

Οι νέες προτάσεις για το APRS

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όσοι από εσάς παρακολουθείτε το APRS, η κίνηση έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο. Φαίνονται πλέον πάρα πολλοί σταθμοί στους χάρτες μας και η κίνηση αν ανοίξουμε τον ήχο του πομποδέκτη μας στο 144.800, είναι κάποιες φορές συνεχής τόσο ώστε να μην έχει χρόνο για να εκπέμψει κάποιος σταθμός ή και να βρει ένα μικρό κενό και να στείλει την θέση του. Ειδικότερα αν η ισχύς του είναι περιορισμένη δεν πρόκειται να ακουστεί αφού οι επαναλήπτες είναι πολύ πιο ψηλά από εμάς και εκεί πραγματικά δεν υπάρχει ποτέ κενό στην λήψη τους.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό στην χώρα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο και ειδικά στα αστικά κέντρα. Ο πατέρας του APRS, Bob Bruninga (WB4APR) έχει ήδη επισημάνει τους κινδύνους του δικτύου, και από τις αρχές του 2005 έχουν αλλάξει οι οδηγίες για το στήσιμο ενός δικτύου APRS. Όλα τα παρακάτω στην ουσία είναι προσαρμογή της πρότασης του Bob. Με τις νέες οδηγίες στην ουσία αυξάνεται η σημασία του τοπικού δικτύου και αποθαρρύνονται τα DX.

Η ποιότητα του ασύρματου δικτύου  APRS, δεν εξαρτάται από πόσους σταθμούς βλέπει κανείς στους χάρτες του, ούτε από το αν βλέπει μακρινούς σταθμούς, αλλά από το πόσο σωστά ένας  φορητός ή (χαμηλής ισχύος) κινητός σταθμός, μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιον άλλο σταθμό, σε ένα τοπικό δίκτυο π.χ. στην Αττική.

Ας ξαναδούμε από την αρχή όμως, γιατί φτιάχτηκε αυτό το δίκτυο για να δούμε μετά πως θα βελτιώσουμε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

Το APRS δημιουργήθηκε για να έχουμε σε ζωντανό χρόνο την εικόνα ενός τρέχοντος συμβάντος, μίας ραδιοερασιτεχνικής δραστηριότητας, ή άμεσες πληροφορίες χρήσιμες για όλους. Οι πληροφορίες αυτές είναι πληροφορίες κίνησης σταθμών, κατάσταση καιρού, τηλεμετρίες, και άλλες πληροφορίες για άμεση ενημέρωση (επίκεντρα σεισμών, μποτιλιαρίσματα, ατυχήματα, πάγος, ραδιοερασιτεχνικές συναντήσεις, ham events κλπ)

’λλη μία θεμελιώδης αρχή, είναι ότι το συγκεκριμένο δίκτυο υπάρχει και τρέφεται από τους πληροφοριοδότες του και όχι από τους θεατές του. Οι πληροφοριοδότες είναι αυτοί που στέλνουν τις πληροφορίες και αυτοί νομιμοποιούνται να μπορούν να ακουστούν σε μία ευρύτερη περιοχή την στιγμή μάλιστα που οι πληροφορίες αλλάζουν (πληροφορίες θέσης κινητών σταθμών ή καιρική κατάσταση). Οι σταθεροί σταθμοί κατά κανόνα, ελάχιστα έχουν να προσφέρουν εκτός από μία θέση που για χρόνια συνήθως δεν αλλάζει.

Είναι φυσικό ότι υπάρχουν περιορισμοί που εξαρτώνται από την φύση του ασύρματου μέσου που χρησιμοποιείται και την ταχύτητα μετάδοσης (packet radio 1200 baud’s) και ότι η χωρητικότητά του έχει συγκεκριμένα όρια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε όλους τους σταθμούς του κόσμου, της Ευρώπης ή και ακόμα όλης της χώρας μας, όπως συνέβαινε στο διάστημα 2000-2003 που ήμασταν λίγοι.

Για να δούμε όλους τους σταθμούς υπάρχει το Internet μέσα στο οποίο περνάει από τους Igates, όλο το traffic από παντού και αν κάποιος θέλει, μπορεί να το παρακολουθήσει. Σε ένα όμως ασύρματο μέσο περιορισμένης χωρητικότητας, με τα χαρακτηριστικά αυτά (1200bauds), μπορούν να χωρέσουν μόνο 360 σταθμοί το μέγιστο με την λογική ότι όλοι ακούνε όλους, εκπέμπουν κάθε 30 λεπτά και δεν χρειάζεται αναμεταδότης, κάτι πρακτικά απίθανο.

Βάζοντας έναν αναμεταδότη όμως, στην ουσία διπλασιάζεται η κίνηση και ταυτόχρονα η χωρητικότητα υποδιπλασιάζεται και πάμε αυτόματα στους 180 σταθμούς το μέγιστο. Οι σταθμοί αυτοί όμως δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα εκπομπής λόγω της θέσης και των πληροφοριών που στέλνουν. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα δίκτυο με 3 αναμεταδότες (κάθε 10’), 9 μακρινούς άλλα επόμενους αναμεταδότες, 5 σταθμούς καιρού (εκπομπή κάθε 15′) και 12 κινητούς (εκπομπή κάθε 3′ κατά μέσο όρο), δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε  τους άλλους 30 σταθερούς (εκπομπή κάθε 30′) Σύνολο 59 σταθμοί[1]. Το ότι τα όρια αυτά έχουν ξεπεραστεί και στις οθόνες μας βλέπουμε πολύ περισσότερους σημαίνει ότι το δίκτυο έχει πρόβλημα.

 Για να το δούμε λίγο διαφορετικά, όσο περισσότερους σταθμούς βλέπετε πάνω από 80 χιλιόμετρα, τόσο περισσότερα είναι τα “πακέτα” που δεν βλέπετε και τόσο λιγότερο αξιόπιστο είναι το δίκτυο για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο και τόσο λιγότερο σίγουροι για το αν βλέπετε σωστά τις πληροφορίες κυρίως από τους κοντινούς σας (μέσα στα 80 χιλ) φορητούς ή κινητούς σταθμούς που είναι και το ζητούμενο.

 Για να βελτιωθεί αυτό, χρειάζεται από την μία οι χρήστες να κατανοούν τους περιορισμούς του δικτύου και να περιορίζουν τις απαιτήσεις τους, από την άλλη οι υπεύθυνοι εγκατάστασης digi να είναι πιο σεμνοί στην εγκατάσταση νέων digi με σκοπό την κάλυψη πραγματικών αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη τα ήδη εγκατεστημένα και να μην αλληλεπικαλύπτουν περιοχές με διπλά και τριπλά digi γιατί μόνο πρόβλημα δημιουργούν, όπως οι έξυπνοι που από τα ήδη πολλά 2 ανέβασαν τα digi της Αττικής σε 4, χώρια ένα σωρό RELAY digi που είναι ανοικτά στην ευρύτερη περιοχή.

Δυστυχώς από κακές συμβουλές πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν πολλές επαναλήψεις (wide5-5, 6-6 κ.λ.π.) με αποτέλεσμα τα digi να  κατακλύζονται από δεκαπλάσιο αριθμό πακέτων που μπορούν να δεχτούν. Το αποτέλεσμα είναι να περνάει μόνο ο πιο ισχυρός σταθμός και αν αυτός (λόγω μεγάλου path)έχει πολλά hops να περάσει, μπουκώνει το δίκτυο για αρκετή ώρα.

Η αξιοπιστία λοιπόν είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και αυτό φαίνεται σε εκείνους τους σταθμούς που το σήμα τους δεν φτάνει στο digipeater λόγω της συμφόρησης στον αέρα η της εξάντλησης του χρόνου για να ακουστεί το πακέτο από το digipeater.

ΤΙ ΚΑΚΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ[2]

Υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται λανθασμένα:

Πολλά και αλληλοκαλυπτόμενα ψηλά digi, σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο του εδάφους το οποίο φυσικά δεν μπορεί να αλλάξει.

Έλλειψη κατανόησης από μέρους των χρηστών για τις βασικές αρχές και τους αυστηρούς περιορισμούς του δικτύου.

Πάρα πολλές συγκρούσεις και χαμένα πακέτα, λόγω πάρα πολλών αναμεταδόσεων  και πάρα πολλών πακέτων που έρχονται έξω από την τοπική περιοχή(Local Area).

Λογισμικό (προγράμματα APRS) που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τους περιορισμούς του Δικτύου, ούτε την ραδιοκάλυψη από και προς τον χρήστη αλλά ούτε και βοηθά στην επιλογή των σωστών παραμέτρων.

Κακές ρυθμίσεις των digipeater (HID not off, UIDWAIT not 0, κακός χρονισμός των πακέτων και υπερβολικά path WIDE7-7, TRACE7-7.

Κακό φορμάρισμα των πακέτων.

Εξωπραγματικές αξιώσεις από τους χρήστες που περιμένουν να δουν εκατοντάδες σταθμούς από τα πέρατα του κόσμου ή να ακουστούν εκεί.

Επαναλαμβανόμενη χρήση των RELAY,WIDE και WIDE,WIDE που πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων πακέτων χωρίς λόγο.

Software στα digi με EPROM, που δεν μπορεί εύκολα να ενημερωθεί με τις αλλαγές.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ

Είναι βασικό πλέον οι χρήστες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα ξεπερασμένα RELAY,WIDE και WIDE,WIDE και τα digi σταδιακά να τα καταργήσουν.

Αυτά τα path προξενούν μεγάλο αριθμό από πολλαπλά επαναλαμβανόμενα (duplicate) πακέτα, για τα οποία δεν υπάρχει μηχανισμός που να τα περιορίζει, εκτός από την αντικατάσταση του διακριτικού στο συγκεκριμένο όμως πακέτο που επανεκπέμπεται από το digipeater που το ακούει.  Δηλαδή δεν περιορίζει το ίδιο πακέτο που περνάει (ακούει) κάποιο άλλο digipeater, έτσι όσα περισσότερα τα digipeater, τόσο μεγαλύτερη και η εξάπλωση του σφάλματος. Τα πιο πάνω path δημιουργούν 3 με 5 φορές περισσότερα πακέτα από ότι μια λογική τιμή WIDE2-2.

Η λογική των RELAY digi έχει πλέον εκλείψει αφού υπάρχουν σχεδόν παντού κανονικά digi που αναμεταδίδουν σωστά το APRS ίσως έχουν νόημα πλέον μόνο σε απομονωμένες και μακρινές σχετικά περιοχές.

Γενικά το path τύπου WIDEn-N συνεχίζει να υποστηρίζεται παντού αλλά για μικρό αριθμό hops 2 ή 3 μόνο.

Οριστική κατάργηση του trace και του TRACEN-N αφού το νέο WIDEN-N που όπως θα δούμε το αντικαθιστά στο να βλέπουμε το path του σταθμού.

Δημιουργία νέων ευρύτερα τοπικών ρυθμίσεων (SSn-N) για την δυνατότητα χρήσης περισσότερων hops αλλά μόνο μέσα σε συγκεκριμένα όρια.

 Η νέα λύση WIDEn-N:

Αν και το WIDEn-N είναι η πιο αποδοτική μέθοδος για να αποστέλλει κανείς τα “πακέτα” του APRS, πολλές φορές  αυτά γίνονται τρωτά με την χρήση μεγάλων τιμών από τους χρήστες (WIDE6-6, WIDE7-7), ειδικά σε περιοχές που το QRM είναι μεγάλο. Ευτυχώς, στις αρχές του 2005 εξελίχθηκε ένας τρόπος για να παγιδεύονται κάποιες από τις μεγάλες αυτές τιμές του WIDEn και απλοποιώντας τις συστάσεις προς τους χρήστες δημιουργήθηκε ένας ομοιόμορφος τρόπος χρήσης του WIDEn-N με λιγότερη επέμβαση από τη μεριά του χρήστη.

Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε για την βελτίωση.

Χρήστες

Κατανόηση της φύσης του δικτύου και των περιορισμών που έχει

Περιορισμό στους χρόνους αποστολής beacons για τους σταθερούς κάθε 30-60 λεπτά τους κινητούς (αυτοκίνητα, μηχανές) κάθε 3 λεπτά, τους σταθμούς καιρού κάθε 15 λεπτά.

Μείωση του κειμένου των beacons σε χρήσιμες πληροφορίες και λιγότερα κενά διαστήματα για να μικραίνει το συνολικό πακέτο εκπομπής.

Μείωση του Path σε 2 hops στις μεγάλες αστικές περιοχές και 3 στις απομεμακρυσμένες για τα γενικά ALIAS (widen-N)

Μόνο το WIDE2-2 και WIDE3-3 θα πρέπει να είναι αποδεκτό σε όλη την χώρα και ότι άλλο καθοριστεί ανά περιοχή (πχ AEGEAN4-4 για το Αιγαίο CRE3-3 για την Κρήτη κλπ).

Περιορισμό της αποστολής objects για το χρονικό διάστημα μόνο, που αυτά είναι χρήσιμα στους υπόλοιπους. Objects που έχουν σκοπό να ενημερώνουν για νέες ραδιοερασιτεχνικές εγκαταστάσεις δεν έχουν κανένα όφελος ή νόημα στο να στέλνονται πάνω από 3-7 ημέρες μετά από τις εγκαταστάσεις. Objects που δεν έχουν χρησιμότητα πχ. για μελλοντικούς σταθμούς κλπ είναι απαράδεκτα.

Περιορισμό των Bulletins σε εύλογο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένο χρόνο πριν το συμβάν που αναφέρονται. (Αν κάποιος θέλει να στέλνει bulletin για μία εβδομάδα πριν από μία κοπή πίτας ας το στέλνει κάθε 2 ώρες όχι κάθε μισή ώρα για μία ολόκληρη εβδομάδα). Αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε δεν μπορεί να ρυθμίσει την αποστολή bulletins ή objects σε περισσότερο από μία ώρα τότε ας τα στέλνουμε manual 1-2 φορές την ημέρα και μετά ας τα βγάζουμε για να το επαναλάβουμε την επόμενη.

Bulletins που στέλνουν το ίδιο θέμα για πάνω από μία εβδομάδα θα πρέπει να σταματούν.

Προσωπικά μηνύματα καλό είναι να στέλνονται με reverse path.

Για τους επαναλήπτες τώρα και ειδικά για αυτούς που έχουν Uidigi firmware:

Οι καινούργιοι τύποι digipeater είναι: 

 WIDEn-N – Αυτά ήταν τα αρχικά digi n-N που υποστηρίζουν την απεριόριστη διασπορά του WIDEn-N  και σταδιακά πρέπει να καταργηθούν.

Νέο WIDEΝ-Ν – Τα νέα n-N digi που παγιδεύουν όλα τα path με hop μέχρι το περιοριστικό “L” (δηλαδή, 5-5, 6-6, και 7-7)έτσι ώστε να περιορίζεται το QRM. Οι νέες ρυθμίζεις πρέπει να περιορίζουν τα hops σε 2 στα μεγάλα αστικά κέντρα και 3 στα πλέον μακρινά.

SSn-N – Όλα τα digi ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το SSn-N για κάλυψη μικρών η μεσαίων περιοχών π.χ. ΑΤΗ3-3 για την Αττική. ’λλο παράδειγμα είναι για τα νησιά του Νότιου κυρίως Αιγαίου και την συνολική επικοινωνία τους με ένα μεγάλο αστικό κέντρο που έχει Igates πχ AEGEANn-N)

Digi μιας επανάληψης (One-Hop) – Αυτά τα digi αναγκάζουν όλα τα n-N πακέτα σε μόνο μια επανάληψη σε πολύ βεβαρημένες περιοχές.

Fill-in  – Αυτά τα digi καλύπτουν τρύπες σε περιοχές με μικρή κάλυψη. Παλιά χρησιμοποιούσαν το RELAY, τώρα θα πρέπει να στραφούν στο νέο WIDEn-N.

Δύο κυρίως λύσεις υπάρχουν για να εμποδίσει κανείς την υπερβολική διασπορά η την παγίδευση των πολλαπλών επαναλήψεων (λόγω του WIDEn-N). Οι λύσεις αυτές έχουν σχέση με την αιτία που προξενεί το πρόβλημα στο επίπεδο του τοπικού δικτύου.

Στην πρώτη περίπτωση, περιορίζουμε δραστικά το QRM που προέρχεται από τις πολλαπλές επαναλήψεις ενώ στην άλλη  προχωράμε σταδιακά στους περιορισμούς αυτούς.

Στην μεν πρώτη περίπτωση καταργείται τελείως το WIDEn-N και όλα τα σχετικά πακέτα αναμεταδίδονται μόνο μια φορά και χρησιμοποιούμε σε αντικατάσταση του ότι θεωρούμε σαν απαραίτητο π.χ.

UIDIGI WIDE2-2, WIDE2-1, WIDE3-3, WIDE3-2

UIFLOOD %

UITRACE ΑΤΗ

Με αυτήν μόνο το ATHn-N δουλεύει κανονικά για την περιοχή που το περιλαμβάνει, ενώ το Widen-N, μόνο για ένα hop  για τιμές μέχρι 3 και καθόλου για μεγαλύτερες.

Στην δεύτερη περίπτωση που κατά την γνώμη μου είναι η πιο φιλική, κατευθύνουμε το WIDEn-N στο UITRACE (UITRACE WIDE), καταργούμε το UIFLOOD από WIDE σε κάτι που εξυπηρετεί το δίκτυο τοπικά π.χ. UIFLOOD ATH (για την Αθήνα) και παγιδεύομαι την μεγάλη τιμή του WIDE στην πηγή της (4-4, 5-5, 6-6, 7-7). Όλες οι τιμές του TRACE TRACEn-N καταργούνται π.χ.

UIDIGI RELAY, WIDE4-4, WIDE5-5, WIDE6-6, WIDE7-7

UIFLOOD ΑΤΗ      

UITRACE WIDE

Με αυτή την περίπτωση το ATHn-N δουλεύει κανονικά για όσα digi το περιλαμβάνουν (δηλαδή της Αττικοβοιωτίας) το WIDEN-N δουλεύει προς κάθε κατεύθυνση για τιμές του n από 1 έως 3, αλλά για μεγαλύτερες τιμές αναμεταδίδεται μόνο μια φορά και σταματάει. Προϋπόθεση είναι όλα τα γειτονικά digi να έχουν παραμέτρους αυτής της λογικής, ειδάλλως προσθέτουμε και όλα τα ενδιάμεσα π.χ. WIDE7-6, WIDE7-5 κλπ. Σχετικό παράδειγμα από τις παραμέτρους ενός UiDigi στην Αλαμπάμα δέστε στην βιβλιογραφία στο τέλος[3].

Οι σχετικές προτάσεις του Bruninga ελπίζω σύντομα να γίνουν αποδεκτές από όσους συναδέλφους ή συλλόγους έχουν εγκαταστήσει APRS digi.

Παρακάτω ακολουθούν οι προτάσεις του Bruninga[4] για το σύμβολο που θα πρέπει να στέλνουν τα Digi ανάλογα με τις σχετικές παραμέτρους, καθώς και ενδείξεις στο BeaconText για να γνωρίζουν οι κινητοί κυρίως σταθμοί τις δυνατότητες των:

N overlay for WIDEn-N’s      “R,W,Wn”      The old flooding WIDEn-N’s S overlay for SSn-N’s        “R,Sn,W2”     Support SSn-N and only WIDE2-2 L overlay for Limited WIDEn  “R,Sn,W3”     W3 shows it traps all above 3 1 overlay for 1-hop digis    “R,W2,W3” or what ever is in UIDIGIlist P overlay for PacComm digi   “R,W2,W3” or what ever is in ALIASlist   Επίσης χρησιμοποιούνται τα παρακάτω παλιά overlays σε αυτά που δεν έχουν αλλάξει ακόμα:   R  for RELAY only digis      <== but of less and less value these days W  for WIDE or R,W digis     <== we hope to phase these out T* for PacComm TRACE digis with callsign substitution (change to “P”) U* for UIdigi       *Should use “L” when updated to New n-N D* for DIGI_NED     *Should use “L” when updated to New n-N

Η πρόταση για τοπικά ALIAS που θα καλύπτει η δυνατότητα SSn-N κυρίως στο UiFloodCall (που είναι ποιο σωστό γιατί η περιοχή είναι ούτως ή άλλως συγκεκριμένη) ή εναλλακτικά στο UITraceCall είναι:

Αττικοβοιωτία ATH

Πελοπόννησος PEL

Αιγαίο AEGEAN

Θεσσαλία THES

Αν. Μακεδονία – Θράκη – Ν Βορείου Αιγαίου THRA

Κεντρική Δυτική Μακεδονία MAK

Ήπειρος – Δυτ. Στερεά ION

Κρήτη CRE

Κάθε σχετική αντιπρόταση είναι δεκτή για την καλύτερη τοπική κάλυψη των περιοχών και στα beacon των κόμβων θα πρέπει να διαφημίζεται η δυνατότητα χρήσης τους.

Συμπερασματικά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι συνολική κάλυψη για όλη την χώρα δεν μπορεί να γίνει με εξαίρεση την 2-3 hops δυνατότητα του WideN-N που είναι ιδανικό για κινητούς σταθμούς που διασχίζουν μεγάλα κομμάτια της χώρας ή με την χρήση τοπικών alias (SSn-N) και ανάλογα με την συνολική κίνηση κάθε περιοχής.

Βιβλιογραφία και περισσότερες πληροφορίες

[1] http://www.ew.usna.edu/~bruninga/aprs/aloha50.txt |Ο κύκλος ALOHA ή πόσοι σταθμοί χωρούν στο packet στα 1200bps.

[2] http://web.usna.navy.mil/~bruninga/aprs/fix14439.html Η σελίδα του Bruninga με τις νέες προτάσεις για το APRS.

[3] http://www.qsl.net/n8deu/uidigi_eprom_settings.htm Παράδειγμα για τις παραμέτρους του Uidigi από την Αλαμπάμα.

[4] http://www.ew.usna.edu/~bruninga/aprs/n-n-overlays.txt  Σύμβολα για τα νέα Digi και τι πρέπει να στέλνει στο Beacon.

Updated: οι αναφερόμενες σελίδες έχουν αλλάξει. Οι βασικές πληροφορίες είναι πλέον στο http://www.aprs.org/fix14439.html

 

6/2005 Το digi στην Κύμη κατέβηκε για να αλλαχθεί η Eproom με τα νέα στοιχεία, αλλά δεν ξανανέβηκε λόγω της αδιαλλαξίας του ΥΜΕ και μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση δηλαδή ποτέ.

Στις 5.11.2006 πρωί γίνεται ο Κλασικός Μαραθώνιος από τον ΣΕΓΑΣ, συμμετέχουν οι ΟΕΑ. Η αρχή του πλήθους των αθλητών, το τέλος και σημαντικά οχήματα μεταφοράς, επιμελητείας και πρώτων βοηθειών, εκπέμπουν APRS.

4/11/2007 έγινε ο δεύτερος Κλασικός Μαραθώνιος που συμμετείχαν οι ραδιοερασιτέχνες και που με την εμπειρία της περσινής χρονιάς θα λέγαμε ότι η προσπάθεια ήταν σαφώς πιο οργανωμένη.

Χριστούγεννα 2007. Εγκαθίσταται ο πρώτος επαναλήπτης Dstar στην χώρα μας από την ΕΕΡ. Στο δίκτυο Dstar υπάρχει ενσωματωμένη η δυνατότητα για μεταφορά ψηφιακών δεδομένων καθώς και πληροφοριών GPS. Η μεταφορά τέτοιων πληροφοριών αναφέρεται σαν DPRS και προβλέπεται η διασύνδεση των δύο δικτύων DPRS και APRS. Για την προώθηση της γνώσης του νέου αυτού δικτύου, φτιάχτηκε εξειδικευμένη σελίδα dstar.gr

Η εταιρεία Kenwood κυκλοφόρησε το TM-D710 που είναι νέα έκδοση του D-700 με δυνατότητες σύνδεσης απευθείας σε computer για EchoLink και επιπλέον δυνατότητες στο APRS όπως το Smart Beaconing , επίσης στην Ιαπωνική και Αμερικάνικη αγορά κυκλοφόρησε το RC-D710 που είναι ένα σύστημα βοηθητικό για κάθε πομποδέκτη FM με δυνατότητες tnc/aprs 1200/9600 και δυνατότητα full control στα TM-V71 & TM-D710. Πρακτικά δίνει στο V71 τις δυνατότητες του D700 για APRS και στο D700 ή D710 δυνατότητα δεύτερης μπάντας με APRS.

SV1RD

Μενού για το APRS               .

[dcwp-jquery-accordion menu=”APRS” event=”hover” save=”true” disable=”true”
count=”true” expand=”true” menu_class=”jq_menu_ta” skin=”grey”]