Dstar – Θέματα έκτακτης ανάγκης

Θέματα Έκτακτης Ανάγκης

Πως το δίκτυο μπορεί να βοηθήσει και γιατί

Είναι προφανές ότι οι σύγχρονες επικοινωνίες στηρίζονται όλο και περισσότερο σε ψηφιακά συστήματα,  γιατί δεν αρκεί πλέον η απλή επικοινωνία φωνής, αλλά υπάρχει ανάγκη για γρήγορο γραπτό λόγο (SMS, Email), αλλά και για άλλες πληροφορίες, όπως εικόνα, ηχογραφημένη ομιλία κ.α. Αυτό σταδιακά μεταλλάσσει και τις προσπάθειες που κάνουν οι ραδιοερασιτέχνες για να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο και τις οργανώσεις βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών.

Το ερώτημα γιατί να βοηθήσουν οι ραδιοερασιτέχνες, νομίζω έχει απαντηθεί ήδη από την Ιστορία και τη Πράξη. Γιατί οι ραδιοερασιτέχνες δεν είναι έξω ή σε αντίθεση με την κοινωνία, είναι δραστήριο κομμάτι της, είναι ενεργοί πολίτες που ξέρουν όλες τις μεθόδους επικοινωνίας, γιατί είναι δίπλα και μερικές φορές μπροστά από τη τεχνολογία, γιατί οι ίδιοι επικοινωνούν καθημερινά, πολύ εύκολα και με πολλούς τρόπους, σε πολλά και διαφορετικά είδη συχνοτήτων, με όλο τον κόσμο και γιατί έχουν τα περισσότερα σχετικά οργανωμένα και εκπαιδευμένα μέλη, που μπορούν να λύσουν κάθε πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν συμβεί μεγάλης έκτασης καταστροφή και χαθούν όλα τα επίσημα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τα ραδιοερασιτεχνικά σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουν και λειτουργούν. Γιατί ο ραδιοερασιτέχνης ξέρει να αντικαταστήσει μία κομμένη κάθοδο ή να ρυθμίσει ένα αποσυντονισμένο μηχάνημα και δεν θα περιμένει το εξειδικευμένο συνεργείο τεχνικών να του το φτιάξει. Γιατί πάντα έχει τον τρόπο να λειτουργήσει ένα μηχάνημα ακόμα και χωρίς τη ΔΕΗ, αλλά και ανά πάσα στιγμή, μπορεί να κάνει τη πατέντα εκείνη που πρέπει για να λειτουργήσει ο σταθμός του αξιοπρεπώς.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το τεράστιο (και πανάκριβο σήμερα) φάσμα ραδιοσυχνοτήτων που έχουμε στην διάθεσή μας, δεν μας χαρίστηκε επειδή είμαστε συμπαθητικοί και κάνουμε εύκολα γνωριμίες στο mode de cafe ή στα DX, αλλά σαν αναγνώριση της προσφοράς του ραδιοερασιτεχνισμού στην επιστήμη και την κοινωνία και χρέος μας είναι αυτό να συνεχίσει.

Οι Σύγχρονες Ανάγκες

Οι ανάγκες ενός κέντρου διάσωσης ή βοήθειας, δεν είναι πλέον μόνο φωνητικές πληροφορίες που λέγονται προφορικά ή έστω καταγράφονται πρόχειρα και του δίνονται γραπτώς. Έχουν πλέον την ανάγκη (όλο και περισσότερο) από χρήση Η/Υ και ζητούν ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, χαρτών – εικόνων (ζωντανών ή μη) και οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να διακινηθεί μεταξύ Η/Υ. Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν αυτή τη δυνατότητα και με το D-STAR αυτή η δυνατότητα γίνεται ευκολότερη και πιο οργανωμένη.  Οποιοδήποτε τοπικό δίκτυο σε ένα Τοπικό Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο (ΤΤΚ)  μπορεί να συνδεθεί μέσω ενός  ID-1 κατευθείαν στο D-STAR, δίνοντας σε όλους τους χρήστες, άμεση πρόσβαση στο Κέντρο Βοήθειας  (πχ. ΓΓΠΠ) ή και στο Internet. Ακόμα μπορεί εναλλακτικά να δώσει με τη βοήθεια οποιασδήποτε άλλης συσκευής πρόσβασης, φωνητική σύνδεση στο ΤΤΚ, καθώς και δεδομένα αργής ταχύτητας για απλό Email ή και πληροφορίες D-PRS (όπως λέγεται το APRS στο D-STAR).

Η απόσταση κάλυψης μπορεί στα SHF να είναι τυπικά γύρω στα 30 χιλιόμετρα, (πολύ περισσότερα με κατευθυνόμενες κεραίες), αλλά στα V/UHF δεν παύει να είναι αυτή που γνωρίζουμε σχεδόν από τη πράξη στη καθημερινότητά μας με την κατανόηση των προβλημάτων που εμπεριέχει η ψηφιακή επικοινωνία. Είναι λοιπόν προφανές ότι με το νέο αυτό δίκτυο, οι δυνατότητες βοήθειας και παρέμβασης σε καταστροφές, μπορεί να γίνει πολύ πιο φιλική και ουσιαστική στις Υπηρεσίες που βοηθάμε και καθοριστική για τη γρήγορη ανακούφιση του προβλήματος.

Πιθανά προβλήματα του ίδιου του δικτύου.

Στη γενίκευση του συστήματος είναι προφανές ότι όταν συμβεί κάτι κακό σε κάποια περιοχή και χαθεί η επικοινωνία της, τα πιθανά προβλήματα του τοπικού επαναλήπτη  Dstar που θα επηρεαστεί ίσως είναι τα εξής:

H έλλειψη τροφοδοσίας (από διακοπή ΔΕΗ)  που μπορεί να λυθεί με πρόβλεψη κάποιου δυνατού συστήματος UPS ή με αλλαγή μπαταριών.
Το χάσιμο των μικροκυματικών link για το οποίο θα μπορεί να γίνει μία νέα ρύθμιση από το άκρο της πληγμένης περιοχής.
Το κόψιμο των καθόδων ή πτώση ιστών ή πτώση του rack εγκατάστασης που θέλει αντίστοιχη πρόβλεψη στην εγκατάσταση και δράση όταν αυτό συμβεί.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μακρινά μικροκυματικά link γενικότερα είναι οι καιρικές συνθήκες (κυρίως ή βροχή). Αλλά αυτό συνήθως είναι παροδικό πρόβλημα και επανέρχονται από μόνα τους μετά το πέρας του φαινομένου.

Ακολουθεί ένα βίντεο με την χρήση του dstar σε ασκήσεις των ARES