WXAPRS – Σταθμοί WX

Αυτόματη αποστολή wx στο APRS

Αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα έτοιμο μετεωρολογικό σταθμό (weather station) που να έχει σύνδεση με υπολογιστή και να στέλνει αυτόματα τις ενδείξεις στον αέρα, οι δυνατότητες  είναι οι παρακάτω:

 1. 1-wire Dallas Semiconductor από την Dallas και αργότερα από την Technologia Aplicada, πλέον από την maxim integrated. (Χρειάζεται  το ενδιάμεσο kit της TAPR T-238 ή το T-238Plus) ή άλλο.
 2. UltimeterU-II, U500, U2000 από την Peet Bross Καί τώρα το καινούργιο U2100 (έτοιμο για APRS)
 3. Weather Monitor, Vantage, Perception, GroWeather από την Davis
 4. Heathkit 5001 που πλέον διατίθεται από την webcon.
 5. Radio Shack WX200, Oregon Sci WM-198, Huger WM-918 που όλα αυτά είναι μεταπώληση ενός και του ίδιου κινέζικου μοντέλου (IDT). Πληροφορίες θα βρείτε εδώ ή και αλλού.
 6. LaCrosse weather stations
 7. Oregon Sci WMR-918 και WMR-968, Huger WMR-918 (wireless) Ασύρματα αδελφάκια του προηγούμενου

Στην χώρα μας έχουν εισαχθεί στο παρελθόν τα WM-918 και WMR-918, τα οποία ως προς την σύνδεση με υπολογιστή έχουν διαφορετικό πρωτόκολλο. Οι διαφορές του WM-918 και του WMR-918 είναι οι εξής:

 

 • Μεγάλη ευκολία στο ασύρματο     (WMR) μοντέλο στην τοποθέτηση των εξωτερικών αισθητήρων αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί καλωδίων. (10 πόδια για το κάθε ένα)
 • Οι ασύρματες μονάδες των αισθητήρων στέλνουν τα στοιχεία τους μέσα στην μπάντα μας στα uhf στην περιοχή PMR (433-434 Mhz).
 • Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που πρέπει να ελέγχονται.
 • Τέλος όπως αναφέρθηκε τα δύο αυτά μοντέλα, χρησιμοποιούν διαφορετικό πρωτόκολλο επικοινωνίας και αρκετά προγράμματα δεν συνεργάζονται ακόμα με το ασύρματο σύστημα.

8. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες σταθμών αν υποστηρίζονται από προγράμματα καιρού που μπορούν να συνεργαστούν με κάποιο πρόγραμμα APRS.

Μετά την αγορά και τοποθέτηση, θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για τον ανεμοδείκτη να δείχνει τον Βορά και στην βαρομετρική πίεση να προστεθεί η βαρομετρική στο επίπεδο της θάλασσας (wm-918) ή να την εισάγουμε εμείς αν δεν έχει τέτοια δυνατότητα (Ultimeter).

Δυνατότητες απευθείας σύνδεσης Weather Station σε προγράμματα APRS

 

Α. WinAPRS MacAPRS

 

Manual

Peet Bros Ultimeter-II , U-2000, U- 500

Heathkit 5001

Davis

Radio Shack WX-200 – Oregon Sci (Huger) WM918

Texas Wx Station

Maximum WeatherMAX

Capricorn II

Davis Vantage Pro

File from extra software (WeatherDisplay)

 

Το WinAPRS έχει ειδικό mode για όλο το πρόγραμμα ή για συγκεκριμένους χάρτες να βλέπει κανείς μόνο τους μετεωρολογικούς σταθμούς αν θέλει. Βγάζει λίστα με όλους τους σταθμούς και τα στοιχεία καιρού που στέλνουν (πολύ χρήσιμο για να γίνουν μετρήσεις, συγκρίσεις και προβλέψεις), ταυτόχρονα έχει ειδικό παράθυρο για τα στοιχεία που παίρνει από το συνδεδεμένο επάνω του weather station.

Δυστυχώς η μέχρι τώρα έκδοση (2.6.1) έχει πρόβλημα να δείξει σωστά σταθμούς που δεν έχουν rain gauge και στις ενδείξεις στέλνουν παύλες. Στην περίπτωση αυτή οι υπόλοιπες ενδείξεις των σταθμών  είναι λάθος (πχ Θερμοκρασία -17c)

 

B. UiView

 

Δυστυχώς το UiView δεν έχει δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με Weather station, αλλά μέσω αρχείου, παίρνει στοιχεία από άλλο πρόγραμμα που βλέπει αυτό τον weather station. Επίσης με το Add-On πρόγραμμα WXPRS, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εισάγουμε χειροκίνητα στοιχεία. Ένα πλεονέκτημα του Uiview είναι η δυνατότητα διαφορετικού αριθμού SSID για την εκπομπή μετεωρολογικών δεδομένων. Έχει λίστα των σταθμών που στέλνουν στοιχεία καιρού, αλλά δεν παραθέτει τα στοιχεία μαζεμένα και πρέπει κάποιος να μπαίνει σε κάθε ένα σταθμό ξεχωριστά για να βγάλει συμπεράσματα.

Άλλο ένα μειονέκτημα είναι ότι αν ένας σταθμός δεν έχει ξεχωριστό ssid για wx και το τελευταίο beacon που πήρε από αυτόν είναι άσχετο από wx, τότε δεν κρατάει τα στοιχεία που είχε νωρίτερα και βγάζει μηδενικές τιμές που σημαίνει ότι επιβάλεται να μπει διαφορετικό -ssid (π.χ. -13).

Μερικά από τα προγράμματα που συνεργάζεται είναι τα παρακάτω: Wheather Display, Virtual Weather, FreeWX (freeware)

 

Γ. Xastir

 

Το Xastir μοιάζει στην λογική του WinAPRS έχει πολλές δυνατότητες σύνδεσης με δικτυακούς σταθμούς καιρού, και δουλεύει σε όλα τα λειτουργικά Linux.

Συνδέεται με τους παρακάτω σταθμούς καιρού:

Peet Brothers Ultimeter 2000 (logging mode)

Peet Brothers Ultimeter 2000 (Packet mode)

Peet Brothers U-II

Radio Shack WX-200/Huger WM-918/Oregon Scientific WM-918

Networked weather stations using wx200d software (WX-200/WM-918/WMR-918/WMR-968)

Qualimetrics Q-Net

Networked Dallas/AAG/Texas Weather Instruments One-Wire weather stations using One-Wire Weather (OWW) daemon or other WX program with a port that supplies Arne Henriksen format weather strings.

Davis weather stations, including Vantage Pro.

LaCrosse weather stations